• C Novo mesto
  • 15:27
  • Ned, 26.05.2024

Kako pripraviti burrito v petih minutah?

Burrito je lahko okusen in uravnotežen zdrav obrok, ki ga pripravite zelo hitro in enostavno. Ravno zaradi tega je lahko zelo priročen, kadar nimate veliko časa in se vam mudi, pa bi vseeno radi pojedli nekaj  uravnoteženega in slastnega. Načinov priprave je ogromno, v burrito lahko namreč zavijete praktično karkoli – privoščite si ga lahko celo za zajtrk. Ali ste vedeli, da je to ena najbolj priljubljenih jedi po vsem svetu? Raziskave kažejo, da jo ljudje najraje naročajo iz mehiških in drugih restavracij z dostavo na dom ali pa se odpravijo v samo restavracijo. Seveda si burrito marsikdo pripravi tudi doma, vendar veliko ljudi odvrne zavijanje tortilje, čeprav je sama priprava v resnici zelo enostavno. Poskusite še vi.

Izberite nadev in vrsto tortilje

Najprej je pomembno, da se odločite, kakšen nadev si boste privoščili in kakšna tortilja vam ustreza. Pšenična, koruzna, brezglutenska? Lahko izberete tortiljo, ki se lahko uživa kar hladna, lahko pa jo seveda pogrejete, da pojeste nekaj toplega.

Recept za hladen burrito

Kaj boste zavili v tortiljo, je stvar vašega okusa in preferenc. Za hitro pripravo lahko izberete hladen nadev: narežite svežo zelenjavo, na primer paradižnik, kumare, zeleno solato, špinačo, naribano korenje ali rdečo peso, rdečo čebulo, koruzo in iz pločevinke ter papriko in vse skupaj zmešajte s kislo smetano ali grškim jogurtom. Nadev po okusu posolite, poprajte in začinite z olivnim oljem, dodate lahko tudi svežo baziliko, drobnjak ali celo meto – karkoli imate na dosegu roke. Če bi radi nadevu dodali še nekaj beljakovin, lahko zraven zamešate še tuno iz konzerve, koščke dimljenega lososa ali mocarele. Nato vse skupaj zvijte v burrito in uživajte v hitro pripravljenem obroku.

Recept za topel burrito

Topel burrito lahko pripravite na podoben način kot hladnega, le da na začetku pogrejete tortiljo in nanjo posipate nariban sir, da se prijetno stopi. Nato dodajte še nadev, zložite tortiljo ter jo na koncu še rahlo popecite.

Če želite še topel nadev, lahko predhodno popražite zelenjavo in po želji tudi ribo, piščanca, zelenjavni ali sojin polpet, falafel ali goveje meso, bo pa zaradi tega priprava traja nekoliko dlje. Nato vse skupaj naložite skupaj s svežo zelenjavo in prelivom na pogreto tortiljo ter zložite v okusen burrito. Če ne marata omake iz kisle smetane ali grškega jogurta, lahko uporabite tudi paradižnikovo omako.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: pexels