• C Novo mesto
  • 15:38
  • Sob, 04.02.2023

Hitri zamrznjeni obroki, ki so zelo slabi za vaše zdravje

Zamrznjeni obroki, ki jih na hitro pogrejemo v pečici ali mikrovalovni pečici, so v zadnjih letih zelo priljubljeni – sploh ob hitrem življenjskem tempu, ki nam pušča zelo malo prostega časa in seveda tudi časa za kuhanje. Oglasi na spletu in na televiziji nas velikokrat prepričujejo, kako zdravi in enostavni so zamrznjeni obroki – enostavni so morda res, ampak vse prej kot zdravi. Četudi na etiketi piše, da izdelek vsebuje veliko zelenjave in na videz zdravih živil, ta živila ponavadi vsebujejo zelo malo hranljivih snovi, za povrh pa imajo še polno raznih škodljivih konzervansov, umetnih barvil in dodatkov, da lahko čim dlje zdržijo. Predlagamo, da se jim izogibate, če le gre, saj je ravno nezdrava prehrana pogosto krivec za razna kronična obolenja in zdravstvene težave. Obstaja ogromno receptov, kako hitro in enostavno pripraviti tudi povsem okusen svež obrok, ki vsebuje veliko več hranil. Katerim zamrznjenim obrokom pa se je treba najbolj izogibati?

Vnaprej pripravljeni zrezki

Če imate radi meso, ga kupujte svežega. Zamrznjeno meso vsebuje ogromno nezdravih dodatkov, ki zelo slabo vplivajo na zdravje. Še posebej slabi so obroki, ki poleg zamrznjenega zrezka vsebujejo kar še predpripravljeno omako, ki jo samo pogrejete. Ponavadi je polna konzervansov, sladkorja in umetnih barvil. Enako velja tudi za zamrznjene zelenjavne ali sojine zrezke, ki vas bodo morda na prvi pogled prepričali, kako zdravi so – ampak ne, niso. Raje polpet pripravite sami doma iz sveže zelenjave.

Zamrznjena pica

Verjetno se zavedate, da pica že sama po sebi ni pretirano zdrav obrok, pa vendar ni nič hudega, če si jo občasno privoščite. Če le gre, pa se izognite zamrznjenim picam in se raje odpravite v picerijo ali pa pico pripravite sami doma po svojem okusu. Spet – tudi če na zamrznjeni pici piše, da je na debelo obložena z zelenjavo, to niti približno ni zdrav obrok. Ponavadi zamrznjene pice vsebujejo ogromno soli, nezdravih maščob in konzervansov.

Predpripravljen narezan pomfri

Tudi to je zelo slaba izbira. Da lahko krompir zdrži toliko časa, narezan na majhne koščke, mora vsebovati ogromno konzervansov in nezdravih dodatkov. Pripravite si raje domač krompirček v pečici – lahko je enako ali še bolj slasten.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels