• 17.8C Novo mesto
 • 09:00
 • Sob, 06.06.2020

Francoska solata: pomladanska poslastica

Januar se že počasi nagiba proti koncu in na obzorju se že svetlika upanje na lepše in toplejše dni. To je dober čas, da temeljito prezračimo stanovanje, pospravimo tudi po temačnih kotih in razmislimo o tem, kako prevetriti svoj življenjski slog do poletja. Ste si želeli do junija postati malce bolj fit? Jesti več zelenjave? Se končno vpisati v telovadnico? Kako vam gredo kaj novoletne zaobljube? Kot že vsi vemo, se skrivnost skriva v tem, da jemo bolj kvalitetno, ne manj. Čeprav francoska solata ni najbolj zdrava zaradi obilice majoneze, s katero je prekrita, pa vsekakor predstavlja okusno poslastico na poti proti pomladnim dnevom, in obilica zelenjave v njej vam tudi vsekakor ne bo škodovala. Poleg recepta za francosko solato, kakršno navadno jemo v restavracijah, smo tokrat zapisali tudi recept za drugo francosko izjemno popularno solato: Niçoise. 

Francoska solata je priljubljena poslastica

Imate tudi vi radi francosko solato? Vsekakor gre za eno izmed najbolj priljubljenih vrst solat, ki jo lahko najdemo v vsakem spodobnem solatnem baru. Za razliko od drugih, bolj konvencionalnih solat, je prekrita z majonezo, kar je sicer ne dela najbolj zdravo, vendar pa je vsekakor okusna. Dobro se poda kot stranska priloga k jedem iz krompirja, npr. pečenemu ali kuhanemu krompirju.

Kako se pripravi francoska solata

Potrebujete: 

 1. majonezo;
 2. eno veliko kumaro;
 3. tri ali štiri manjše krompirje;
 4. pet jajc;
 5. pet kislih kumaric;
 6. grah;
 7. korenček;
 8. sol.

Priprava francoske solate: 

 1. korak: temeljito operite krompirje, da na njih ne bo nič zemlje. Skuhajte jih v slani vodi in nato postavite na ohlajanje v hladni vodi.
 2. korak: tudi jajca skuhajte v slani vodi in jih nato ohladite v hladni vodi.
 3. korak: narežite korenček na manjše koščke. Skuhajte grah in korenček na zmerni temperaturi in nato ohladite v hladni vodi. Če želite, lahko uporabite tudi zmrznjeno zelenjavo, v kateri je korenček že olupljen in narezan na manjše koščke.
 4. korak: nasekljajte kisle kumarice na majhne koščke. Operite in narežite kumaro na majhne koščke. Zmešajte oboje v posodi.
 5. korak: olupite jajca in jih nasekljajte na manjše koščke. Dodajte jih v posodo k nasekljanim kumaricam.
 6. korak: olupite krompirje, jih nasekljajte na manjše koščke in jih dodajte v posodo k ostali zelenjavi.
 7. korak: odmerite 3 – 5 krepkih žlic majoneze in radodaren ščepec soli ter temeljito premešajte vse sestavine. Majoneze mora biti toliko, da bo s tankim slojem prekrila vse druge sestavine solate. Tipična značilnost francoske solate je namreč prav dobršna mera majoneze.
 8. korak: dober tek!

Pomembno: francoska solata mora biti vedno shranjena na hladnem. Če jo boste imeli v hladilniku, jo lahko pojeste tudi naslednji dan; vendar je nikar ne puščajte na sobni temperaturi. Francoska solata je namreč polna jajc in majoneze in mora biti shranjena na nizki temperaturi, sicer se lahko zlahka pokvari.

Francoska solata ni vedno in povsod samo francoska solata

Rezultat zgornjega recepta je, kar si navadno v Sloveniji predstavljamo kot francosko solato, vendar je resnica, da francoska solata v resnici zajema še precej več. Če boste na svetovni splet vtipkali “francoska solata” v angleščini, torej “French salad”, je prav mogoče, da boste dobili zelo različne rezultate, povezane z različnimi recepti francoske kuhinje.

