• C Novo mesto
  • 09:12
  • Ned, 03.12.2023

Kako zanesljivo preveriti, ali so jajca v vaši shrambi še užitna?

Jajca imajo ponavadi relativno dolg rok uporabe, ki je tudi zapisan na škatli in praviloma drži, če jih shranjujete v primernih pogojih. Če pa kupujete domača jajca ali pa ste zavrgli škatlo, kjer je zapisan rok uporabe in niste prepričani, ali so jajca še vedno užitna, vam predstavljamo nekaj načinov, kako to najhitreje in najbolj učinkovito preverite. Seveda nočete zavreči cele škatle z jajci, ki so v resnici še povsem užitna, hkrati pa nočete tvegati, da bi se zastrupili s pokvarjenimi jajci. Kaj torej storiti?

Zapomnite si, kakšen je okviren rok uporabe za jajca

Jajca imajo v nasprotju z drugimi živalskimi izdelki, kot so meso, jogurti in siri, daljši rok uporabe. Če jih shranjujete v hladilniku, bodo užitna vsaj še štiri do šest tednov, lahko pa tudi dlje – odvisno od tega, kdaj so bila pakirana. Če jajca skuhate, so užitna še vsaj en teden, če pa imate svež rumenjak in beljak izven lupine, bo vzdrževal od dva do štiri dni.

Poslužite se trika s plavanjem na vodi

Najbolj pogost in priljubljen način, kako preveriti, ali so jajca še užitna, je zelo enostaven. Potrebujete lonec z vodo, v katerega potopite jajca. Če se jajce potopi, to pomeni, da je sveže. Če pa jajce plava na površju, to pomeni, da ni najbolj sveže. Marsikdo na tej točki jajce raje zavrže, vendar plavanje na vodi vseeno ne pomeni nujno, da je jajce pokvarjeno in neprimerno za uživanje, nakazuje lahko tudi samo to, da je starejše. Če ga nočete kar takoj zavreči, lahko užitnost preverite še s spodnjim načinom.

Preverite vonj in jajce tudi vizualno preglejte

Sliši se enostavno in tudi je. Hrana, ki je pokvarjena, ima skoraj vedno vonj, ponavadi neprijetno zaudarja. Še posebej pa je to značilno za jajca. Sveža jajca nimajo nobenega vonja, če pa zavohate vonj po žveplu, je to znak za alarm. Včasih lahko vidite, da je jajce pokvarjeno tudi po določenih vizualnih znakih: rumenjak svežega jajca bo okrogel in svetel, beljak se ne bo preveč razlil naokoli. Če v jajcu opazite rožnato barvo, je to lahko znak, da so se v njem začele razraščati bakterije.

Kako pravilno shranjevati jajca za daljšo obstojnost?

Najbolj varno in zanesljivo je, da jajca zaužijete znotraj napisanega roka uporabe in skorajda ne morete zgrešiti glede užitnosti živila. Pomembno je, da jih shranjujete v hladilniku ali v kleti, saj bo tako njihova obstojnost daljša. Še posebej je to priporočljivo poleti, ko lahko temperature v notranjih prostorih precej narastejo.