• C Novo mesto
  • 19:04
  • Pet, 22.09.2023

Če imate težave z zaprtostjo, za zajtrk uživajte te jedi

Kakšno hrano uživate, se lahko močno pozna na vaši prebavi. Čeprav so nekateri že na sploh nagnjeni k prebavnim teževam in zaprtosti, pa ima največji vpliv na to še vedno vaš življenjski stil in način prehranjevanja. Danes smo za vas pripravili primere zajtrkov, ki si jih lahko brez slabe vesti privoščite, če pogosto trpite za zaprtostjo – ta živila vam bodo pomagala pospešiti in olajšati prebavo.

Kefir s sadjem

Kefir je mlečni napitek, v katerem so prisotne žive bakterije, ki ugodno vplivajo na vašo črevesno floro. Medtem ko se zaradi specifičnega okusa marsikdo raje odloča za jogurt, pa kefir vsebuje kar trikrat več probiotikov kot jogurt. Če ga začnete redno vključevati v svoj zajtrk, se boste hitro navadili okusa in ugotovili, kako slastne jedi lahko pripravite iz njega. Uporabite ga lahko kot tekočino za pripravo smutija, s pomočjo chia semen lahko pripravite chia puding, lahko pa si privoščite kefir z ovsenimi ali pirinimi kosmiči, svežim ali suhim sadjem ter oreščki.

Ovsena kaša

Ovseni kosmiči so znani po številnih pozitivnih učinkih na zdravje – ugodno vplivajo na zdravje srca, znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in seveda spodbujajo tudi prebavni sistem. Vsako jutro si pripravite ovseno kašo, ki ji lahko dodate še malo sadja ali pa suhih sliv, ki prav tako pospešujejo prebavo, in kmalu boste opazili resno razliko pri odvajanju.

Voda z limono

Preden si pripravite zajtrk, na tešče spijte kozarec vode s sveže stisnjenim limoninim sokom. Raziskave so pokazale, da limonin sok na tešče spodbudi prebavo in preprečuje zaprtost. Poleg tega limona vsebuje ogromno vitamina C in antioksidantov, ki krepijo imunski sistem. Ko spijete ta čarobni napitek, počakajte približno petnajst minut, potem pa si pripravite lahko prebavljiv zajtrk.

Stročnice z jajci

Morda do sedaj stročnice niso bile ravno glavni sestavni del vašega zajtrka, a zagotavljamo vam, da vam lahko pomagajo pri pospeševanju prebave. Poleg tega, da vas zaradi visoke vsebnosti beljakovin lepo nasitijo, vsebujejo tudi veliko vlaknin, ki so odlične za prebavo. Pripravite si na primer pečena jajca s fižolom in svežimi listi špinače ali pa čičerikin namaz oziroma humus, v katerega namakate sveže koščke zelenjave, na primer kumare ali korenčka.

Breskev

Če imate radi sladko, nikar na pretiravajte z marmeladami in sladkimi namazi, ampak si raje privoščite naravni sladkor, ki ugodno vpliva še na vaš prebavni sistem. Breskve so še posebej znane po svojem ugodnem učinku na prebavila; lahko jih narežete v jogurt ali kefir, pripravite smuti ali pa jih jeste samostojno.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels