• C Novo mesto
 • 10:48
 • Pon, 24.01.2022

Kuhano vino: kako ga najbolje pripraviti doma?

Kuhano vino je priljubljen posladek v teh mrzlih dneh, ko se nam še kako prileže topla dišeča pijača, ki nas prijetno pogreje. Tradicionalno ga povezujemo z božičnimi prazniki, vendar ga lahko za posebno priložnost pripravimo tudi v januarju. Sploh ni nujno, da ga kupimo zunaj; ste že kdaj pomislili, da bi ga poskusili pripraviti kar sami doma? Kuhano vino je pravzaprav precej preprosto za pripravo, in ne glede na to, ali ga kuhate za prijatelje ali pa samo za prijeten večer doma, bo v vsakem primeru uspeh. Berite dalje …

Kuhano vino je pri nas precej priljubljeno in zelo radi ga pijemo sploh na prostem, kadar nas zebe. Poskušanje kuhanega vina na stojnicah je ena izmed tistih adventnih tradicij, ki se je z veseljem držijo mnogi Slovenci. Toda, zakaj bi moralo biti kuhano vino rezervirano samo za adventni čas? Zunaj je mraz celo zimo, in zakaj bi ga morali vedno kupovati in plačevati? Priprava svojega lastnega kuhanega vina je lahko izjemno zabavna aktivnost, v katero lahko vključite tudi svoje prijatelje. Najboljši del je ta, da je priprava pravzaprav izjemno preprosta – vse, kar potrebujete, je le steklenica vina, velik lonec, štedilnik in nekaj začimb. Poleg tega lahko brez težav pripravite tudi brezalkoholno kuhano vino, ki se po okusu ne bo toliko razlikovalo od navadnega.

Kuhano vino: kratka zgodovina

Kuhano vino ima precej staro zgodovino in bogato tradicijo; prvi, ki so znani po segrevanju vina in dodajanju začimb, so bili že stari Rimljani. Ti so, kot že vemo, potovali po Evropi in znanje o kuhanem vinu, obogatenem z začimbami, prinesli vse do Donave. Rimski imperij je sčasoma razpadel, kuhano vino pa je še danes priljubljeno na mnogih krajih. Še posebej značilno je za božične sejme po Evropi, vendar ga lahko pijemo, tudi ko je adventni čas že mimo.

Zanimivost: kuhano vino je bilo v preteklosti tradicionalno rdeče, vendar je danes prav tako popularno tudi belo kuhano vino.

Kaj torej potrebujete za svoje kuhano vino?

Dobra stran kuhanja svojega lastnega kuhanega vina je to, da sploh ne potrebujemo nikakršnih kompliciranih začimb: steklenica vina, cimet, pomaranča in klinčki čisto zadostujejo za prvi osnovni poskus, zato brez panike. Če kuhate doma, lahko poleg tega dokaj svobodno prilagajate količine svojemu okusu in, če želite, dodate več ali manj cimeta ali pa več pomaranč.

Kuhano vino ne sme zavreti

Čeprav je sam recept lahko predmet cele vrste sprememb, se morate vedno držati vsaj ene stvari: vaše kuhano vino na nobeni točki med kuhanjem ne sme zavreti. Če se to namreč zgodi, bo alkohol izparel.

Brezalkoholno kuhano vino

V primeru, da ne pijete alkoholnih pijač oz. imate goste, ki jih ne, to sploh ni težava – brezalkoholno kuhano vino lahko pripravite tudi brez vina. V receptu samo zamenjajte vino z grozdnim sokom. Okus bo podoben, in še vedno lahko dodate svoje najljubše začimbe!

Recept za najboljše kuhano vino

Ko pride do kuhanega vina, si splača zapomniti, da ni enega univerzalnega recepta. Vsakdo pripravlja svoje kuhano vino malce drugače, zato jemite ta recept samo kot osnovno idejo, ki jo lahko brez težav nadgradite po svojem okusu. Z nekaj eksperimentiranja boste tako ustvarili svoj lasten recept za kuhano vino, ki bo morda postal tradicionalna družinska uspešnica, in ga boste lahko pripravljali v adventnem in zimskem času za svoje prijatelje in bližnje.

Za pripravo kuhanega vina potrebujete:

 1. eno steklenico vina;
 2. eno pomarančo;
 3. klinčke;
 4. zvezdasti janež (ni absolutno nujen dodatek, vendar je precej tradicionalna sestavina kuhanega vina, ki bo dodala značilno aromo);
 5. cimetove palčke;
 6. dve jedilni žlici rjavega trsnega nerafiniranega sladkorja;
 7. ščepec ingverja in eno jedilno žlico medu (po želji, ni pa obvezno);
 8. če želite, lahko dodate tudi ščepec rožmarina za prijetno aromo.

Kuhano vino: priprava

 1. korak: potrebovali boste velik lonec, v katerem boste lahko kuhali vino. Vanj vlijte svoje vino. Prižgite ploščo na štedilniku na zmerno temperaturo in pustite, da se vino začne segrevati. Pomembno je, da ne zavre, zato ohranjajte nizko oz. zmerno temperaturo, ki bo vino prijetno segrela.
 2. korak: temeljito operite pomarančo pod tekočo vodo, nato pa jo narežite na tanke rezine. Te nato dodajte kuhanemu vinu, premešajte in ohranjajte zmerno temperaturo.
 3. korak: dodajte segretemu vinu tudi dve jedilni žlici rjavega trsnega nerafiniranega sladkorja in ponovno temeljito premešajte na zmerni temperaturi.
 4. korak: čas je, da dodate aromatične sestavine kuhanega vina, ki bodo pijači dodale prijeten razkošen okus in bogat vonj! Dodajte  3 – 5 klinčkov, 3 – 5 zvezdastih janežev in 2 – 3 cimetove palčke. Po želji lahko dodate tudi krepko jedilno žlico svojega najljubšega medu, ki bo lepo zaokrožil polni okus, in pa radodaren ščepec ingverja.
 5. korak: pustite, da se vino greje na zmerni temperaturi in ga občasno redno premešajte. Po cca. 15-ih, 20-ih minutah so se sestavine dobro premešale, vaše kuhano vino se je navzelo vseh arom in vonjev in je pripravljeno. Dlje časa kot se vino segreva, bolj poln okus bo imelo, saj se bo navzelo okusa začimb in pomaranč.
 6. korak: ko je vino pripravljeno, ga lahko nalijete z zajemalko v kozarce in postrežete še toplo. Če boste servirali prijateljem, pazite, da ne boste v kozarčke po nesreči nalili tudi trdih začimb, ki bi lahko koga presenetile med pitjem in povzročile nesrečo. Najbolje je, če vino med natakanjem v kozarec spustite čez mrežico za čaj, ki bo prestregla začimbe in pomarančne krhlje.

Pomembno: čeprav je kuhano vino splošno razumljeno kot dokaj nedolžen posladek oz. pijača, je še vedno alkoholna pijača, zato po pitju nikakor ne sedajte za volan ali pa se lotevajte drugih opravil, ki zahtevajo koncentracijo in zbranost. Gre za pijačo, ki se jo splača uživati doma na toplem, na kavču med gledanjem najljubše serije in grizljanju piškotov.

Ekstra nasvet za sladkosnede gurmane: če želite, da ima vaše kuhano vino še bolj poln sadni okus, med kuhanjem dodajte tudi sok ene pomaranče.

Ne pozabite, da je recept samo osnovno vodilo, in količine začimb lahko po svoji volji tudi malce spreminjate ter tako ustvarite svojo, osebno aromatično verzijo. Noben recept ni boljši kot tisti, ki smo ga sami nekoliko priredili do osebne popolnosti, zato kar pogumno – malce več cimeta, ingverja ali pomarančnega soka bo samo popestrilo končni rezultat.

Veliko sreče pri pripravi!

A. K.

Vir fotografij: Unsplash

Kuhano vino: kako ga najbolje pripraviti doma?
1 od 4
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.