• C Novo mesto
  • 20:11
  • Sob, 04.02.2023

Kaj je zlato mleko in zakaj bi ga morali uživati?

Zlato mleko, ki ga poznamo tudi pod imenom kurkumino mleko, je indijski napitek, ki je postal v zadnjih letih izjemno priljubljen in razširjen tudi v zahodnem svetu. Za to ima tudi dober razlog – gre namreč za zelo zdravilen napitek, ki ima številne ugodne vplive na zdravje in telo, obenem pa nas lahko prijetno pogreje v hladnih dneh.

Kakšne so prednosti pitja kurkuminega mleka?

Je napitek, poln antikosidantov

Glavna sestavina zlatega mleka je kurkuma, začimba, ki je znana po svojih protivnetnih lastnosti. Večina receptov za zlato mleko vključuje tudi cimet, ingver in črni poper, ki imajo prav tako visoko vsebnost antioksidantov, skupaj pa delajo čudeže. Kurkuma ima najboljši učinek na telo ravno takrat, kadar jo uživamo toplotno obdelano skupaj s črnim poprom.

Zmanjšuje vnetja in bolečine v sklepih

Raziskave so pokazale, da uživanje kurkume zmanjšuje kronična vnetja v telesu, vključno z rakavimi obolenji, srčno-žilnimi in nekaterimi avtoimunskimi boleznimi.

Izboljšuje spomin in možgansko funkcijo

Zlato mleko ima lahko odličen vpliv tudi na zdravje možganov. Predvsem ingver spodbuja delovanje možganov, pospešuje reflekse in izboljšuje spomin.

Spravlja nas v dobro razpoloženje

Ste slabe volje? Pripravite si zlato mleko. Kot kaže, kurkumin, ki ga najdemo v kurkumi, izboljšuje razpoloženje in zmanjšuje znake depresije.

Spodbuja prebavni sistem

Tudi, če imate razne prebavne težave, jih lahko morda olajšate s pitjem kurkuminega mleka. Njegove sestavine namreč spodbujajo prebavo in razrast dobrih bakterij v črevesju. Ingver deluje tudi proti slabosti.

Kako pripraviti zlato mleko?

Sestavine:

  • 1 skodelica rastlinskega mleka (mandljevo, riževo, kokosovo)
  • 1 čajna žlička kurkume v prahu
  • ½ čajne žličke ingverja v prahu
  • ½ čajne žličke cimeta v prahu
  • ščepec mletega črnega popra
  • 1 čajna žlička medu ali kokosove maščobe ali ghee masla

Vse skupaj zamešate v lonec in preprosto pogrejete, da napitek zavre. Nato ga grejte na nižji temperaturi še dodatnih deset minut, da se okusi začimb dobro prepletejo.