• C Novo mesto
  • 01:42
  • Pon, 15.04.2024

Klinčki in vse, česar niste vedeli o tej začimbi

Klinčki so začimba, ki se jo najpogosteje uporablja v hladnejših mesecih. Nageljnove žbice kot pravimo klinčkom niso namenjene le aromatiziranju, temveč prinašajo tudi pestro bero drugih prednosti in lepih lastnosti. Vsesplošno poznavanje klinčkov je omejeno na njihovo uporabo v hrani in pijači ter zimski čas, a v sebi skrivajo mnogo več. Ste vedeli, da so klinčki na začetku rožnate barve? Take in podobne informacije vas čakajo v nadaljevanju, kjer bomo razkrili izvor klinčkov, njihovo zdravilno vrednost in obilo drugih zanimivosti.

Klinčki skozi kratek opis zgodovine

Prva omemba klinčkov je datirana v tretje stoletju pred našim časom. Kitajski cesarji dinastije Han naj bi od tistih, ki so želeli spregovoriti pred njimi, zahtevali žvečenje klinčkov, da si izboljšajo zadah. V prvem stoletju našega časa so dosegli Rimsko cesarstvo, kjer jih je prvi opisal Plinij starejši. Dve stoletji kasneje pa so bili že v Egiptu. Vsi omenjeni zapisi klinčkov so le zapisi, arheološke najdbe klinčkov so nekoliko kasnejše. Najstarejši najdeni klinčki pripadajo tržnemu pristanišču na Šri Lanki, ki je obratovala okoli leta 1000.

Klinčki so svoj »razcvet« po svetu doživeli v časovnem okviru, ki mu radi pravimo kar srednji vek. V tistem času so rasli le na nekaterih otokih otočja Moluki. Otočje z več kot tisoč otoki se nahaja blizu Nove Gvineje in velja za dom klinčkov ter muškatnih oreščkov. Na otočku Ternate je tudi najstarejši drevo klinčkov, ki je staro več kot 350 let. Bolj kot je napredovala mednarodna trgovina več klinčkov je bilo po svetu, veliko vlogo pa je pri tem igrala Nizozemska vzhodnoindijska družba, ki je držala primat okoli sedemnajstega stoletja. Danes so klinčki najdeni praktično povsod, a so še vedno najdeni na le nekaj otočjih. Indonezija, Madagaskar, Šri Lanka, Singapur in Komori so države, ki izvažajo največje količine klinčkov.

Kako rastejo klinčki?

Klinčki rastejo na drevesih, ki zrasejo tudi do dvanajst metrov v višino. Imajo velike liste in krimson rdeče cvetove, ki imajo sprva obledeli, nato pa se spremenijo v zeleno ter na koncu v rožnato rdečo barvo. Slednja pomeni, da so pripravljeni za obiranje. Klinčki so dolgi do dva centimetra. Da pridejo do svoje poznane oblike, jih je potrebno sušiti tri dni, kjer odpadejo vsi deli cvetnega popka razen žbice, ki jo poznamo kot klinček. Ime nageljnova žbica nima nobene povezave z nageljni, le žbica je tisti del imena, ki ima nekaj logike, saj so klinčki oblike starinskega žeblja.

Klinčki so ena izmed najbolj priljubljenih začimb na svetu

Klinčki so ena izmed najbolj priljubljenih začimb na svetu

Klinčki v kulinariki

Klinčki se kot začimba najpogosteje uporabljajo v gostinstvu predvsem v hladnejših mesecih leta. Najpogosteje jih dodamo kuhanemu vinu in drugim vročim pijačam, ki jih pripravljamo pozimi. Poleg tega so redni del sestave kompotov, sladic, peciva, suhih salam, marmelad, kislega zelja in svinjskih pečenk. Pri kuhanju se najpogosteje uporabljajo celi klinčki, v pekovski niši pa se uporabljajo zmleti klinčki.

Odvisno od države imajo klinčki v kulinariki drugačno vlogo, a se le ta ne razlikuje tako monumentalno. V azijskih kulturah so klinčki začimba za curryje, marinade, mesne jedi in sadne kompote. V mehiških jedeh jih najdemo ob kumini in cimetu, najpogosteje v jedeh, kot je rižev puding.

Klinčki se odlično znajdejo ob cimetu, vaniliji, rdečemu vinu, baziliki, čebuli, citrusih, janežu in vseh vrstah popra. Pri shranjevanju klinčkov raje kupite cele klinčke in ne zmletih. Slednji bodo izgubili okus in vonj po nekaj mesecih, medtem ko bodo celi klinčki ostali sveži še zelo dolgo časa.

Klinčki v kulinariki odlično sodelujejo z drugimi začimbami

Klinčki v kulinariki odlično sodelujejo z drugimi začimbami

Klinčki v drugih pogledih življenja

Klinčki se znajdejo tudi v drugih stvareh, ne le v jedeh in pijači. Predstavljajo eno izmed začimb v določenih vrstah cigaret in cigar. Zaradi močne arome se lahko uporabljajo kot repelenti za žuželke, predvsem dobro učinkujejo proti mravljam. Največji pomen klinčki predstavljajo v medicini, tako tradicionalni kot alternativni. Zaradi vsebnosti velikih količin evgenola, aromatske komponente oziroma eteričnega olja, imajo klinčki kar nekaj moči pri izboljšanju našega zdravja.

Kar se tiče alternativne medicine in uporabe klinčkov, je ta zelo pogosta na področju Azije. Klinčki naj bi imeli moč vzpostavljanja toplote tam, kjer je primanjkuje. Obenem pa poskrbijo za pretok energije v telesu, predvsem v ledvicah in želodcu. Učinkovito jih uporabljajo tudi pri odpravljanju stresa, tesnobe, glavobola, visokemu pritisku in nespečnosti, velik hit pa so pri nosečnicah. Zmleti klinčki dodani v hrano naj bi okrepili maternico in olajšali porod. Medtem, ko so nekateri izmed omenjenih načinov uporabe dokazani tudi v zahodni medicini, je veliko odvisno od količine in osebe, ki to uporablja.

Klinčki imajo močno aromo. Evgenol se uporablja kot dišava in eterično olje, a pogosto si želimo le nekaj dišave v zimskih časih. Rešitev je preprosta. Vse, kar potrebujete sta pomaranča in nekaj klinčkov. Pomarančo položite na manjši krožnik in vanjo zapičite želeno količino klinčkov. Zaradi vlažnosti pomaranče, ki jo bodo vsrkavali klinčki in oddajali v prostor, bo le ta prav prazničen in čudovit.

Klinčki imajo močno in izrazito aromo, ki lahko pričara čarobno vzdušje

Klinčki imajo močno in izrazito aromo, ki lahko pričara čarobno vzdušje

S klinčki do izboljšanja zdravja

Vsekakor lahko klinčke uporabite za prej omenjene težave, ki vas pestijo. Klinčki so lahko vsekakor zdravilno sredstvo, če ga uporabljamo v pravih količinah in za prave stvari. Klinčki vsebujejo vlaknine, vitamin C in vitamin K ter imajo zelo malo kalorij. En gram mletih klinčkov ima le deset kalorij, a ta gram predstavlja petnajst odstotkov potreb našega telesa po manganu. S klinčki se lahko polotimo kostnih težav, prebavnih težav zaradi vsebovanih vlaknin in preprečujemo strjevanje krvi zaradi vitamina K.

Evgenol, ki je v klinčkih, deluje kot antioksidant in tako zmanjšuje oksidativni stres. Mnoge študije so pokazale, da oksidativni stres lahko vodi k staranju in kroničnim boleznim. Druge so pokazale učinkovitost pri rakavih obolenjih in boleznih jeter, a so te še v poteku in ne dovolj priznane. Veliko bolj raziskana je vloga klinčkov pri zaviranju rasti bakterij v našem telesu, saj posledično preprečujejo krče, drisko, utrujenost in bolezni dlesni.

Pazljivo pri klinčkih

Tudi najbolj zdrava živila so lahko nevarna za naše zdravje. Če vam klinčki niso ravno po godu ali jih ne smete uživati, potem jih izločite iz svojega domovanja. Zaradi vsebnosti evgenola so klinčki zares močna začimba s katero nikakor ne smemo pretiravati. Kot vsako drugo živilo klinčke uporabljajte po zdravi pameti in v predpisanih količinah. Prav zaradi močnega okusa in vonja s tem verjetno ne boste imeli preveč težav.