• C Novo mesto
  • 15:14
  • Čet, 22.02.2024

Kislo zelje: Top 5 receptov, ki jih mora poznati vsak

Kislo zelje je reden gost jedi v slovenskih gospodinjstvih. Predstavili bomo pet klasičnih in tradicionalnih jedi, ki jih lahko ustvarimo s kislim zeljem. Predjed, glavne jedi in sladico oziroma prigrizek iz kislega zelja. Vsako izmed teh jedi mora znati pripraviti vsak kuhar in vsak, ki si želi za nedeljsko kosilo pripraviti jed, ki so jo pripravljale naše babice. Kislo zelje ima veliko možnosti za ustvarjanje in vsak izmed spodnjih receptov je lahko nekoliko spremenjen, povsem po željah kuharja.

Klasična jota s kislim zeljem

Jota je tradicionalna jed, ki se jo lahko pripralja s kislim zeljem ali repo. Tokrat bomo predstavili recept za joto s kislim zeljem, ki spada med najbolj razširjene in uporabljene. Recepti so vedno lahko predmet spreminjanja in odvzemanja sestavin, če vam katera ne odgovarja. Kaj boste potrebovali za joto s kislim zeljem?

  • 500 g kislega zelja
  • 300 g krompirja
  • 300 g rjavega fižola
  • 1 žlička soli
  • 2 lovorjeva lista
  • 6 zrn črnega popra
  • 20 g moke
  • 2-3 čebule
  • 3 stroki česa / mleti česen
  • Svinjsko meso (rebra) / klobase / slanina
  • Druge začimbe (majaron, sladka paprika,..)

Najboljše je če fižol namakamo preko noči v vodi in s tem zmanjšamo čas kuhanja. V velik lonec zlijemo svinjsko mast ali olje in segrejemo. Narezano čebulo sesekljamo in vržemo v lonec ter prepražimo do kremaste oblike z dodatkom manjše količine vode. Zalijemo z vročo vodo in dodamo poper, fižol in meso, ki smo ga izbrali. Kuhamo približno pol ure oziroma do polovično zmehčanega fižola. Zdaj dodamo opran in poljubno narezan krompir ter lovorjeve liste. Ponovno kuhamo pol ur in dodamo kislo zelje. Lahko ga operemo ali razrežemo in ponovno kuhamo pol ure. V ločeni ponvi prepražimo mast, sladko papriko, moko in česen ter dodamo sestavin, ki so že v loncu. Premešamo in kuhamo petnajst minut. Dodamo poljubne sestavine in jota s kislim zeljem je končana.

Juha iz kislega zelja

Eden najbolj enostavnih receptov s kislim zeljem je juha iz kislega zelja. Zanjo ni potrebnega veliko znanja in širokega nabora sestavin, prav tako pa se lahko recept spreminja. Za juho s kislim zeljem boste potrebovali:

  • 500 g kislega zelja
  • olje
  • Čebula
  • ¾ litra vode
  • mleta rdeča paprika, sol, poper
  • Jušna kocka
  • Rezine šunke in prosena kaša (po želji)

Začnemo s čebulo, ki jo olupimo in sesekljamo. V loncu segrejemo olje in jo prepražimo. Dodamo kislo zelje in začimbe, ki smo jih izbrali. Dušimo približno deset minut in dodamo vodo, ki smo ji dodali raztopljeno jušno kocko. Juho s kislim zeljem kuhamo dvajset minut. V tem trenutku ji lahko dodamo šunko ali proseno kašo ter druge sestavine, če smo se zanje odločili. Šunko ali slanino nekoliko popečemo preden jo vstavimo v lonec, v primeru dodajanja kaše pa juho s kislim zeljem kuhamo dokler se ta ne zmehča. Juha s kislim zeljem je za štiri osebe.

Kislo zelje je lahko tudi v juhi, ki ima veliko zdravilnih učinkov

Kislo zelje je lahko tudi v juhi, ki ima veliko zdravilnih učinkov

Kislo zelje s kranjsko klobaso

Še en tradicionalen recept s kislim zeljem, ki smo mu dodali še eno slovensko jed – kranjsko klobaso. Glavni del recepta je pravilna priprava kranjske klobase, kislo zelje bo že nekako pravšnje. Kaj bomo potrebovali za kislo zelje s kranjsko klobaso?

  • 1 kg kislega zelja
  • 2 para kranjske klobase
  • Čebula
  • Stroka česa
  • Lovor
  • Dimljena paprika
  • Sol, poper
  • Olje

Recept se začne s pripravo kranjske klobase. Dva para klobas damo kuhati v hladno vodo. Ko voda zavre, odstavimo lonec in pokrijemo s pokrovom ter pustimo stati še deset minut in jih narežemo na kolobarje. Med tem časom ali že prej olupimo, narežemo in sesekljamo čebulo. Segrejemo olje in dodamo čebulo ter ji dodamo malo soli – pražimo do čudovite rumene barve. Tu dodamo še česen, kislo zelje in lovorjev list. Pražimo približno petnajst minut z občasnim mešanjem. Zdaj lahko dodamo dimljeno papriko in druge začimbe, premešamo in dodamo narezani kranjski klobasi ter dva ali tri decilitre vode. Dušimo še naslednjih deset minut.

Kislo zelje s kranjsko klobaso mora biti pripravljeno na pravi način, čeprav gre za precej preprosto jed

Kislo zelje s kranjsko klobaso mora biti pripravljeno na pravi način, čeprav gre za precej preprosto jed

Segedin golaž s kislim zeljem

Ponovno glavna jed iz kislega zelja, ki jo vsi radi jemo. Jed sicer prihaja iz Madžarske, a se je dobesedno udomačila v slovenskih gospodinjstvih. Jed na žlico iz kislega zelja in mesom lahko postrežemo s krompirjem, cmoki, kruhom ali drugo prilogo. Za segedin golaž s kislim zeljem bomo potrebovali:

  • 1 kg kislega zelja
  • 750 g mesa (svinjsko pleče)
  • 50 ml olja
  • 2 čebuli
  • Česen (3 stroki)
  • Lovor
  • Brinove jagode
  • Mleta paprika
  • Žlica paradižnikove mezge
  • 1 dl kisle smetane
  • Sol, poper, kumina,..

Prvo opravilo na seznamu je meso oziroma pranje le tega. Narežemo ga na poljubno velike kocke. Čebulo olupimo in narežemo na zelo tanke rezine ali sesekljamo. Česen olupimo in sesekljamo. Kislo zelje lahko splaknemo pod vodo, če se nam zdi prekislo. V večjem loncu segrejemo olje in dodamo čebulo, ki jo popražimo da postekleni. Dodamo meso in pražimo petnajst minut z občasnim mešanjem, da se zapeče z vseh strani. Potresemo mleto papriko in premešamo ter dodamo kislo zelje, mezgo, kumino, lovor, brinove jagode in česen. Vse sestavine prekrijemo s količino vode in vse skupaj zavremo. Lonec pokrijemo s pokrovom in znižamo temperaturo ter kuhamo 60 minut. A nekaj minut pred koncem kuhanja v jed lahko vmešamo kislo smetano in nekaj začimb. Kako vemo kdaj je segedin končan? Ko sta zelje in meso mehka.

Pita s kislim zeljem in mletim mesom

Za Slovenijo nekoliko netradicionalen recept, a gre za tradicionalen recept v naših sosednjih državah. Gre za najbolj zapleten recept na našem seznamu, ki pa se bo po končanem delu še kako izplačal s svojim okusom. Za pito s kislim zeljem in mletim mesom bomo potrebovali:

Testo (lahko tudi kupljeno)

  • 200 g moke
  • ščepec soli
  • 100 g masla
  • 3 žlice vode
  • 1 jajce

Nadev

  • 400 g kislega zelja
  • 400 g mletega mesa
  • 100 g slanine
  • Čebula
  • Žlica olja
  • Začimbe

V skledo damo ali presejemo moko in jo zmešano s soljo. Potresemo maslo, ki je narezano na kocke in ga vgnetemo v moko in sol. Jajce razžvrkljamo in skupaj s hladno vodo zlijemo v skledo in pregnetemo v lepo kroglo. Zavijemo v folijo in za eno uro postavimo v hladilnik. Čebulo olupimo in sesekljamo. Enako storimo s slanino, ki jo narežemo na majhne koščke. Kislo zelje lahko na hitro splaknemo pod tekočo vodo, če se nam zdi prekislo. V ponvi segrejemo olje in prepražimo čebulo ter slanino. Dodamo mleto meso in začimbe ter na srednjem ognju pražimo dokler se meso ne obarva rjavo. Dodamo še zelje in vse skupaj pražimo nekaj minut ter dodatno posolimo in popopramo. Ponev odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi.

Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija. Pekač v katerem bomo pekli namastimo in pomokamo. Razvaljan (na približno tri centimetre) testo prestavimo v pekač in ga pritisnemo vanj. Za lažjo peko ga nekajkrat prebodemo z vilicami in končno obložimo z nadevom, ki smo ga pripravili. Kar pa se tiče preliva, se lahko odločimo za kislo smetano z jajci in začimbami, a je odločitev na strani kuharja. Preliv prelijemo po nadevu. Pito postavimo v pečico in pečemo 45 minut.

Kislo zelje v piti z mletim mesom je vredno pripraviti

Kislo zelje v piti z mletim mesom je vredno pripraviti

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com