• C Novo mesto
 • 20:17
 • Pon, 25.09.2023

Granatno jabolko

Granatno jabolko je doma v Aziji, in sicer v današnjem Iranu. Seveda pa se je od tam razširilo po celem svetu. Tako ga najdemo tudi v slovenskem Primorju, največ pa ga pridelajo v Ameriki, Aziji, Španiji in Franciji. Ljudje spoznajo granatno jabolko že tisočletja, zato se uporablja v ljudski in tradicionalni medicini. Okoli njega se spletajo številne legende, ima pa tudi močno simbolno vlogo.

Grška legenda granatno jabolko povezuje celo z nastankom letnih časov

Granatno jabolko

Mit o Perzefoni, boginji podzemlja, govori, da jo je ugrabil Had in jo odpeljal v podzemlje, da bi tam živela kot njegova žena. Njena mati Demetra, boginja rodovitnosti, je za njo žalovala, zato je vse zelenje prenehalo rasti. Vrhovni bog Zeus pa ni mogel dovoliti, da bi Zemlja odmrla, zato je Hadu ukazal, naj Perzefono vrne.

Ker je obstajalo pravilo, da je vsakdo, ki pije ali je v podzemlju, obsojen na življenje v njem, se je Perzefona branila hrane in pijače, a jo je Had pretental, da je pojedla šest semen granatnega jabolka in zato morala šest mesecev vsako leto preživeti pri njem. V tem času njena mati vsako leto žaluje, zato zemlja šest mesecev ne rodi.

Ste vedeli? Nekateri zgodovinarji so celo prepričani, da v svetem pismu prepovedan sadež ni bilo jabolko, ampak granatno jabolko.

Granatno jabolko se predstavi

Granatno jabolko raste na nizkem drevesu oziroma grmu. Plod se ponaša z debelo lupino, v notranjosti pa se nahaja veliko semen. Semenske lupine se lahko brez skrbi uživajo. Sočna semena vsebujejo kar 85 odstotkov vode, potem pa sledijo hranilne snovi, in sicer predvsem sladkorji (glukoza in fruktoza) ter prehranske vlaknine. Semena se lahko pohvalijo tudi z različnimi vitamini, med katerimi naj omenimo vitamin C, vitamin K, folat in vitamin B5. Vsebujejo tudi minerale: mangan, kalij in baker. Zaradi bogate vsebnosti antioksidantov polifenolov granatnemu jabolku pripisujejo tudi delovanje proti raku, prav tako naj bi imelo protivnetni učinek

Prehranska vrednost granatnega jabolka/100 g

Granatno jabolko

Energijska vrednost 83 kcal
Ogljikovi hidrati 18, 7 g
Sladkor 13, 7 g
Beljakovine 1, 67 g
Maščobe 1,17 g
Vit. B 1 0, 06 mg
Vit. B2 0,05 mg
Vit. B3 0, 29 mg
Vit. B5 0, 38 mg
Vit. B6 0,07 mg
Vit. C 10, 2 mg
Kalcij 10 mg
Železo 0, 3 mg
Magnezij 12 mg
Vlaknine 4 g

Granatno jabolko se uživa kot svež sadež. Sadež ima kar kompleksno zgradbo, preprosto pa ga lahko olupimo tako, da odstranimo zgornji in spodnji del skorje. Nato celoten sadež razrežemo na 4 kose ter vse skupaj položimo v posodo z vodo. Ločimo zrnca od olupka – olupki se bodo obdržali na površini vode, zrnca pa bodo padla na tla in tako jih lahko precedimo.

Granatno jabolko pa se uporablja tudi v druge namene. Iz njega izdelujejo sok, džem, omake, dodajajo ga k sladi

cam in solatam. Semena se lahko uporabljajo tudi kot začimba. Pogosta so tudi prehranska dopolnila z granatnim jabolkom.

Kako izbrati pravo granatno jabolko?

Omenili smo že, da je najbolje uživati kar svež sadež. Če ste v dvomu, katerega kupiti, bodite pozorni na naslednje. Izberite sadež s tanko in čvrsto lupino temne barve, le-ta naj bo tudi brez razpok. Shranjujte ga izven sončne svetlobe. Če želite spiti kozarec svežega soka granatnega jabolka, potem ga ožemite ročno. Mešalnik bo namreč zmlel tudi membrano in okus ne bo nič kaj prijeten.

Granatno jabolko in zdravilni učinki

Sok granatnega jabolka strokovnjaki priporočajo takrat, kadar se borite s povišano telesno temperaturo, pa tudi za blaženje kašlja in astme. Kot zanimivost naj povemo tudi to, da lahko s posušenimi semeni odpravimo črevesne zajedavce, z njimi pa si lahko pomagamo tudi pri težavah z ledvičnimi kamni.

Prednosti uživanja granatnega jabolka

Granatno jabolko

 • Granatno jabolko se odlično izkaže v boju proti različnim rakavim obolenjem. Tako na primer uspešno preprečuje nadaljnji razvoj pljučnega raka ter raka na prsih. Upočasnjuje tudi razvoj raka na prostati.
 • Granatno jabolko je bogastvo vitamina C. Vitamin C je antioksidant, ki uničuje proste radikale ter zavira poškodbe zdravih celic in staranje. Za mladosten videz v zrelih letih si zato privoščite granatno jabolko.
 • Granatno jabolko varuje tudi DNA – telesu omogoča zaščito pred različnimi škodljivimi vplivi iz okolja.
 • Granatno jabolko varuje srce, obenem pa tudi znižuje nivo slabega holesterola v krvi. Da o tem, da učinkovito znižuje tudi krvni tlak, sploh ne govorimo.
 • Granatno jabolko ima ugoden vpliv tudi na osteoartritis, preprečuje pa tudi nastanek Alzheimerjeve bolezni.
 • Granatno jabolko vam lahko pomaga tudi v boju z odvečnimi maščobnimi blazinicami. Odlična pomoč pri hujšanju!
 • Olje iz semen granatnega jabolka se odlično izkaže pri regeneraciji kože, saj jo ščiti pred UVA in UVB žarki.
 • Olje se lahko pohvali tudi z antimikrobnim učinkom, tako da deluje proti bakterijam v ustih in pomaga preprečevati karies ali vnetje dlesni.

Slasten recept: Jajčevci z granatnim jabolkom

Sestavine:

 • 2 jajčevca
 • sok enega granatnega jabolka
 • sojin jogurt
 • limonin sok
 • tahini
 • česen
 • bel kis
 • oljčno olje
 • Sol

Postopek priprave:

 1. Jajčevce najprej narežite na rezine in jih posolite.
 2. Počakajte, da zaradi soli spustijo vodo, nato jih obrišite.
 3. Položite jih na aluminijasto folijo.
 4. Vse skupaj potisnite v pečico, ki ste jo predhodno ogreli na 230 stopinj Celzija.
 5. Pecite jih 30 minut, vmes jih večkrat obrnite.
 6. Jogurt zmešajte s tahinijem, nasekljanim strokom česna in limono.
 7. Zmešajte sok granatnega jabolka z belim vinskim kisom in žličko olivnega olja.
 8. Pečene jajčevce  pomažite s tako pripravljenim prelivom.
 9. Na koncu pa na melancane polijte še malo jogurtovega preliva.

Pripravila: Monika M.

qlandia krsko
Granatno jabolko
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.