• C Novo mesto
 • 23:54
 • Ned, 14.04.2024

Jota recept: Vsestranska enolončnica za hladne dni

Jota je slastna jed, ki je najbolj primerna za hladnejše dni. Enolončnica se je v Sloveniji že udomačila, čeprav ima svoje korenine v Italiji. Njene osnovne sestavine so krompir, kislo zelje, fižol, svinjsko meso in začimbe. Pogoste različice so narejene tudi s kislo repo ali pa so kar brezmesne. Velja za gosto jed, ki je v vsakem gospodinjstvu našla svoj dom in določeno zvrst. Vsak jo pripravi po svoje in dodaja poljubne sestavine, ki iz jote naredijo unikatno jed. Kako se naredi pravo joto in katere skrivnosti prinaša ta priljubljena enolončnica? To izvete v prispevku, kjer vam ponudimo tudi nekaj najboljših nasvetov za pripravo jote.

Jota je vsestranska jed, ki ni nikjer identična

Jota je jed specifična za območje severnega Jadranskega morja. Slovenija, Hrvaška in Italija si jo lastijo vsaka v svoji različici, čeprav so razlike zelo neočitne. Izvor jote je nepoznan, velja pa za furlansko jed. Iz galske besede za juho in prenosa v furlansko narečje je nastalo tudi ime – Jota. Udomačila se je predvsem v teh treh državah, torej Sloveniji, Italiji in na Hrvaškem.

Glavne sestavine jote so fižol, krompir, kislo zelje, svinjsko meso in začimbe. Vsaka različica je drugačna in tako so si med seboj različne tudi sestavine. Ponekod se namesto kislega zelja uporablja kislo repo ali pa se odločajo za brezmesno različico. Ta mora biti načeloma zabeljena s prežganjem ali slanino. Razlikujejo se tudi začimbe, ki v tradicionalni obliki pomenijo česen, lovorjev list, poper in sol. Tako se ponekod doda tudi kumina, olivno olje in drugi dodatki.

Pripravljanje jote je odvisno le od vas

Kot smo že omenili je jota v vsakem gospodinjstvu drugačna. Nekateri imajo rajši gosto joto, drugi redkejšo. Ali bo v jedi res svinjsko meso ali bomo za to uporabili manjše koščke? Vse je na vas, saj lahko recept prilagajte svojim željam in potrebam. Vseeno pa bomo najprej pričeli s tradicionalnim receptom za joto, ki se ga drži večina gospodinjstev.

Recept jote se razlikuje od gospodinjstva do gospodinjstva, kaj šele od države do države

Recept jote se razlikuje od gospodinjstva do gospodinjstva, kaj šele od države do države

Kaj potrebujemo za joto?

Določene sestavine za joto so tradicionalne in nezamenljive. Spodnja količina sestavin je namenjena večjemu loncu in s tem šestim ali osmim osebam. Mnogi se odločajo za različne vrste mesa in dodajajo poljubne sestavine. Med najbolj pogosto dodanimi sestavinami za joto so majaron, ocvirki, pečenice, klobase, svinjska mast, brinove jagode, olivno olje in kisla repa. Kot vsaka jed je tudi jota namenjena spreminjanju, če vam določena vsebina ni všeč.

 • 500 g kislega zelja
 • 300 g krompirja
 • 300 g rjavega fižola
 • 1 žlička soli
 • 2 lovorjeva lista
 • 6 zrn črnega popra
 • 20 g moke
 • 2-3 čebule
 • 3 stroki česa / mleti česen
 • Svinjsko meso (rebra) / klobase / slanina
 • Druge začimbe (majaron, sladka paprika,..)

Recept jota je enostavno zamenljiv in raznolik

Kot pri vsaki enolončnici s fižolom, lahko tudi pri joti fižol namakamo v vodi preko noči. S tem sicer skrajšamo čas kuhanja, za kar se mnogi ne odločijo prav zaradi dolgega kuhanja jote. V velik lonec zlijemo našo podlago (svinjska mast, olje,..) in segrejemo. Narežemo čebulo in jo sesekljamo ter vržemo v lonec na segreto podlago. Čebulo prepražimo ji pomagamo do kremaste s prilitjem manjše količine vode. Po tem zalijemo z vročo vodo in v lonec stresemo fižol, poper ter meso. Ali se boste odločili za svinjska rebra, klobase, slanino ali popolno odsotnost mesa, je odvisno le od vas.  Vse skupaj kuhamo približno pol ure, kar je dovolj, da se bo fižol vsaj polovično zmehčal.

Tu dodamo krompir (opran in po želji narezan na manjše ali večje kose) in lovorjeve liste. Ponovno kuhamo približno pol ure, ko v lonec dodamo še kislo zelje ali kislo repo, odvisno od vaše odločitve. Nekateri ga zaradi kislosti prej operejo in prerežejo na pol ali tretjine, da trakovi niso predolgi. Kuhamo nadaljnje pol ure, nato na štedilnik dodamo manjšo ponev. To je eden izmed korakov, ki se močno razlikujejo pri kuhanju jote. Prepražite lahko mast, česen, sladko papriko in moko. Če se za to ne odločite, ni s tem nič narobe. V kolikor pa se za to odločite, lepo prepražite izbrane sestavine in dodajte joti v loncu. Premešajte in kuhajte približno petnajst minut. Solite po okusu in dodajte druge začimbe, če bi to želeli. Ponudite po petnajstih minutah stanja.

Jota je vsestranska enolončnica, ki je zelo priljubljena v naših deželah

Jota je vsestranska enolončnica, ki je zelo priljubljena v naših deželah

Nasveti pri kuhanju jote

Pri kuhanju jote se držite svojih želj in recepta. Dodajajte sestavine, ki so vam všeč in odstranite tiste, ki vam niso všeč. Priprava hrane je lahko sila enostavna, olajša pa se lahko z nekaterimi nasveti pri pripravi enolončnice jote.

Joto kuhajte počasi, kot če bi se lotili priprave golaža ali goveje juhe. Naj se počasi kuha na zmerni temperaturi in dlje. Jota naj na štedilniku komaj vre in verjemite, da bo njen okus bolj poln in boljši.

Nekateri kuharji joti med serviranjem dodajo žličko ali žlico kisle smetane, ki naj bi izboljšala okus in ga obogatila. Vsekakor je vredno poskusiti. Žličko kisle smetane položite na vsako izmed porcij in preverite.

Tudi pri joti velja nepisano pravilo, da je boljša pogreta oziroma čez dan ali dva. Zakaj je temu tako? Ne vemo, a nekaj je sigurno na tem, saj je zagovornikov tega veliko in so v večini. To je morda celo najboljši recept jote.

Joto lahko obogatimo z mesom, a ni nujno, da to vedno storimo. Najpogostejši mesni izdelki so prekajena svinjska rebra, svinjsko meso, pečenice, kranjske klobase, kuhane klobase, ocvirki, slanina in svinjska mast. Vsekakor lahko joto skuhate tudi brez mesa.

Joto lahko začinite z marsikatero začimbo. Črni poper, majaron, čebula, česen, lovorjevi listi, mleta sladka paprika, sol in druge začimbe. Lahko jo obogatite tudi z olivnim oljem, paradižnikovim koncentratom in moko, ki bo joto nekoliko zgostila.

Ob joti lahko ponudite le kruh, ki je najpogostejša priloga. Zaradi vsebnosti krompirja se kdo kruhu tudi izogne. V nekaterih gospodinjstvih se kot priloga joti doda tudi polenta. Kot večina priprave jote, naj bo tudi priloga popolnoma vaša odločitev. Svaljki, njoki, kroketi ali karkoli drugega.

Ena izmed različnih priprav jote

Ena izmed različnih priprav jote

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com