• C Novo mesto
  • 09:38
  • Ned, 25.07.2021

Čudežni šparglji – tako afrodiziak kot borci proti raku

Sezona špargljev je v polnem razmahu, zato nikar ne oklevajte, ampak si jih privoščite čim večkrat. Ta zelenjava je namreč znana po svojih neverjetnih učinkih na zdravje, saj razstruplja in odvaja vodo. To je znano že zelo dolgo, saj so jih cenili že Rimljani, ki so jih cenili kot poslastico (bila je jed, rezervirana za aristokrate) in uporabljali kot zdravilo; menda naj bi šparglje, ki sicer izhajajo iz Male Azije, celo že gojili. Poznali so namreč nekatere njihove dobre učinke, kot na primer to, da lahko pomagajo pri ledvičnih obolenjih, lajšajo zobobol in zmanjšajo oteklino pri čebeljem piku. Predvsem pa so že takrat vedeli, da so naravni afrodiziak in torej povečujejo spolno slo in moč. Mešali so jih v ljubezenske napoje.

Sezona špargljev je nekje od začetka aprila pa do sredine junija.

ZDRAVILNI UČINKI
Stari Rimljani se glede špargljev niso motili. Res so strašansko zdravi, za kar je v veliki meri ‘kriva’ aminokislina asparagin. Šparglji ne vsebujejo maščob in holesterola, imajo pa diuretični učinek, kar pomeni, da odvajajo vodo, zato temeljito čistijo organizem – to nam je vsem jasno že po vonju, ki ga ima naš urin kmalu po zaužitju špargljev. So eden najboljših naravnih virov folne kisline (kot vemo, je ta priporočljiva za nosečnice), poleg tega pa vsebujejo še flavonoide, predvsem glutation in rutin, ki veljata za močna antioksidanta in sta torej borca proti rakavim obolenjem. Poleg tega so šparglji še polni mineralov (dušik, fosfor, kalij, kalcij, železo, magnezij …), B vitaminov, vitamina C in provitamina A. Zaradi vsega tega krepijo stene žil in čistijo kri, regulirajo krvni sladkor, znižujejo holesterol, pospešujejo nastajanje vezivnega tkiva, povečujejo energijo, izboljšujejo prebavo in razpoloženje, spodbujajo dejavnost ledvic, ohranjajo zdrave kosti in lepo kožo, menda celo pomagajo raztapljati ledvične kamne.
AFRODIZIAK
Poleg vsega pa so še učinkovit naravni afrodiziak – povečujejo moško spolno moč, saj so polni vitamina E, ki spodbuja izločanje spolnih hormonov, s čimer se poveča telesno poželenje. Nekdaj so verjeli, da že sama falična oblika špargljev nakazuje njihove erotične učinke. Rimljani so jih menda jedli že za zajtrk, da so jim dvigovali libido, radi so se hvalili tudi s tem, da kdor je pojedel več špargljev, je sposoben imeti tudi več ljubimcev.

V kulinariki so šparglji odlični v vseh mogočih kombinacijah.

V KUHINJI
V kulinariki so šparglji (zeleni, beluši ali divji) uporabni v vseh mogočih oblikah in kombinacijah, od solat, juh, rižot, omak, pit, kot prilogo, z jajci, lahko jih uporabimo v pecivu in tortah, celo sladoledu. Zelo dobro se obnesejo v kombinaciji s siri, pršutom, česnom in oljčnim oljem. Mlade in sveže poganjke lahko uživamo kar surove, sicer pa jih čim hitreje skuhamo ali prepražimo, da ohranijo čim več hranilnih snovi. Pripravimo jih lahko na vse možne načine: kuhamo, pečemo, dušimo, pražimo, blanširamo … Receptov je nešteto! In še en nasvet: nikar ne zavrzite vode, v kateri ste skuhali šparglje: to je odličen in zelo zdravilen čaj, zato jo raje kot v odtok zlijte po svojem grlu. Za boljši okus ga posladkajte z medom.
KOT KOZMETIKA
Če vam čaj iz špargljev nikakor ne tekne, si z vodo od kuhanja špargljev umijte obraz – koža bo postala sijoča in napeta. Maska iz špargljev pomaga omiliti težave z aknami. Če s pasto iz kuhanih špargljev in kakšnega hladno stiskanega olja nežno vtrete v lasišče in pustite delovati vsaj kakšno uro, to spodbudi lasne mešičke in izpadanje las se bo zmanjšalo. Čaj iz korenin špargljev naj bi pomagal pri artritisu in revmi, pri zobobolu pa učinkuje, če prežvečimo košček sveže korenine, saj ima ta analgetični učinek.

NaDlani.si; Foto: Pixabay