• C Novo mesto
  • 14:41
  • Sre, 22.09.2021

Kaj jesti, ko je vroče? Kakšna hrana vas bo ohladila?

Iz deževne in nestabilne pomladi smo precej hitro zajadrali v pravo poletje in s tem v prvi vročinski val. Ko so temperature tako visoke, apetit precej upade. Hrana ima namreč še dodatni učinek ogrevanja. Vendar pa obstajajo živila, ki imajo nekoliko hladilni učinek, s čimer vam bodo tudi v tem obdobju pomagala do boljšega počutja.

Čeprav se vam morda misel na sladoled zdi mamljiva, ta ni najboljša izbira. Čeprav vas za trenutek ohladi, v procesu njegove razgradnje v prebavnem procesu nastaja toplota. Zato vam bo kmalu še bolj vroče. Katera živila so torej bolj primerna?

Sadje in zelenjava

Za sadje je značilno, da imajo veliko vsebnost vode. Priporočamo vam predvsem uživanje dinje, lubenice in jagod. Hladilni učinek imajo tudi ananas, pomaranče in mango. Vso sadje, ki spada med jagodičevje, v telesu ustvarja hladilno energijo.

Od zelenjave sta dobra izbira kumare in zelena solata. Ti dve živili vsebujeta kar 96 odstotkov vode. Prav tako bosta pri ohlajanju telesa pomagali redkev in zelena.

Začinjena paprika in curry

Morda se vam na prvi pogled zdi, da ima pikantna hrana ravno nasprotni učinek od tistega, ki ga želite doseči. Vendar gre za to, da taka hrana sproži potenje, s tem pa se aktivira hladilni učinek telesa.

Zmrznjeni prigrizki

Sadje bo imelo še boljši hladilni učinek, če ga boste pred uživanjem dali v zmrzovalnik. To lahko naredite z grozdjem ali jagodičevjem. Sladoled vas torej ne bo ohladi, medtem ko bo zmrznjeno sadje na vaše telo v vročih dneh učinkovalo blagodejno.

Nadlani.si