• 18.69C Novo mesto
  • 07:03
  • Pon, 26.08.2019

Bučno olje za zdrave solate

Bučno olje: zdrav in okusen dodatek različnim jedem

Bučno olje se načeloma uporablja za kuhanje in izboljševanje okusa jedi, vendar ima številne dobrodelne učinke na vaše zdravje, dobro delovanje različnih organov ter vašo kožo in lase. Pomaga pri izboljševanju zdravja vašega urinarnega trakta, kadar je ta preveč aktiven, npr. pri infekciji, krepi vaše srce in olajšuje različne težave, povezane z menopavzo. Prav tako naj bi preprečevalo izgubo las, obenem pa krepi tudi zdravje prostate.

Bučno olje znižuje raven holestrola v telesu

Bučno olje vsebuje fitosterol, ki je po strukturi podoben holesterolu. Fitosterol in holesterol v telesu tako tekmujeta za absorbcijo, pri čemer fitosterol pogosto zmaga. Tako lahko bučno olje pripomore k znižanju ravni holesterola v vašem telesu in okrepi vaše splošno zdravje. Vedno ga shranjujte v temnem in hladnem prostoru, saj boste le tako ohranili njegove koristne hranilne lastnosti.

Hladno stiskano deviško bučno olje

Postopek hladnega stiskanja je pri nas relativno nov, vendar je boljši za ohranjanje vitaminov in mineralov, ki jih vsebuje bučno olje. Ti se v procesu obdelave pri visoki temperaturi lahko izgubijo. V procesu hladnega stiskanja se semena ne pražijo in meljejo, ampak se olje dobesedno iztisne iz njih pri nizki temperaturi. Tako olje ohrani svoj značilen okus, vonj in koristne hranilne vrednosti. Hladno stiskano deviško bučno olje vsebuje vitamin A, vitamin E, vitamin K, cink, magnezij in Omega-3 in Omega-6.

Bučnega olja ne izpostavljajte visokim temperaturam

Bučnega olja ne smemo uporabljati za kuhanje, saj lahko uničimo vitamine in minerale. Bučno olje tako ni primerno za kuhanje oz. cvrtje. Jedem ga morate dodati na koncu priprave, ko so že ohlajene oz. se ohlajajo. Bučno olje sicer pristaja različnim glavnim jedem, tako mesnim kot tudi zelenjavnim. Lahko ga dodate rižotam ali testeninam ter vsem tipom solat; še posebej dobro se sklada s paradižnikovo solato.

Hladno stiskano deviško bučno olje kot preliv za sladoled

Ekstra nasvet za gurmane: nekateri ljudje radi dodajo bučno olje svoji kepici sladoleda. Če imate doma banjico sladoleda in si v skledico odmerite radodarno kepico, lahko poskusite ta eksperiment. Polijte čajno žličko ali dve bučnega olja čez svoj sladoled in poskusite, ali vam je rezultat všeč. Prav mogoče je, da boste odkrili svojo novo razvado. Bučno olje bo sladoledu dodalo bolj bogat okus, podoben oreščkom. Ta kombinacija ni za vsakogar, vendar se jo vsekakor splača poskusiti.

Bučno olje se dobro sklada s klasičnimi nevsiljivimi okusi, npr. straccatello in burbonsko vanilijo, limono ali grškim jogurtom.

Maska za lase s hladno stiskanim deviškim bučnim oljem

Potrebujete:

1 jedilno žlico hladno stiskanega deviškega bučnega olja;

1 čajno žličko ricinusovega olja (lahko ga dobite v lekarni);

1 jedilno žlico kokosovega olja.

Priprava:

Zmešajte vse sestavine v manjši skledi. Za boljši učinek lahko dodate tudi kapljico ali dve rožmarinovega olja, ali pa jedilno žlico mandljevega olja, ki prav tako odlično delujeta na rast las.

Nato s čistimi prsti nanesite mešanico olj na lase. Previdno jo vmasirajte v lasišče in pazite, da bo enakomerno razporejena po vseh delih lasišča in las. Bodite nežni pri masiranju, saj bo sicer vaše lasišče trpelo.

