• C Novo mesto
  • 09:28
  • Ned, 26.06.2022

Kaj je moringa in zakaj bi jo morali uživati tudi vi?

Ste že slišali za moringo? Gre za super živilo, ki postaja vse bolj priljubljeno, saj ima številne pozitivne učinke na zdravje. Preberite, zakaj bi ga morali čimprej vključiti v svojo prehrano.

Moringa je živilo, ki raste na drevesu Moringa oleifera, ki ga najdemo v Indiji. Vzhodne civilizacije jo za lajšanje raznih simptomov uporabljajo že stoletja, sedaj pa postaja vse bolj trendovska in priljubljena tudi v zahodnem svetu. Vsebuje ogromno koristnih hranil, vitaminov in mineralov, med drugim vitamin A, B1, B3, B-6, kalcij, kalij, železo, oleinske kisline, magnezij, folno kislino, fosfor, cink in askorbinsko kislino. Moringo najdete v raznih prodajalnah z zdravo prehrano, naročite pa jo lahko tudi prek spleta. Uživa se lahko v obliki kapsul, prahu ali ekstrakta. Prah ima zelo intenziven okus, podoben špinači, če uživate semena, pa boste ugotovili, da ima rahlo sladkast priokus.

Kakšne učinke ima moringa na telo?

Moringa je znana po tem, da vsebuje zelo malo maščob, zato je primerna za vse, ki si želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Ne vsebuje škodljivega holesterola, zato je odlična pri preprečevanju tveganja za nastanek sladkorne bolezni ali srčno-žilnih bolezni. Priporočljiva je tudi za vse, ki imajo težave s slabokrvnostjo, artritisom ali boleznimi jeter. V Indiji jo že stoletja uporavljajo za lajšanje prebavnih težav in krepitev imunskega sistema. Moringa je odlična tudi v boju proti mozoljem, aknam in težavam s kožo. Krepi kožo in lase ter jim dodaja elastičnost in sijaj. Je bogat vir antioksidantov, poleg tega pa ima protiglivične, protivnetne in protivirusne lastnosti.

Kako lahko moringo uživate?

Zelo priljubljen način uživanja moringe je v smutiju, saj lahko po svojem okusu izberete dodatke, ki jih želite. Okusa moringe v smutiju zares ne boste občutili. Dobijo pa se tudi energijske ploščice z moringo ali pa energijski napitki. Sami si lahko pripravite čaj iz moringe ali pa ga kupite kar v trgovini.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels