• C Novo mesto
 • 08:55
 • Čet, 28.09.2023

Lovor: Začimba v kulinariki je polna zdravilnih učinkov

Lovor je že mnogo tisočletij ena glavnih začimb v kulinariki sredozemskih držav. Uporabljale so ga naše babice in uporabljali ga bodo naši vnuki, saj je lovor vsestranska začimba. Čeprav je nepogrešljiv v jedeh, pogosto pozabimo na njegove zdravilne učinke, ki jih ni malo. Pametno je imeti navadni lovor v domači zeliščni lekarni, saj nam lahko pomaga pri lajšanju številnih tegob. Kako uporabljati lovor v zdravilne namene in kako v kulinariki? Odgovore na to boste našli v nadaljevanju prispevka, kjer izveste še nekaj o izvoru in mitologiji lovorja.

Lovor je predstavljal zmago in moč v grškem svetu

V Antični Grčiji se je lovor imenoval Dafne po nimfi Dafne. Kako je dobil tako ime? Sodeč po mitu je bog Apolon z ljubezensko slo zasledoval prelepo nimfo po imenu Dafne. Ker mu ni več mogla uiti, je na pomoč poklicala samega Zevsa. Da je Apolon ne bi mogel najti, jo je Zevs spremenil v lovorjev grm. Ta je bil od takrat dalje posvečen Apolonu. Z njim so krasili njegove templje, sadili nasade in svečenice so ga žvečile. Lovor je v Grčiji predstavljal simbol zmage in moči. Tako še danes poznamo lovorjeve vence, ki so jih nosili tudi rimski veljaki in veliki športniki. Lovor pa je poznan tudi na Finskem, kjer je upodobljen na grbu mesta Kaskinen. Izpeljanko besede dafne oziroma dafni še danes uporabljajo v turškem, albanskem, bolgarskem, romunskem in hebrejskem jeziku.

In lovor danes? Gre za rastlino, ki se jo povezuje s Sredozemljem. Gre za vednozelen grm prijetnega vonja s suličastimi listi. Med marcem in majem se na grmu pojavijo tudi rumeni cvetovi ter plodovi, ki so veliki kot gozdne jagode. Lovor se nabira poleti in takoj postavi v sušenje, vse dokler listi niso lomljivi in krhki. Sušimo jih vedno v zračnem in temnem prostoru. Shranjujemo jih v steklenem kozarcu, kjer bodo svojo aromo in vonj ohranili najmanj leto dni. V Sloveniji lovor pogosto najdemo kar v gospodinjstvih, cvetličnih koritih in loncih. Glavni razlog je njegova enostavna gojitev, liste pa lahko obiramo celo leto. Pametno je paziti le na to, da ga v hladnih in mrzlih mesecih prestavimo v nekoliko bolj topel prostor.

Sestava lovorja na hitro

Lovorovi listi so sestavljeni iz evkaliptola in drugih eteričnih olj. Terpen, seskviterpen, linalol in lavrinska kislina so prav tako prisotni v lovorovih listih. Plod velikosti gozdne jagode pa je sestavljen iz malega deleža eteričnega olja in več kot tretjine maščobnih kislin.

Sveži lovor s svojimi suličastimi listi in plodovi temnejše barve v velikosti gozdnih jagod

Sveži lovor s svojimi suličastimi listi in plodovi temnejše barve v velikosti gozdnih jagod

Lovor v kulinariki je nepogrešljiv delček vsake kuhinje

Težko si je predstavljati nekatere jedi brez lovorja, ki plava na površju določenih enolončnic. Najpogosteje lovor v listih uporabljamo pri enolončnicah s stročnicami, jedeh iz kislega zelja in kisle repe, v gostih juhah s stročnicami in krompirjem. Uporabljamo ga tudi pri vlaganju različnih vrst zelenjave (kumarice, gobe, rdeča pesa,..), kjer deluje kot naravni konzervans. Včasih se kuharji odločijo za drobljenje lovorovih listov s čimer se doseže polnejši okus. Prav tako lahko lovor dodamo rižu in moki v posodo, kjer ju shranjujemo, in jim s tem dodamo nekaj okusa.

Zdravilni učinki lovorja

Lovor lahko uporabljamo kot antiseptik, ki bo blagodejno pomagal pri glivičnih okužbah in vnetjih. Enako velja za njegovo uporabo kot antiparazitik, zviševanju teka, lajšanju prebavnih motenj in črevesnih krčev, umirjanju srca, revmi in drugih revmatičnih bolečinah. Pri večini zdravilnih učinkov lovorja potrebujemo lovorjevo olje. Kako ga naredimo doma? V nadaljevanju vam postrežemo z nekaj domačimi pripravki, ki jih lahko vsak ustvari doma.

Lovor uporabljamo tudi v zdravilne namene in v kozmetiki

Lovor uporabljamo tudi v zdravilne namene in v kozmetiki

Olje iz lovorja za lajšanje bolečin in masiranje

Za pripravo lovorjevega olja boste potrebovali:

 • 20 g zdrobljenih lovorovih listov
 • 0,1 l oljčnega olja

Lovorove liste zdrobimo v stekleni kozarec in prelijemo z decilitrom oljčnega olja. V kozarcu pustimo stati en teden in vsak dan pretresemo. Olje je nato pripravljeno za uporabo pri masiranju bolečih delov, revmatičnih obolenj in drugih bolečinah.

Za pripravo lovorjevega olja za masažo bomo potrebovali:

 • Olje – mandelj, jojoba, grozdje,..
 • Lovor v listih

V osnovno olje – mandelj, jojoba ali grozdno – namočimo liste lovorja in tako namakmo približno en mesec do meseca in pol. Po pretečenem času precedimo in uporabljamo za masažo.

Lovor kot zeliščna kopel

Za pripravo zeliščne kopeli iz lovora bomo potrebovali:

 • 50 g lovorovih listov
 • 20 g orehovih listov
 • 20 g bršljanovih listov
 • 20 g timijana
 • 2 litra vode
 • 2 žlici soli
 • 1 žlica sode bikarbone

Vsa zelišča – lovor, timijan, oreh, bršljan – stresemo v lonec in prelijemo z vodo . Vreti pustimo tri četrt ure in nato odstavimo. Počakamo, da se ohladi na sobno temperaturo, potem pa dodamo še sol in bikarbono. Noge namakamo v zeliščni kopeli približno petnajst minut.

Lovorjev čaj

Za pripravo lovorjevega čaja bomo potrebovali:

 • 4 posušene lovorjeve liste
 • 2,5 dcl vode
 • Žlica medu

Sveže ali posušene lovorjeve liste raztrgamo na majhne koščke ali pa jih na drobno sesekljamo. V lončku jih prelijemo s četrt litra vode in kuhamo približno deset minut. Ko so listi prekuhani, jih odstavimo in pustimo stati približno deset minut. Zdaj čaj precedimo in pustimo, da se še nekoliko ohladi. Po želji lahko dodamo žlico medu in limoninega soka. Ker lovor v čaju pomaga pri čiščenju dihalnih poti in lajšanju kašlja, je pametno pitje takega čaja vsaj dvakrat do trikrat na dan.

Lovorjev sirup

Za pripravo lovorjevega sirupa bomo potrebovali:

 • 8 posušenih lovorjevih listov
 • 2,5 dcl vode
 • 6 žlic medu (lahko nadomestimo z rjavim ali belim sladkorjem)
 • Limonin sok

V loncu zavremo vodo in ji dodamo liste posušenega lovorja ter kuhamo največ deset minut. Liste lovorja odstranimo in nastalo tekočino prelijemo v drugo posodo, ki ji dodamo še med (ali sladkor, če smo se tako odločili) in iztisnemo sok iz ene limone. Premešamo vse dokler se med ali sladkor ne raztopi v celoti. Nastali sirup shranjujemo na hladnem ali v hladilniku, kar v steklenici. Dnevno zaužijemo vsaj eno in največ tri čajne žličke lovorjevega sirupa. Podobno kot lovorjev čaj, bo tudi sirup pomagal pri pljučnih težavah, kašlju in dražečem grlu.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com