• C Novo mesto
  • 17:46
  • Sob, 04.12.2021

Hrana, ki vas zbudi bolj kot jutranja skodelica kave

Se vam zdi, da imate vsak dan zelo malo energije? Ste utrujeni, brezvoljni in komaj čakate, da se zvečer odpravite spat? Potem nekaj v vašem življenju delate narobe. Privoščite si kvaliteten spanec, poskrbite za dnevno rekreacijo in sprostitev. Ključnega pomena pa je tudi prehrana. Marsikomu se zdi, da brez jutranje skodelice kave sploh ne more normalno funkcionirati. Če se vam zdi, da kava slabo vpliva na vaše počutje (oziroma je spijete občutno preveč), raje poskrbite, da zaužijete živila, ki vas bodo napolnila z energijo enako ali še bolj kot skodelica močne kave. Seveda poskrbite, da jih uživate v zmernih količinah in uravnoteženi prehrani.

Fižol

Fižol je bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov in koristnih hranil, ki jih potrebujete za energijo.

Jajca

Jajca zagotavljajo 30 % priporočene dnevne količine beljakovin in vsebujejo zelo koristne aminokisline, ki jih telo potrebuje za obnovo mišic.

Mandlji

Mandlji so lahko odličen prigrizek. Namesto, da si privoščite nekaj sladkega, raje sezite po oreščkih. Mandlji so bogat vir bakra in mangana, ki skrbita za to, da energija steče skozi telo.

Losos

Uživajte čim več rib, še največ energije pa vam bo dal losos, ki vsebuje beljakovine in vitamine, ki pomagajo hrano, ki jo zaužijete, pretvoriti v koristno energijo.

Humus

Humus je postal zelo popularna jed v zadnjih letih tudi pri nas. Če vam je njegov okus všeč, si ga brez slabe vesti privoščite, saj je zdrav, pa še polno energije vam bo dal. Privoščite si ga zraven prigrizkov, za zajtrk ali pa kot manjšo prilogo ob kosilu.

Banane

Banane so s svojo uravnoteženo vsebnostjo sladkorjev (fruktoze, glukoze in saharoze) ter vlaknin sadje, po katerem lahko posežete vedno, ko potrebujete energijo. Zelo priporočljivo jih je uživati tudi po športu oziroma rekreaciji.

Arašidovo maslo

Aarašidovo maslo zagotovo spada med živila, ki vas dodobra napolnijo z energijo. Vendar bodite pozorni, da ga ne uživate v prevelikih količinah, saj je lahko v tem primeru tudi nezdravo – predvsem pa redilno. Poskrbite tudi, da izberete čim bolj naravno arašidovo maslo s čim manj dodatki in nizko vsebnostjo soli.

Ovseni kosmiči

Namesto, da za zajtrk jeste kruh, si raje pripravite ovsene kosmiče. Po želji lahko dodate še koščke svežega ali suhega sadja in vse skupaj zmešate z navadnim jogurtom. Ovseni kosmiči so znani po tem, da vas napolnijo z energijo, hkrati pa krepijo imunski sistem in na vaše telo delujejo protivnetno.

Če boste vsak dan uživali zdravo in uravnoteženo prehrano, si privoščili kvaliteten spanec in poskrbeli za dovolj gibanja, boste v svojem življenjskem slogu opazili veliko spremembo. Ne samo, da boste imeli čez dan več energije – vse to bo vplivalo tudi na vašo splošno dobro počutje in zdravje.

NaDlani.si; Foto: Pexels