• C Novo mesto
 • 15:49
 • Sre, 12.06.2024

Kako izboljšati učinkovitost nožev s strokovnim brušenje

Nobena gospodinja, kuhar ali kuharica ne more brez ostrega noža in je eno najpomembnejših pripomočkov vsake kuhinje. Nož izberemo na podlagi lastnosti in sicer nas lahko pritegne njegov dizajn, vzdržljivost rezila, namen uporabe, teža, debelina, ipd. Zagotovo pa je eden od razlogov tudi, kako oster je nož.

Sčasoma in z uporabo vsako orodje izgubi svojo ostrino, zato ga je treba občasno ostrit. Pravzaprav je nujno, da je nož oster, saj je to tudi varen nož. Namreč, pri rezanju s topim nožem je potrebno uporabiti dodatno silo, kar je lahko zelo nevarno.

Kako pogosto bo brušenje nožev, je odvisno od tega, kako pogosto nože uporabljate. Če se vam je morda doslej zdelo, da je vseeno kako in s čim nabrusite nože, pravzaprav ni in lahko napačno brušenje nožev povzroči poškodbo ali pa noži niso primerno nabrušeni.

Strokovna brušenje je zagotovilo, da bodo vaši noži učinkovito nabrušeni, saj je za brušenje potrebna razna oprema, pripomočki in tudi znanje, kako nož nabrusiti, da bo trajal čim dlje. Podjetje Ključek d.o.o. vam tako poleg servisa in izdelave ključev, nudi tudi brušenje nožev in škarij.

Zakaj je dobro imeti nabrušene nože in kako lahko topi noži otežujejo delo?

Vsak, ki se je že soočil z rezanjem s topim nožem, razume, kako je delo v kuhinji lahko oteženo in tudi nevarno. Zaradi topih nožev se hitrost kuhanja občutno zmanjša, saj boste potrebovali veliko več časa, kot če bi rezanje opravili s popolnoma nabrušenim nožem.

Uporaba topega noža bo zahtevala več sile in moči, zaradi česar pride hitro do ureznin. Z razvojem tehnologije so se povečale zahteve za nože in sicer, rezilo mora biti ne le lepo, ampak tudi praktično.

Ostrina rezila je najbolj osnovna zahteva, nož mora biti in zanesljiv za najrazličnejša dela. Zato je pomembno, da vzdržujete rezilo v dobrem stanju z rednim brušenjem.

nož

Kuhanje z najboljšim nožem.

Udobje dela z nožem bo tako odvisno od pravilnega ostrenja. S slabo nabrušenim nožem ne boste mogli učinkovito opraviti naloge rezanja. Posledično ne smemo podcenjevati pomena brušenja nožev.

Nože lahko nabrusite tudi sami, za kar boste potrebovali ustrezno orodje za ostrenje. Izbira orodja bo vplivala na kakovost brušenja.

Če uporabljate profesionalne modele nožev, za katere ste odšteli večje vsote denarja in tudi v kolikor vam veliko pomenijo nabrušeni noži, je smiselno in priporočljivo, da ne varčujete pri brušenju ter delo prepustite strokovnjakom. Ključek d.o.o. bo jamčil najboljšo možnost, da ne zapravljate denarja po nepotrebnem in, da bodo vaši noži vedno v formi.

Zakaj se je dobro odločiti za strokovno brušenje nožev?

Skozi zgodovino je bilo izumljenih ogromno vrst rezil, za vsako vrsto je bila razvita tehnologija izdelave. Med njimi so tudi precej specifične in je pravzaprav pomembno, kakšno je brušenje nože glede na vrsto rezila.

To lahko najbolje oceni strokovnjak, ki ima vso potrebno opremo in pripomočke in kateri bo že na prvi pogled vedel, s katerim materialom brusiti, zato da bo učinek kar največji.

To nalogo lahko prepustite strokovnjakom iz podjetja Ključek d.o.o. in se izognete morebitnemu neustreznemu brušenju nožev. Pomembno je vedeti, kako pravilno izostriti kuhinjske nože, ne glede na to, ali uporabljate visoko specializirane modele ali večstranske.

nož

Pravilno brušenje nožev.

Torej, ni samo odgovorna naloga izbrati pravi nož, pač pa tudi ustrezno brušenje nožev.  Možnosti brušenja in metod je veliko in se morda hitro izgubite med vsemi možnostmi.

Ustrezno brušenje nožev pa zahteva, da brušenje razumete dobro in za učinkovito izostritev noža izberete najboljšo možnost. Ključek vam je pri tem lahko močno v pomoč in se tako popolnoma izognete težavam pri samostojnem ostrenju.

Vsaka vrsta noža je namenjena za določene namene in so tako tudi različne metode brušenja. Četudi se morda odločite za nakup profesionalne naprave in se dela lotite sami, boste za učinkovito brušenje potrebovali visoko usposobljenost, nemalokrat tudi izkušnje.

Če teh veščin nimate, bo tudi najbolj profesionalno orodje postalo neuporabno. Za kakovostno ostrenje doma bi morali imeti več vrst brusilcev, nastavkov in drugih pripomočkov.

Glede na to, da je cena za profesionalno brušenje nožev sprejemljiva, je vsekakor lahko Ključek najbolj optimalna rešitev.

Nasveti, kako skrbeti za nože, da bodo še dolgo nabrušeni

 • Pri rezanju vedno uporabite lesene ali plastične deske za rezanje. Steklene ali kamnite deske lahko vplivajo na to, da je nož hitreje top.
 • Nožev ne pomivajte v stroju, saj lahko poškoduje rezilo.
 • Pri shranjevanju ga lahko dodatno zaščitite tako, da rezilo ovijete v papirnato brisačo, zato da se ne bi v predalu zaletaval z drugimi noži. Lahko pa kupite posebno zaščito za rezila.
 • Nepravilna uporaba, kot je rezanje zamrznjene hrane, lahko poškoduje vaše nože.
 • Če je nož nabrušen pod napačnim kotom, se zna zgoditi, da se rezilo upogiba.
 • Z nožem nikoli ne udarjajte po kovinskih predmetih.
 • Noža ne izpostavljajte agresivnim solim.
 • Nožev ne shranjujte skupaj z drugim jedilnim priborom, saj se bo rezilo drgnilo ob površino drugih.
 • Najbolje je, če nože shranjujete v lesenem stojalu.
 • Dolgotrajno ležanje v posodi z vodo slabo vpliva na nož.
 • Nože je najbolje prati s hladno vodo.
 • Noži se hitreje poškodujejo, če z njimi režete zelo vročo hrano.

Nož je nepogrešljiva stvar, pravzaprav je univerzalni izdelek, ki se uporablja v raznih dejavnostih. Noži so široko uporabljeno orodje in obstaja veliko različnih vrst nožev, zaradi česar obstajajo tudi različni načini brušenja nožev.

Ustrezno brušenje nožev bo zagotovilo odlično rezalno kakovost, kar je pravzaprav tudi glavna funkcija noža. V Sloveniji se tako lahko obrnemo na podjetje Ključek d.o.o., ki ima vse potrebno, da bodo vaši noži znova popolnoma uporabni