• C Novo mesto
  • 01:14
  • Tor, 21.05.2024

Figa prinaša veliko možnosti v kulinariki in zdravju

Figa ponuja veliko možnosti uporabe v kulinariki, saj je ta tropski sadež v uporabi v različnih kulturah. Tako ponuja figa tudi velik nabor skrivnosti, ki jih lahko vpeljete v svoje vsakdanje življenje in s tem presenetite svoje goste in družino.  Sadje ne predstavlja le dodane vrednosti hrani, ampak pripomore tudi izboljšanju našega zdravja. Da boste natančno vedeli vse o figi, smo pripravili vse o tem tropskemu sadju, ki navdušuje tudi zahtevne jedce. Vpliv na zdravje, sestava, recepti in še mnogo drugih zanimivosti.

Figa skriva zanimivo zgodbo

Ko govorimo o zgodbi fige, ne govorimo o knjigi Gorana Vojnovića, ki jo še kako priporočamo, ampak govorimo o vsestranskosti sadja. Figa ali smokva raste vse od Indije do našega Sredozemlja, uporablja pa se po celem svetu. Njeni najljubši so kraji z dokaj nespremenljivim podnebjem oziroma tropska ali subtropska območja. Njihovo uporabo lahko zasledimo že v zgodovinskih virih, ko so jih uporabljali Asirci, Rimljani, Grki, Egipčani, Mezopotamci in druge kulture po svetu.

Fige rastejo na visokih grmih ali drevesih, ki zrasejo do desetih metrov višine. Ti imajo velike liste, ki so podobni tistim na vinskih trtah, a je razlika vseeno dovolj očitna. Lubje drevesa je svetlorjavo in zelo gladko, veje pa so debele, saj so sadeži precej težki. Sadež ima obliko solze in je zelene do temnovijolične barve, odvisno od posamezne vrste.

Največji izvozniki fig so Turčija, Egipt, Maroko in Alžirija, ki skupaj predstavljajo več kot šestdeset odstotkov vsega izvoza in proizvodnje fig. V letu 2018 se je letna proizvodnja surovih fig ustavila pri 1,15 milijona ton. Omenjenim državam v precej manjših številkah izvoza sledijo Iran, Španija, Sirija, ZDA, Tunizija, Albanija in Brazilija.

Fige rastejo v toplejših krajih na visokih drevesih

Fige rastejo v toplejših krajih na visokih drevesih

Figa in njene hranilne snovi

Ker se lahko fige uživa v več različnih oblikah (surova, posušena, kuhana,..) je nekaj  razlik tudi v njenih hranilnih vrednosti. Sveže oziroma surove fige vsebuje približno 75 kalorij na 100 gramov njene teže. Sestavljene so iz 80 odstotkov vode, 19 odstotkov ogljikovih hidratov in preostanka proteinov, vitaminov, mineralov in maščob.

Sveže fige so najbolj polne z vitaminom K, vitaminom B, vitaminom C, vitaminom E in vitaminom A. Ko govorimo o mineralih pa je v figi največ mangana, magnezija, kalija, kalcija, železa, cinka in fosforja. Fige vsebujejo tudi določeno količino fitokemikalij. Med temi kemijskimi spojinami prevladujejo polifenoli, ki jih prištevamo k antioksidantom.

Suhe fige na 100 gramov vsebujejo kar 250 kalorij, kar je več kot trikratno povišanje napram svežim. Posušene fige so dehidrirane na 30 odstotkov vode in tu se hranilne snovi nekoliko prerazvrstijo. Ogljikovi hidrati tu predstavljajo 65 odstotkov, proteini narastejo na 3 odstotke, maščobe na en odstotek in vse preostalo. Tu je največ vitamina K, vitamina B, mangana, magnezija, kalcija, železa in kalija.

Suhe fige imajo nekoliko drugačno količino hranilnih snovi

Suhe fige imajo nekoliko drugačno količino hranilnih snovi

Figa lahko pozitivno vpliva na naše zdravje

Kot smo omenili v predhodnem odstavku, so fige bogate z minerali in vitamini. To se sicer pri različici suhih fig nekoliko spremeni, a ne toliko, da je odstotek zanemarljiv. V eni ali drugi obliki na sto gramov vsebujejo 75 ali 250 kalorij, obe različici pa sta bogati s hranilnimi snovmi. Vitamini in minerali so odlična vsebnost, fige pa se prav zaradi tega priporočajo tudi veganom in vegetarijancem, saj lahko zagotovijo dobršen del dnevnega vnosa hranilnih snovi.

Omenili smo antioksidante, ki v našem telesu zmanjšujejo tveganje za nastanek številnih bolezni. Suhe fige so lahko odličen dodatek k prehrani, ki preprečuje slabokrvnost oziroma anemijo. V svetu se širijo določene študije, ki dokazujejo vsebnost snovi v figah, ki naj bi preprečevale nastanek rakavih celic. Prav zaradi obilja antioksidantov naj bi telo lahko preprečevalo razvoj raka in srčno-žilnih bolezni.

Fige so odlično sredstvo, če se soočate z zaprtjem. Zaradi velikih količin vlaknin so odlično pomagalo pri tej pogosti težavi. Vlaknine so ena izmed snovi, ki jih pogosto ne zaužijemo dovolj ali pa si z drugo hrano na jedilniku nekoliko zaustavimo prebavni proces. Pri tem lahko še kako pomagajo prav fige.

Za konec uporabe fig v zdravilne namene je tu tudi antibakterijska in protiglivična funkcija. Izvlečki fig lahko pomagajo pri krepitvi imunskega sistema in telesu pomagajo pri bitki s škodljivimi mikroorganizmi. Prav tako so dober pripravek za zdravljenje ustne votline, če se soočamo s prevelikim številom škodljivih bakterij v ustih.

Fige so lahko v zeleni ali temnovijolični barvi

Fige so lahko v zeleni ali temnovijolični barvi

Fige v kulinariki

V svojih receptih lahko sadje zamenjate s figo. Nastale bodo figove pite, figovi kolački, figin jogurt, figovi zvitki, figovi štruklji ali figov liker. Pogosto se uporabljajo tudi kot dodatek pri jedeh, kjer imamo veliko srečo, da so precej kompatibilne. Med, hruške, breskve in karamela, ko govorimo o sladkih stvareh. Pršut, modri sir, balzamični kis in slanina, ko je govora o slanem. Pri oreščkih se ujema z orehi, lešniki, mandlji in pistacijami. Za začinjanje pa bo pri figah poskrbljeno v kombinaciji s cimetom, črnim poprom, vanilija, rožmarinom in kardamom.

Figov smoothie za dnevno dozo hranilnih snovi

Začeli bomo s preprostim in precej zdravim napitkom, ki bo v naše telo vnesel številne hranilne snovi. Potrebovali boste štiri fige, eno banano in tri decilitre mleka (klasično, mandljevo, riževo,..). Fige operite in narežite, olupite banano in narežite ter vse skupaj postavite v mikser. Dodajte mleko ali drug napitek. Enostavno zmiksajte in zaužijte. Tako boste poleg hranilnih snovi banane prejeli tudi vse minerale in vitamine, ki jih prinašajo fige. Smoothie lahko prirejate po svojih željah in mu dodajate katero koli sadje in napitke. Pobrskajte po domišljiji.

Hitra marmelada iz fig

Figova marmelada velja za eno najbolj priljubljenih na svetu. Prav marmelada iz fige je del priljubljene sladice figov zvitek. Tudi ta recept je lahko prepuščen domišljiji in željam, a osnova vseeno ostaja za primerjavo. Potrebovali boste dva kilograma svežih fig, kilogram sladkorja, rum in 3 limone ter klinčke. Fige operite in narežite na manjše kose. Postavite jih v lonec in jim dodajte sladkor. Kuhajte približno tri ure, da se vsebina lonca zgosti. Pred koncem kuhanja dodajte limono in klinčke ter nekaj žličk ruma, kar so sestavine, ki so odvisne od vaših želj. Po koncu kuhanja jo damo v kozarce in počakamo, da se ohladi.

Figov smoothie je lahko čudovit začetek dneva

Figov smoothie je lahko čudovit začetek dneva

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com