• C Novo mesto
  • 04:15
  • Čet, 29.02.2024

Kaj se zgodi z vašim telesom, ko jeste brusnice?

Brusnice spadajo med vrsto sadja, ki je pogosto pozabljena, saj se iz te skupine ponavadi raje odločamo za borovnice, maline, robide … Brusnice ponavadi povezujemo s sokovi, brusnično omako in raznimi recepti za sladice, ne uživamo pa jih samostojno. Pa vendar gre za zelo zdravo sadje, ki bi ga morali občasno vključevati v prehrano, saj vsebujejo ogromno pomembnih hranil, antioksidantov, vitamina C in vlaknin, ki imajo veliko zdravilnih učinkov na telo. Kaj se zgodi z vašim telesom, če redno jeste brusnice?

Okrepljen imunski sistem

Brusnice so bogat vir antioksidanrov, ki krepijo imunski sistem in skrbijo za splošno zdravje. Največ antioksidantov najdemo v olupku brusnice, zato je pomembno, da uživate cele brusnice, ne le brusničnega soka in mesa.

Zdrava sečila 

Brusnični sok je verjetno najbolj znan po tem, da zmanjšuje in odpravlja vnetja sečil ter varuje sečila pred razrastom slabih bakterij. Če se spopadate s ponavljajočimi vnetji mehurja, je poleg antibiotikov priporočljivo uživati tudi brusnice, saj imajo naravne antibakterijske lastnosti, ki preprečujejo E.coli bakteriji, da bi se razširila v mehurju in sečnici.

Brezhibno delovanje srca

Veliko raziskav je pokazalo, da uživanje brusničnega soka krepi tudi zdravje srca in ožilja ter zmanjšuje možnosti za razvoj srčno-žilnih bolezni. Brusnice znižujejo holesterol, uravnavajo krvni sladkor in preprečujejo nastanek krvnih strdkov.

Je lahko uživanje brusnic nevarno?

Če niste alergični (kar je zelo redko), je priporočljivo, da brusnice uživate v zmernih količinah, nikakor ne pretiravajte. Vedno pa je možno, da uživanje brusnic negativno vpliva na redke posameznike, ki so občutljivi, sploh če spijejo ogromne količine brusničnega soka. Študije so pokazale, da bi se morali brusnicam izogibati predvsem tisti, ki so alergični na aspirin. Pokažejo se lahko namreč mili neprijetni stranski učinki, kot je srbečica v ustih ali na jeziku, kihanje, zamašen nos …