• C Novo mesto
  • 00:39
  • Ned, 26.06.2022

Hud prepir na spletu: damo jabolka v francosko solato ali ne?

Kaj mislite vi?

Dejstvo je, da je francoska solata neizogibna praznična poslastica na mizah številnih družinskih domov. Vendar se zdi, da je ne pripravljajo vsi na enak način, posebej ena sestavina pa je povzročila debato med Hrvati na spletni platformi Reddit. In medtem ko nekateri menijo, da je treba francoski solati dodati jabolko, drugi trdijo, da gre za zločin. »Ljudje, ki so dali jabolko v francosko solato, bi morali aretirati in internirati na Golem otoku,« se je pošalil nek uporabnik. »Niti jabolk niti šunke niti koruze. Če si kdo želi dodati, naj loči del ali pa naj ne bo užaljen, če zavrnem takšno solato,« je dodal drugi. Nekateri uporabniki so stopili v bran francoski jabolčni solati. »Jabolko francoski solati dejansko doda zelo dobro teksturo in okus,« menijo nekateri, drugi pa dodajajo: »Vedno delam francosko s kislim jabolkom Granny Smith.«

Kaj je francoska solata?

Kot navaja wikipedija je francoska solata klasična zelenjavna solata s krompirjem, korenjem, kislimi kumaricami, grahom, jajci in majonezo. Ta solata je bila prvič javnosti predstavljena v Moskvi okoli leta 1860. Izumil jo je Belgijec po imenu Lucien Olivier, ki je v tistih časih imel v Moskvi pariško restavracijo po imenu Hermitage. Od tod tudi ime francoska solata, ki pa je v svetu znana pod imenom  ruska solata. Najdemo jo skoraj v vsaki samopostrežni restavraciji in na mizah družin med novoletnimi prazniki. Najbolje je, če solato ponudimo poleg mesnih jedi, servirana pa naj bo na krožniku ali pa v manjših posodicah s primerno dekoracijo.

N. D.; Foto: Pixbay

dolenjske toplice