• C Novo mesto
 • 08:45
 • Ned, 26.06.2022

Krompirjeva solata – preprosta jed, ki nikoli ne razočara

Krompirjeva solata se odlično poda k mesnim in brezmesnim jedem ali pa se postreže kar samostojno. Krompirjeva solata je pravzaprav pravšnja jed za zimo. Verjetno je poznana še iz starih časov, ko pozimi ni bilo druge zelenjave kot pa krompirja, zelja in podobnega. Krompirjeva solata je še vedno pogostokrat na jedilniku marsikaterega izmed nas. Pa še povsem preprosta je. Samo krompir skuhamo, ga narežemo na kose, zraven pa še čebulo, po potrebi okisamo in je krompirjeva solata že pripravljena za postrežbo. Krompirjeva solata je sicer klasična solata, njena najpomembnejša sestavina pa je krompir, ki ga na splošno delimo na moknatega in voskastega, kar ni odveč vedeti.  Moknat krompir se hitreje razkuha in vsebuje več škroba kot voskasti. Zato pa je ravno voskasti primeren za krompirjeve solate in pečen krompir.

Krompirjeva solata

Krompirjeva solata

Na kaj je potrebno paziti pri pripravi krompirjevih jedi?

Krompir vsebuje pomemben vir energije. Surovega krompirja telo ne more prebaviti, zato ga je potrebno pred uporabo toplotno obdelati. Krompir vsebuje mnogo vitaminov. Med njimi so vitamini B1, B2, B6, K in C ter številne minerale: kalij, kalcij, železo in magnezij. Morda pa ni odveč opozoriti tudi na to, da krompir med pripravo ne bo izgubil hranilnih snovi, pametno očistiti in oprati šele tik preden ga uporabimo. Prati ga je potrebno v mrzli vodi in ne namakati. Ko je jed užitna jo užijemo, jedi iz krompirja pa tudi naj ne bi pogrevali.

Krompir je tudi na splošno nepogrešljiva jed na oziroma dodatek k različnim jedem. V Evropo ga je menda prvi pripeljal Krištof Kolumb iz južne Amerike in nato se je tukaj kar usidral. Danes poznamo že več kot 3000 vrst krompirja, ki nas razveseljuje po celem svetu in daje pestrost in zanimiv okus različnim jedem, tudi h krompirjevi solati. Krompirjeva solata je lahko pripravljena povsem po svoje in improvizirano, lahko pa jo pripravimo tudi na različne druge načine. V nadaljevanju vam predstavljamo tri načine priprave krompirjeve solate.

Krompirjeva solata

Krompirjeva solata

Krompirjeva solata po dunajsko

Krompirjevo solato lahko pripravimo na različne načine, med drugim tudi na kot tradicionalno dunajsko krompirjevo solato. Zanjo potrebujemo poseben krompir, ki se ne sme razkuhati in razdrobiti, po okusu pa bi naj ostal rahlo sladek. Tudi pri kisu je potrebna posebna pozornost. Dunajci uporabljajo za svojo krompirjevo solato poseben kis, ki se imenuje po grških nimfah, ki so bile v grški mitologiji skrbnice skrivnega vrta z zlatimi jabolki. Kot poseben trik pa uporabljajo tudi govejo juho, ki jo polijejo na narezan vroč krompir. Na koncu se jed začini in okisa. Pomembno pa je tudi to, da je krompir »po dunajsko«, narezan na pravo debelino, pol centimetra. Krompirjeva solata na tak način je pravcata kulinarična poslastica.

Krompirjeva solata po »domače«.

Sestavine za štiri osebe:

 • 900 g srednje velikih krompirjev
 • 2 čebuli
 • 5 žlic kisa
 • Pol žličke soli
 • Ščepec popra ali kakšne druge začimbe po lastni izbiri.

Postopek: najprej temeljito operemo krompir in ga nato očiščenega skuhamo v veliki posodi v posoljeni vodi. Kuhamo ga v olupku od 20-30 minut oziroma dokler se ne zmehča. Preverimo, da je krompir zmehčan in ga nato ocedimo in ohladimo.

Nato narežemo krompir na manjše rezine in jih stresemo v skledo. Dodamo olupljeno čebulo in premešamo s krompirjem. V skledo zmešamo še olje, kis in sol in je krompirjeva solata nared za postrežbo. Lahko jo ponudimo kot samostojno jed ali pa jo postrežemo k različnim jedem kot so na primer ribje.

Mavrična krompirjeva solata 

Sestavine za štiri osebe:

 • Kg krompirja
 • 4 jajca
 • 3 rdeče paprike,
 • Limona
 • Olivno olje
 • Poper
 • Sol
 • Čebula
 • 20 dkg zelene

Postopek: Najprej si pripravimo vse sestavine za Mavrično krompirjevo solato. Vse sestavine očistimo in umijemo z vodo (zelenjavo in krompir). Zelenjavo sesekljamo na manjše kose. Nato trdo skuhamo jajca, istočasno pa lahko skuhamo tudi krompir, za katerega sproti preverimo, da ni preveč kuha. Ko so jajca in krompir skuhana jih malce ohladimo in jajca damo ven iz lupine, krompir pa počistimo in narežemo na tanke rezine. Oboje skupaj damo v skledo in premešamo, ter dodamo limono, olivno olje, poper, sol, čebulo in zeleno, nato pa še okisamo in premešamo, pa je jed pripravljena. Pa še namig za boljši okus solate: krompirjeva solata v oblicah je okusnejša pa tudi vpila bo manj olja, če se krompir najprej pokaplja z nekaj žlicami mleka.

Krompirjeva solata

Krompirjeva solata

Če le imamo to možnost je pri pripravi krompirjevih jedi in tudi na splošno dobro, da uporabljamo kvalitetnejša olja, ki jih primešamo k jedem. Navadno so to hladno stiskana olja kot so: olivno olje in podobno.  Pa da ne pozabimo, kakorkoli si boste že privoščili to priljubljeno jed, naj vam tekne!

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay