• C Novo mesto
  • 12:30
  • Sob, 15.06.2024

Enostavni pripravki, ki preženejo zaprtost

Vsakdo se slej ko prej sreča z zaprtostjo, napihnjenostjo in vetrovi. Nekateri imajo kronične težave, drugi se jih uspejo hitreje znebiti. Da si nekoliko olajšate simptome, lahko poskusite tudi s spodnjimi domačimi pripravki, ki so zelo enostavni.

Namočena sezamova semena

Sezamova semena so eno izmed najboljših zdravil za zaprtost. Oljnata sestava semen namreč pomaga navlažiti prebavni sistem in spodbuditi presnovo. Najlažje jih zaužijete, če jih dodate v kosmiče ali solato, lahko pa jih tudi zmeljete in jih uporabljate kot začimbo na skoraj vsaki jedi. Odlično delujejo tudi, če jih namočite v jogurt in čez nekaj ur pripravek zaužijete.

Metin ali ingverjev čaj

Meta in ingver oba slovita po svojih neverjetnih zdravilnih učinkih, med drugih pomagata tudi pri pospeševanju prebave. Meta vsebuje mentol, ki pomaga pri sprostitvi mišic prebavnega sistema, ingver pa velja za »toplo« začimbo, ki ogreje telo in na tak način spodbudi prebavo. Če si oboje pripravite v obliki čaja, bo na vaše črevesje blagodejno delovala tudi topla oziroma vroča voda.

Jedi z olivnim oljem

Olivno olje, oreščki in avokado so znani po tem, da vsebujejo veliko zdravih maščob, ki vam lahko prav tako pomagajo pri pospeševanju prebave. Privoščite si jedi, po katerih polijete sveže olivno olje, ki bo navlažilo vaše črevesje in omogočilo, da hrana hitreje potuje skozi. Odličen način, da zaužijete veliko olivnega olja v kombinaciji z vlakninami, ki so prav tako odlične za prebavo, je solata. Lahko pa z njim prelijete tudi kuhano ali pečeno zelenjavo, ribo in podobno.

Voda z limono

Ko ste zaprti, je zelo pomembno, da zaužijete dovolj tekočine, saj je ključnega pomena za prebavo. Stisnite svež limonin sok in ga zamešajte skupaj z mlačno vodo, po želji lahko dodate tudi žličko medu. Napitek si privoščite vsako jutro, čez dan pa poskrbite, da spijete dovolj vode. Limona bo iz vašega telesa pomagala izločiti strupe in pospešila prebavo.

Kava

Verjetno ste že slišali, da kava spodbuja prebavo, zato si brez slabe vesti privoščite skodelico. Izogibajte pa se mleku, če se le da, saj se lahko zaradi tega počutite še bolj napihnjeno. Če vam pitje kave ne ustreza, jo lahko zamenjate tudi za čaj – vsak topel napitek bo spodbudil vašo prebavo.

Suho sadje

Suho sadje, še posebej rozine, je znano po tem, da vsebuje ogromno vlaknin, ki pospešujejo in uravnavajo prebavo. Namesto, da jeste nezdrave prigrizke, si za malico raje privoščite suho sadje. Ne pozabite, da so vlaknine ključnega pomena za zdravo prebavo. Najdete jih predvsem v zelenjavi in sadju, zato ta živila nujno vključite v svojo prehrano.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels