• C Novo mesto
  • 00:24
  • Pet, 12.08.2022

Jušne zakuhe za vsak dan

Že našo predniki so imeli juho kar precej pogosto na jedilniku in tako je ostalo tudi danes. Skodelica okusne juhe nam izboljša razpoloženje in počutje, v mrzlih dnevih nas učinkovito ogreje, je pa tudi odličen spodbujevalec apetita. Pripravimo lahko različne juhe, tako mesne kot tudi zelenjavne, s tem pa ugodimo različnim okusom. Prav posebno noto pa juham dajo takšne in drugačne jušne zakuhe. Dobro je vedeti, da naj bodo zakuhe odmerjene v zmernih porcijah, po okusu pa morajo biti vedno v skladu z juho.

Jušne zakuhe lahko kupimo v trgovini v posušeni obliki, lahko pa jih po kakšnem starem receptu pripravimo tudi doma. Jušne zakuhe bodo juho popestrile, obogatile, zgostile ter jo lahko spremenile tudi v bolj krepko jed – enolončnico.

Kaj pravzaprav sploh so jušne zakuhe

Jušne zakuhe zakuhamo v juho – to pomeni, da jih surove natresemo v vrelo juho in nad šibkim ognjem kuhamo nekaj minut.

 

Jušne zakuhe zakuhamo v juho – to pomeni, da jih surove natresemo v vrelo juho in nad šibkim ognjem kuhamo nekaj minut. Navadno so jušne zakuhe iz testa, se pravi mešanice jajc, moje ali zdroba. Poznamo pa tudi zakuhe, ki so že pripravljene, skuhane ali spečene, v juho jih damo šele na krožniku.

Jušne zakuhe in njihove vrste:

Jušne zakuhe: Popečen kruh

Kruh naj bo star vsaj en dan. Narežemo ga na drobne kocke, ki jih v pečici posušimo. Lahko pa uporabimo tudi pekač, v katerega damo nekaj olja ali masla. Kocke serviramo takrat, ko postanejo krhke.

Jušne zakuhe: Razžvrkljan kruh

Za to vrsto zakuhe žemlje narežemo na tanjše rezine, prilijemo malo juhe in vse skupaj postavimo na ogenj. Potem razžvrkljamo kruh, da se v juhi enakomerno razpusti. Dodamo še razžvrkljana jajca in počakamo, da zakrknejo. Nato lahko tako zakuho uporabimo.

Jušne zakuhe: Kruh z gnatjo

Za to zakuho na maščobi popečemo drobno nasekljano čebulo, ki smo ji dodali na kocke narezano gnjat. Nazadnje v posodo natresemo še na kocke narezan kruh in sesekljan peteršilj. Vse skupaj lepo popražimo, zalijemo z juho in vžvrkljamo še 2 stepeni jajci. Postrežemo z juho.

 Jušne zakuhe: Ocvrt kruh

Kruh, ki je star vsaj en dan, narežemo na drobne kocke, nato pa kocke povaljamo v raztepenih jajcih. Potem jih ocvremo na olju ali na masti. V krožnik z juho jih stresemo, tik preden juho postrežemo.

Jušne zakuhe Rezanci

Pripravimo testo za rezance, ki mora počivati pol ure, nato pa ga na tanko razvaljamo. Krpe osušimo in jih razrežemo na rezance primerne debeline. Kuhamo jih 7 do 8 minut. Najbolje jih je kuhati v vreli slani vodi in ne v juhi, tako da ta ostane čista.

Jušne zakuhe: Mlinci

Prav posebno noto juham dajo takšne in drugačne jušne zakuhe.

Že pripravljene mlince nalomimo na drobno ter jih poparimo z juho. Počakamo za trenutek ali dva, nato pa dolijemo juho. Pomembno je to, da pazimo, da mlincev ne bo preveč. Postrežemo.

Jušne zakuhe: Krpice

Naredimo jih iz testa za rezance. Testene krpe nato razrežemo na majhne kvadrate, lahko merijo od pol centimetra pa vse do 1 centimetra.

Jušne zakuhe: Ribana kaša

Testo za ribano kašo mora biti trše kot za rezance, če se le da, naj bo pripravljeno brez vode. Testo dobro pregnetemo. Nato ga spočijemo in naribamo v ribano kašo. Kašo pustimo, da se dobro osuši, potem pa jo zakuhamo v vrelo juho.

Jušne zakuhe: Vlivanci

Jajca in olje stepemo, potem pa počasi dodajamo  moko. Nastati mora gladko, gosto tekoče testo, saj bodo le tako nastali fini vlivanci. Testo nato v tankem curku vlivamo v vrelo juho. Poberemo jih, ko pridejo na vrh. Bodimo pozorni na to, da se vlivanci ne razkuhajo, saj juha ne bo več bistra.

Jušne zakuhe: Ajdovi žličniki

Maslo penasto umešamo, dodamo še rumenjake in osolimo. Potem rahlo primešamo sneg iz beljakov in ajdovo moko. Z žlico oblikujemo žličnike in jih zakuhamo v vrelo juho. Žličnike kuhamo 8 do 10 minut.

Jušne zakuhe: Ješprenjček

Namočen in droben ješprenjček skuhamo v vodi, med kuhanjem mu za boljši okus dodamo tudi jušno zelenjavo, ki jo potem poberemo ven. Preden ješprenjček serviramo, mu dodamo še na drobno sesekljan drobnjak ali peteršilj.

Jušne zakuhe: Mesna sekanica na juhi

Sesekljano kuhano ali pečeno meso najprej prepražimo na olju, dodamo tudi zelen peteršilj. Nato ga pomokamo, dodamo razžvrkljano jajce in na koncu prelijemo z vrelo juho. Serviramo še z opečenimi kruhovimi kockami ali rezinami.

Jušne zakuhe: Fritati

Pripravimo testo za palačinke in jih spečemo. Pečene palačinke zvijemo in jih razrežemo na tanjše rezance.

Jušne zakuhe: Žlinkrofi

Žlinkrofe zakuhamo v juho, saj so boljši kot tisti, ki jih skuhamo v slanem kropu. Pazite na to, da jih ne boste preveč pomokali, saj bo moka skalila sicer bistro juho.

Želimo vam dober tek!

Pripravila Monika M.

nakupovanje