• C Novo mesto
  • 19:09
  • Pon, 26.09.2022

Kako pravilno uporabljati cimet in druge začimbe?

V svetu kulinarike se začimbe jedem sicer dodaja v minimalnih količinah, vendar pa te pomembno vplivajo na končni okus jedi. Rečemo lahko, da dajo tisto piko na i, zaradi katere je vsaka hrana še bolj slastna. Verjetno ima vsak od vas doma vsaj nekaj osnovnih začimb, kot so poper, cimet, majaron, rožmarin in druge. Vendar pa večina ljudi še vedno ne ve, na kakšen način uporabljati začimbe in h katerim jedem pašejo. Ali pa uporabljajo zgolj osnovne, tiste, ki so jih vajeni že leta, s čimer se prikrajšajo za marsikatero izjemno kulinarično izkušnjo. Kako torej uporabljati poper, majaron, cimet in druge začimbe, da boste dosegli najboljši učinek?

Splošno o začimbah

Pri večini začimb velja, tudi pri ingverju in cimetu, da jih je dobro dodati čim bolj na začetku priprave. Tako bodo namreč najbolj prišli do izraza. Druge začimbe, ki jih dodajamo na začetku priprave jedi, so še rožmarin, lovor, žajbelj in origano.

Obstajajo pa začimbe, ki pridejo bolj do izraza, če jih dodamo ob koncu toplotne obdelave. Dodamo jih približno 10 minut pred tem, ko bomo jed odstavili z ognja. Sem spadajo peteršilj, poprova meta, bazilika, šetraj, majaron, timijan.

Kaj pa pri dodajanju začimb jedem, ki ne zahtevajo toplotne obdelave? V tem primeru jih v jed dodamo eno do dve uri, preden jih postrežemo. Na tak način bomo dali okusom dovolj časa, da se med sabo premešajo in se razvije polna aroma.

Bodite previdni, ko stresate začimbe, kot so cimet in druge, k jedem, ki jih pripravljate na ognju. Ne stresajte jih neposredno iz embalaže, saj boste s tem dopustili, da bo v embalažo vstopila tudi para, vlaga. S tem pa se bo življenjska doba začimb skrajšala oziroma se bodo delci začeli lepiti v grudice.

Če imate opravka z listnatimi zelišči, kot so origano, timijan in bazilika, jih pred uporabo pomanite med prsti. Na tak način se bo razvila prava aroma.

Poper

Tudi tisti, ki so z začimbami zelo skromno založeni, bodo prav gotovo pri roki imeli poper, saj spada med najbolj priljubljene začimbe. Najbolj pogosto se uporablja črni poper, velikokrat pa uporabniki posegajo po različnih mešanicah popra. Uporabljati ga je mogoče v različnih oblikah. Nekateri imajo raje cela zrna, nekateri mlet poper, tretji pa fino mlet poper. Kaj vam svetujemo v zvezi z njegovo uporabo? K jedem ga dodajte čisto na koncu priprave, saj bo tako ohranil tisto pravo aromo.

Bazilika, origano in rožmarin

Vsa zgoraj našteta zelišča imajo nekaj skupnega – uspevajo v sredozemskem območju. Imajo zelo prijetno aromo in jih lahko dodamo skoraj h katerikoli jedi. Najpogosteje jih dodajamo k paradižnikovim jedem, tudi k pici, h krompirju in mesu. Rožmarin lahko kupimo v dveh oblikah – mletega ali igličastega. Če vas motijo iglice, ki jih pusti začimba na hrani, se raje odločite za mleto verzijo.

Česen in čebula

Tudi ti dve začimbi sta precej pogosti v vsaki kuhinji. Večinoma ju sicer pripravimo sveže – pred uporabo ju olupimo in narežemo na koščke. Vendar pa sta zelo uporabna tudi mleta čebula in poper. Sploh ko želimo na hitro pripraviti jedi in jih obogatiti z okusom po čebuli ali česnu, je mleta verzija odličen pripomoček.

Cimet

Cimet je začimba, ki jo mnogi povezujejo z decembrskim vzdušjem. Uporabljamo ga kot dodatek h kuhanemu vinu, kuhanemu ginu, raznim piškotom, pecivu in čokoladnim jedem. Cimet je tudi obvezna sestavina domačega štrudlja.

Klinčki

Tako kot cimet tudi klinčki veljajo za začimbo, ki nam prikliče spomin na zimsko obdobje leta. Prav tako kot cimet jih namreč dodajamo v kuhano vino, kompot in punč. So tudi obvezna sestavina številnih začimb.

Lovorov list

Lovorov list je začimba, ki ga dodajamo jedem, ki se pripravljajo dalj časa. Zanj je namreč značilno, da le počasi spušča aromo. Uporabimo ga pri pripravi enolončnic, golažev, pasulja, lazanj, kislega zelja, jote in drugih podobnih jedi. Poslužujemo se ga tudi pri pripravi ozimnic. Dobro se namreč obnese tudi v vlogi konzervansa. Pazimo na to, da bomo lovorov list iz jedi odstranili, ko bo ta pripravljena.

Paprika

Tudi v tem primeru gre za vsestransko začimbo. Dodaja se jo lahko v najrazličnejše jedi; v golaž, omake, joto, k pečenemu krompirju. Jedem doda tisto piko na i. Vedeti je treba, da obstajajo različne vrste paprike kot začimbe. Lahko se odločite za sladko ali pekočo verzijo, odvisno od vašega okusa. V trgovinah lahko zasedite tudi dimljeno papriko kot začimbo, ki jo pri pripravi jedi pogosto uporabljajo vegani in vegetarijanci. Razlog je v tem, da v jedeh pusti podoben okus, kot bi jedli meso.

Kurkuma

Kurkuma spada med bolj eksotične začimbe in je znan po svoji živo rumeni barvi, ki spominja na sonce. V našem okolju se je pojavila šele v zadnjem času, sicer gre za azijsko začimbo. V Aziji jo dodajajo skoraj kamorkoli; k rižu, leči, mleku in drugim jedem. Če radi pripravljate bolj eksotične jedi, potem je kurkuma zagotovo začimba, ki ne sme manjkati v vaši kuhinji.

Čili

Če imate radi pekočo hrano, potem je čili prav gotovo začimba, ki jo morate imeti. Tako boste lahko vsaki jedi dodali tisti kanček pekočega okusa in jo s tem poživili. Obstajajo različne vrste čilija. Najbolj blaga varianta je kajenski poper, medtem ko sta Chipotle čili in Birdseye čili nekoliko bolj pekoča.

Katere začimbe h katerim jedem?

Ribe in morski sadeži: poper, timijan, rožmarin, bazilika, rdeča paprika, kurkuma, keri

Svinjsko in goveje meso: rožmarin, majaron, kumina, kari, čili, poper, mešanica provansalnih začimb

Piščančje in puranje meso: poper, rožmarin, čili, origano, rdeča paprika, kurkuma

Jedi na žlico, zelenjavne jedi: kumina, majaron, poper, peteršilj

Jajčne jedi: pekoča rdeča paprika

Testenine in jedi iz riža: žafran – jedem hkrati doda nekoliko zlato barvo

Solate: bazilika, koper, peteršilj, origano

Sladice: cimet, klinčki, muškatni orešček, meta, sivka, bergamotka

Kava in kuhano vino: cimet

Cimet se kot začimba prav tako odlično obnese v kruhu, marmeladi in sadnih solatah.

Podali smo vam torej nekaj osnovnih napotkov, kako uporabljati začimbe. Vseeno pa je dobro, da čim bolj eksperimentirate tudi sami in z izkušnjami ugotovite, katere začimbe vam ustrezajo in katere ne ter v kakšnih količinah.

Pripravila: P.K.