• 23.99C Novo mesto
  • 12:23
  • Pon, 03.08.2020

Cviček – najbolj poznano slovensko vino

Cviček je nedvomno edinstveno in najbolj poznano slovensko vino. Takšnega ni najti nikjer drugje po širnem svetu, zato se ga je prijelo tudi ime »vinski posebnež«. Ima zelo bogato tradicijo. Morda je popularen tudi zato, ker ima precej nizko vsebnost alkohola (med 8 in 10%). Posebnost Cvička se skriva v njegovi sestavi, ki sestavlja vsaj štiri vrste sort grozdja. Cviček je pridelan iz rdečega in belega grozdja, kar je zanimiva mešanica. 70 % vina je rdeče vinske sorte, medtem, ko je 30 % bele. Cviček je unikaten in po količini proizvodnje tudi omejen na določeno število. Je lahko in pitno vino, prepoznan pa je po svoji kislosti. Prav zaradi slednjega so ga pričeli imenovati cviček, saj ta beseda izvira iz staroslovenskih besed, ki označuje kislo vino.

V Sloveniji, ki je vinogradniško razdeljena na Podravje, Posavje in Primorsko, cviček prihaja iz Dolenjske, ki je del vinogradniškega območja Posavje. Prvi zapisi o cvičku sežejo že daleč nazaj, v 17. stoletje, kjer ga je opisoval že Janez Vajkard Valvasor – znameniti slovenski kranjski plemič in vsestransko izobražen moški, ki je pustil pečat na različnem delu znanosti in preučevanju kranjske, ki je danes osrednji del Slovenije. Kasneje v času po drugi svetovni vojni, pa so pričeli cviček izvažati tudi v tujino in sicer v Belgijo, Švico in tudi v Brazilijo. Tako je postal znan tudi v tujini. Cviček pa ni znan in poseben samo po svoji sestavi, ter ima tudi veliko zdravilnega učinka, predvsem, če se pije v zmernih količini.

Pred katerimi boleznimi lahko ščiti zmerna mera Cvička?

Pravijo, da je Cviček dober za srce in tudi za prebavo. S tem bi se najverjetneje strinjal marsikateri ljubitelj te popularne rujne kapljice. Ščiti pa tudi pri različnih boleznih. Seveda v zmernih količinah. V manjših, zmernih količinah se priporoča celo diabetikom, predvsem zaradi tega, ker ima več kisline in manjšo alkoholno stopnjo, kar ga tudi uvršča med dietetična vina. Poleg tega, da je Cviček dober tudi za diabetike, pa ima zdravilne učinke tudi pri ljudeh, ki imajo težave s krvnim obtokom, slabo prebavo, ter preprečuje nespečnost, toda to seveda ne pomeni, da je to edina »rešitev« pri nespečnosti.

Cviček

Cviček

Z rednim pitjem cvička, pri tem imamo v mislih kakšen 1 dcl do 2 dcl na dan,  uživamo tudi pomembne antioksidante, ki prispevajo k zmanjšanju ateroskleroze. Med najpomembnejšimi spojinami, ki jih na splošno cviček vsebuje več kot 1200, sodi tudi Quencim 10, ki je zaviralec staranja, krepilec imunskega sistema ter znižuje krvni tlak. Poleg tega pa seveda ne smemo pozabiti, da izboljša razpoloženje, pomaga pa tudi pri prekomerni teži. Cviček v zmernih količinah priporoča tudi marsikateri zdravnik. Seveda zgolj kot dodatek k raznovrstnemu, vsakodnevnemu prehranjevanju.

Blagodejni in zdravilni učinki pa niso znali zgolj po ljudskem izročilu, temveč jih priznava tudi stroka. Blagodejno deluje celo pri preprečevanju rakavih obolenj. Tudi v primeru, da imate na meniju tudi kakšno posebno dieto, cviček ni slaba ideja, saj ga vsebujejo tudi nekatere shujševalne diete, ki ga vključujejo kot nadomestilo ogljikovih hidratov, seveda zgolj, če so vam tovrstne teorije blizu in z njim ne pretiravate.

Dolenjski posebnež

V Sloveniji ima cviček poseben stas. Cviček pridelujejo v dolenjskem okolišu, zato velja tudi pravilo, da se vina, ki rastejo izven tega okoliša in imajo podobno sestavo kot cviček, ne smejo imenovati enako. Od leta 2001 je tako tudi zakonsko zaščiten z oznako PTP, ki pomeni priznano tradicionalno poimenovanje. V Sloveniji pa imamo v čast cvička v tudi prireditev Teden cvička, ki se vsako leto odvija v Novem mestu, kateremu pravimo tudi dežela cvička. Ta prireditev je kot nekakšna promocija cvička. V sklopu prireditev se predstavijo tudi vinogradniška društva ter vinogradniki, ocenjevalci in nastopajoči glasbeniki, podeli pa se tudi nagrada Kralj cvička. Cviček pa ima svoje mesto tudi v samostanu Pleterje blizu Kostanjevice na Krki, ki velja za eno najbolj pomembnih vinogradniških središč na Dolenjskem. Kartuzija je za javnost sicer zaprta, toda imajo pa svojo trgovino, kjer lahko kupite cviček.

Cviček

Cviček

Cviček izbirajo predvsem ljudje, ki imajo radi preprost vino, lahko bi rekli tudi vino za vsak dan. Marsikdo si ga privošči tudi ob kakšnem izmed obrokov. cviček je kot vino, ki se ne pije le ob posebnih dogodkih, kakšnih romantičnih večerjah v dvoje in raznovrstnih praznovanjih, temveč se lahko privošči kot »vsakodnevno« vino. Odlično se prilega vsem jedem. Poleg drugih avtohtonih slovenskih vin kot sta teran in rebula, je cviček slovesno ponesel svoje ime po vsej Evropi. Prav tako je med drugimi slovenskimi znamenitimi jedmi in pijačami, ambasador, ki je Maja 2017 dobil nagrado na ocenjevanju Decanter v Londonu. Slovenija je polna vinogradov ter tudi dobrih vinogradnikov, ki skrbno skrbijo za te predele in pridelujejo odlično vino. Cviček je eno izmed teh vin, ki so kar posebneži med vini Evrope kar je še ena prednost s katero se lahko  med drugim pohvalimo.

 Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay.com