Francoska solata Niçoise

Francoska solata Niçoise ima le nekaj skupnih sestavin s solato, ki jo pri nas navadno imenujemo s preprostim imenom “francoska solata”. Tako kot francoska solata vsebuje trdo kuhana jajca in kumaro. Po drugi strani ni primerna za ljudi, ki so s svojega jedilnika prečrtali meso in ribe, saj je ena izmed ključnih sestavin tuna. Na spletu boste našli mnoge različice recepta, vendar ohranite v mislih, da originalen recept ne vsebuje nobene kuhane zelenjave – niti krompirja niti graha. Vseeno ti dve sestavini precej dodata k okusu solate, zato se ju splača dodati. Recept lahko sicer najdete v mnogih, v malenkostih razlikujočih se različicah, vendar nekatere stvari vedno ostajajo iste: večina zelenjave, z izjemo kuhanega graha in krompirja, tuna, črne olive ter trdo kuhana jajca, ki dodajo k značilnemu videzu solate. Solata Niçoise je tudi izjemno primerna za družinsko kosilo, saj je precej nasitna in bogata z obilico okusov, po drugi strani pa je tudi vizualno izjemno privlačna. Zelena barva solate, živordeči češnjevi paradižniki, črne olive in trdo kuhana jajca, razkazujoč rumeno sredico, ustvarjajo vizualno zelo atraktiven videz. Obenem bo solata Niçoise predstavljala odlično pisano alternativo običajni navadni zeleni solati.

Solata Niçoise: kaj potrebujemo za pripravo

 1. eno papriko;
 2. tri krompirje;
 3. eno rdečo čebulo;
 4. češnjeve paradižnike;
 5. 250 g stročjega fižola;
 6. nekaj listov zelene solate;
 7. tri do štiri manjše paradižnike;
 8. nekaj listov sveže bazilike in peteršilja;
 9. tri do štiri jedilne žlice olivnega olja;
 10. eno konzervo tune;
 11. kis;
 12. črne olive;
 13. sol in poper.

 Francoska solata Niçoise: priprava 

 1. korak: olupite krompir in ga narežite na manjše koščke. Te nato skuhajte v slani vodi. Krompir je kuhan, ko lahko vanj zlahka in brez občutka upiranja potisnete konico noža. Ko je krompir kuhan, ga lahko odcedite.
 2. korak: medtem ko se krompir kuha, lahko skuhate tudi zeleni stročji fižol. Odcedite in ohladite tudi stročji fižol.
 3. korak: vzemite dve jajci in ju trdo skuhajte v slani vodi.
 4. korak: olupite in narežite eno manjšo rdečo čebulo. Narežite jo na polmesece in dodajte v veliko posodo, v kateri boste zmešali solato.
 5. korak: operite in narežite nekaj češnjevih paradižnikov in jih dodajte v skledo k čebuli. Dodajte tudi krompir in stročji fižol ter manjšo pest črnih oliv; temeljito premešajte.
 6. korak: obložite dno plitve sklede za solato z opranimi listi zelene solate. Razporedite solato po dnu sklede. Dodajte tuno iz konzerve in trdo kuhani jajci, prerezani na pol. Začinite s soljo in poprom ter dodajte lističe sveže bazilike in peteršilja. Bodite radodarni z olivnim oljem, ki bo solati dodalo zaželjen okus.
 7. Dober tek! Solato postrezite in pojejte svežo, saj vsebuje precej dokaj hitro pokvarljivih sestavin.

Imejte v mislih, da obstaja mnogo različnih verzij, kako se pripravi francoska solata Niçoise; precej tipična sestavina so tudi sardine, če vam je to pri srcu. Nekateri solato radi začinijo tudi s prelivom, ki navadno vsebuje gorčico, kis, česen in poper. Če želite, lahko dodate tudi različno drugo zelenjavo: npr. na tanko narezano rdečo čebulo in rdečo papriko. Vsekakor bodite kreativni in prilagodite količino sestavin svojemu okusu.

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Francoska solata: pomladanska poslastica
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.