Masko lahko pustite delovati dobro uro ali še dlje. Nekateri ljudje radi celo zaspijo z njo in tako iz nje iztisnejo najbolj maksimalen učinek.

Za boljše rezultate poskusite narediti to masko vsak teden.

Ideje za slastne hitre prigrizke z bučnim oljem

Bučno olje se odlično sklada s kruhom, zato ga lahko pokapljate po rezini kruha, preden nanjo nanesete zelenjavni namaz. Še posebej dobro se sklada z rženim ali ajdovim kruhom.

Humus z olivnim oljem 

Humus je resnično okusen in vsestranski namaz, ki ga lahko uporabljate tudi kot omako za namakanje. Navadno se v procesu priprave humusa uporablja oljčno olje, vendar bo bučno olje humusu dodalo odličen, poln okus.

Potrebujete:

2 jedilni žlici tahinija;

manjšo limono;

česen;

hladno stiskano deviško bučno olje;

čičeriko (nekako 250 g);

sol, poper, kumino.

Priprava:

  1. korak: odmerite dve jedilni žlici tahinija in ju dodajte v blender. Vzemite limono, jo prerežite na pol in dodajte sok v blender. Soka naj bo približno za dve jedilni žlici. Z uporabo cedila lahko poskrbite, da v blender ne bodo zašla nobena semena. Premešajte do gladkega.
  2. korak: vzemite česen. Olupite 3-5 strokov (odvisno od velikosti in kako radi imate okus po česnu) in jih narežite na majhne koščke. Dodajte v blender. Premešajte do gladkega.
  3. korak: zdaj je čas za bučno olje! Odmerite dve krepki jedilni žlici hladno stiskanega deviškega bučnega olja. Premešajte do gladkega.
  4. korak: dodajte čičeriko. To najprej splaknite pod tekočo vodo iz pipe. Premešajte do gladkega.
  5. korak: dodajte začimbe: radodaren ščepec soli in kumine. Premešajte. Če je mešanica preveč gosta, dodajte jedilno žlico ali dve vode.
  6. korak: postrezite v nizki posodi in pokapajte z žlico hladno stiskanega deviškega bučnega olja za okras. Dober tek!

Paradižnikova solata s hladno stiskanim deviškim bučnim oljem 

Bučno olje se odlično sklada z različnimi tipi solat, sploh paradižnikovo.

Potrebujete:

hladno stiskano deviško bučno olje;

3-4 manjše paradižnike;

1 rdečo čebulo;

limono;

1 večji korenček;

svežo baziliko;

svež peteršilj;

morsko sol, poper in rožmarin.

Priprava:

  1. korak: olupite in narežite paradižnike na manjše koščke. Dodajte v veliko skledo, v kateri navadno postrežete solato.
  2. korak: olupite in naribajte korenček. Dodajte v skledo.
  3. korak: olupite in nasekljajte rdečo čebulo na manjše kocke. Dodajte v skledo.
  4. korak: dodajte začimbe. Potrebujete radodaren ščepec morske soli, ščepec popra in rožmarina.
  5. korak: vzemite nekaj listov sveže bazilike z lončka na vaši okenski polici in nekaj listov svežega peteršilja. Narežite na drobno in dodajte v posodo.
  6. korak: dodajte 2 krepki jedilni žlici hladno stiskanega deviškega bučnega olja. Skrbno premešajte, tako da bojo vse sestavine enakomerno razporejene v skledi.
  7. korak: vzemite limono in jo prerežite na pol. Pokapajte solato s njenim sokom in pazite, da v skledo ne bodo padla nobena semena. Lahko si pomagate s cedilom.
  8. korak: ponovno skrbno premešajte vse sestavine. Poskusite eno jedilno žlico solate. Po želji oz. potrebi lahko na tej točki spet dodate začimbe. Če želite, lahko zaradi okusa dodate še eno jedilno žlico hladno stiskanega deviškega bučnega olja.
  9. korak: ko ste zadovoljni z okusom, lahko postrežete solato. Na vrhu jo okrasite z nekaj celimi listi sveže bazilike ali pa peteršilja, ki dodajo krasen barvni kotrast rdeči barvi paradižnika.

Dober tek!

Bučno olje za zdrave solate
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.