• C Novo mesto
  • 21:27
  • Sob, 04.12.2021

Izgubite odvečne kilograme z jabolčnim kisom

Jabolčni kis je znan po svojih zdravilnih lastnostih že več tisoč let. Razne raziskave so pokazale, da zelo ugodno vpliva na zdravje in telo, med drugim znižuje krvni sladkor in pomaga pri izgubi odvečnih kilogramov. Še danes ga vključite na svoj jedilnik in v nekaj tednih boste opazili razliko. Pa ne samo v kilogramih, ampak tudi v odličnem počutju!

Jabolčni kis je znan po spodnjih pozitivnih učinkih na telo:

Znižuje sladkor v krvi

Ko pojeste obrok, ki vsebuje veliko sladkorja in v krajšem razmiku uživate tudi jabolčni kis, bo le-ta učinkovito znižal sladkor v krvi in raven inzulina.

Znižuje holesterol

Tudi, če imate težave s holesterolom, je priporočljivo uživanje jabolčnega kisa, saj pripomore k zniževanju holesterola in spodbuja rast “dobrega” HDL holesterola.

Krepi odpornost in imunski sistem

Jabolčni kis uničuje bakterije, ki bi lahko povzročile prebavne težave ali zastrupitev telesa, uničuje pa tudi škodljivo bakterijo E.coli. V eni izmed raziskav je jabolčni kis znižal škodljive bakterije za 90 % in 95 % zanesljivo ščitil pred nekaterimi virusi.

Spodbuja hujšanje in izgubo odvečnih kilogramov

Uživanje jabolčnega kisa zavira apetit in daje občutek sitosti, zaradi česar boste jedli manj in imeli manjšo željo po poseganju po nezdravih prigrizkih. Priporočljivo je uživati 1-2 žlici jabolčnega kisa dnevno in v nekaj tednih bi morali ob primerni fizični aktivnosti in sicer uravnoteženi prehrani opaziti razliko v kilogramih.

Kako dodati jabolčni kis na svoj jedilnik?

Marsikdo uživa jabolčni kis kar z žlico – če tudi vam to uspeva vsak dan, je priporočljivo. Ker pa je povsem razumljivo, da sam jabolčni kis ni nujno ravno najbolj okusen, ga lahko na svoj jedilnik vključite na veliko drugih načinov. Najbolj enostavno je, če si pripravite preliv za solato z olivnim oljem in jabolčnim kisom. Po želji dodajte tudi malo popra ali česna. Ne samo, da boste tako na okusen način zaužili jabolčni kis – hkrati si boste pripravili tudi zelo zdrav obrok. Solatni preliv lahko uporabite za navadno zeleno solato, zelje, kumarice ali paradižnik.

Če ste se odločili, da boste jabolčni kis pili, bodite pozorni, da ne pretiravate. Naenkrat ni priporočljivo zaužiti več kot 1-2 žlici kisa, saj vam lahko postane slabo. Da si olajšate pitje kisa in poskrbite, da ne razdraži preveč vašega želodca, pa ga v tem primeru vedno zmešajte tudi z navadno vodo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels