• C Novo mesto
  • 12:54
  • Čet, 22.02.2024

Kulinarične skrivnosti, ki jih poznajo samo francoski chefi

Francoska kuhinja je nekaj posebnega, lahko jo vzljubite ali zasovražite. Francoski kulinarični mojstri so pogosto skrivnostni glede sestavin in načina priprave določenih jedi, vsekakor pa tudi užaljeni, če si želite njihovo jed spreminjati ali prilagajati. Edinstven prvinski okus lahko hrana po njihovem mnenju doseže le, če je pripravljena po posebnem receptu s posebnimi dodatki, ki pa so zelo pogosto skrivnost. Na kaj se zanašajo vrhunski francoski kuharji?

Posegajo le po najbolj kvalitetnih sestavinah

Nihče se ne more oklicati za francoskega kuharskega mojstra, če pri kuhanju ne uporablja le najboljših in najbolj kvalitetnih sestavin. Od najboljših kosov mesa in morskih sadežev do svežih lokalno pridelanih zelišč in zelenjave.

Zelo pomembna je sezonska hrana

Tudi ta točka se povezuje s prejšnjo – skrivnosti najboljših francoskih jedi se pogosto skrivajo v izbiri sezonskih svežih kvalitetnih živil. Kuharji se pogosto odpravijo na tržnico, kjer kmetje prodajajo lokalno pridelane izdelke.

Noži morajo biti dovolj ostri

Obstaja ogromno načinov, kako narezati zelenjavo ali meso in marsikdo bi si mislil, da to nima vpliva na kakovost končnega izdelka. Francoski kuharji pa se s tem zagotovo ne bi strinjali – trdijo, da je za pripravo vrhunskih specialitet ključnega pomena kvaliteten oster nož in tehnika rezanja. Kako narežete živila, je pomemben temelj, na katerem potem stoji končna jed.

Ne bojijo se masla

Tri ključne sestavine francoske prehrane so maslo, maslo in maslo, pravi priznana kuharska mojstrica Andrea Uzarowski. Čeprav nenehno poslušamo, da je maslo nezdravo in redilno, lahko v kuhinji dela prave čudeže. Pomembno je tudi, kakšno maslo izberete; francoski kuharji ne uporabljajo rastlinske margarine, ampak kvalitetno domače maslo, ki ima poln aromatičen okus. Praženje in pečenje na maslu je v resnici zdravo, saj maslo prenese tudi višje temperature. Dokler ga ne uživate v prekomernih količinah, je lahko celo koristno za zdravje.

Pred začetkom poskrbijo, da je vse pripravljeno

Preden začne francoski kuhar kuhati, je najbolj pomembno, da pripravi vse sestavine in kuhinjo. Če ima vse na dosegu roke, lahko v optimalnem času jedi dodaja sestavine in tako pričara nepozaben okus obroka.

Ne izpustijo začimb in zelišč

Francoska kuhinja se močno opira na uporabo začimb in zelišč, kot so peteršilj, timijan, zelena, bazilika, poper in podobno. Večina Francozov ima v svojih domovih na okenskih policah ali balkonih manjše lončke s svežimi zelišči.

Najbolj pomembna je prezentacija

Ena glavnih točk francoske kuhinje je prezentacija specialitete. Pomembno je, da jed izgleda unikatno in estetsko, razporeditev različnih sestavin na krožniku je ključnega pomena. Francozi trdijo, da vsi najprej jemo z očmi, šele nato z usti.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels