• C Novo mesto
  • 05:17
  • Pet, 02.06.2023

Kaj je kvinoja in zakaj bi jo morali vključiti v svojo vsakdanjo prehrano?

Kvinoja je brezglutenska alternativa žitnim izdelkom. Čeprav dostikrat tudi zamenja žita na krožniku, pa v bistvu izhaja iz družine pese in špinače. Je bogata z beljakovinami in pomemben rastlinski vir vseh devetih esencialnih aminokislin, ki jih naše telo ne zna samo pridelati. Že v preteklosti je bila pomemben del vsakodnevne prehrane v Južni Ameriki, saj so jo gojili že Inki. V sodobnem svetu pa je postala nekakšna kvalitetnejša alternativa rižu, kuskusu ali pšenici.

100 gramov kuhane kvinoje vsebuje:

  • 120kCal/503kJ
  • 4g beljakovin
  • 9g mašlob
  • 4g ogljikovih hidratov
  • 8g vlaknin
  • 17mg kalcija
  • 64mg magnezija

Za tiste, ki uživate vegansko oziroma večinoma rastlinsko prehrano, je kvinoja pomemben del vašega jedilnika, saj vsebuje vseh 9 aminokislin, podobno kot ajda.

Prednosti kvinoje:

  1. Lahko zmanjša verjetnost za nastanek kroničnih bolezni

Ker vsebuje veliko protivnetnih hranil, lahko prepreči ali zmanjša verjetnost za nastanek kroničnih bolezni. Vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin, ki so še posebej koristne za srčno-žilni sistem.

  1. Lahko vam pomaga izgubiti telesno težo

Ker je bogata z vlakninami in ker vsebuje več beljakovin kot riž, je lahko kvinoja koristna za tiste, ki poskušajo ohraniti ali zmanjšati telesno težo. Zaradi beljakovin in vlaknin lažje uravnavamo naš apetit, saj smo dlje časa siti. Ker ima nizek glikemični indeks, omogoča enakomerno in dolgotrajno sproščanje energije, kar zmanjša našo potrebo po prigrizkih.

  1. Lahko pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja

Nekatere študije so pokazale, da lahko kvinoja izboljša količino trigliceridov v našem telesu in izboljša tudi nadzor nad krvnim sladkorjem, predvsem pri tistih osebah, ki imajo sladkorno bolezen tipa 1 ali tipa 2.

  1. Je primerna za tiste s celiakijo ali glutensko intoleranco

Ker že naravno ne vsebuje glutena in je vseeno zelo hranilna, je kvinoja idealna opcija za tiste, ki so intolerantni na gluten ali pa ki imajo celiakijo. Ker ima veliko vlaken, je boljša izbira za naše črevo in zdravje prebavil, kot na primer riž, krompir ali predelana živila, ki ne vsebujejo glutena.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash