• C Novo mesto
  • 18:04
  • Tor, 21.03.2023

Če boste zajtrkovali tole, se boste znebili maščobe na trebuhu

Maščoba na predelu trebuha je ena najbolj trdovratnih maščob, ki se je zelo težko znebimo. Potrebno je veliko truda in vztrajnosti, nutricionisti pa so ugotovili, da ima ključno vlogo pri tem tudi vaš zajtrk. Nikakor ne priporočajo izpuščanja obrokov, še posebej ne zajtrka. Pravzaprav ravno obratno – privoščiti bi si morali hranilen zajtrk, ki vas bo napolnil z energijo. Pri tem je treba paziti, kakšna živila vključuje vaš zajtrk, saj lahko ob nepoznavanju hitro pride do obratnega učinka: dodatnega nalaganja maščobe na trebuhu. Preberite torej, kaj bi morali zajtrkovati za vitko linijo.

V zajtrk obvezno vključite jajca

Jajca vsebujejo zelo malo kalorij, ampak so hkrati tudi bogat vir beljakovin in drugih pomembnih hranil. Več raziskav je pokazalo, da imajo ljudje, ki zajtrkujejo jajca, več možnosti za izgubo telesne teže in preoblikovanje telesa. Jajca namreč pustijo občutek sitosti v želodcu, kar zmanjšuje željo po poseganju po nezdravih prigrizkih in živilih.

Poleg jajc vkjučite še druge beljakovine

Raziskava iz leta 2015 je pokazala, da beljakovinski zajtrki ogromno pripomorejo k zdravemu telesu in zmanjšanju maščob okoli trebuha. Nutricionisti priporočajo, da zaužijete vsaj 25-30 gramov beljakovin, kar bo pomagalo pri tem, da boste čez dan zmanjšali lakoto. Odločite se za zdrave beljakovine.

Vključite tudi zdrave vire maščob in vlaknin

Če želite zmanjšati maščobo na trebuhu, se vam ni treba izogibati vsem vrstam maščob. Pomembno je, da iz svojega jedilnika izključite nezdrave maščobe in vključite zdrave maščobe, kot so na primer maščobe v olivnem olju, avokadu, lososu … Vse našteto lahko vključite v svoj zajtrk in v nekaj tednih boste občutili razliko. Ne pozabite pa tudi na vlaknine, ki igrajo ključno vlogo pri presnovi. Privoščite si čim več zdrave zelenjave in sadja, še posebej se priporoča špinača, ohrovt, brokoli, cvetača …

Pazite, kaj pijete

Večina si zjutraj privošči skodelico kave ali čaja. S tem načeloma ni nič narobe, dokler ne pretiravate. Izognite se sladkorju, sladki smetani, mleku in različnim sirupom, ki so v nekaterih kavnih napitkih. Takšni na videz nedolžni dodatki so včasih glavni krivci za vaše zdrastvene težave oziroma nabiranje maščobe na določenih delih telesa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels