• C Novo mesto
  • 20:50
  • Pet, 22.09.2023

7 mango receptov za poletne dni

Mango predstavlja eksotiko, svežino in bogat okus. Sadež prinaša veliko mero iznajdljivosti za kuharje, včasih pa je prijetno, če to znanje podelijo tudi med ljudi. V nadaljevanju prispevka boste našli 7 receptov iz manga. Mango napitki, mango sladice, mango solate in mango glavne jedi. Videli boste, da je mango vsestransko živilo, ki ga lahko uživate samega ali pa ga implementirate v čudovite jedi.

Solata iz manga, avokada in rdeče pomaranče

Poletna jed iz manga, ki jo lahko jeste tudi v najbolj mrzlih dnevih leta. Enostavna priprava in odličen okus.

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

1/3 skodelice ekstra deviškega oljčnega olja

1/3 skodelice sveže stisnjenega soka rdeče pomaranče

¼ skodelice sveže stisnjenega soka limete

1 žlička medu

1 žlička soli

½ žličke popra

1 fino narezana šalotka

2 žlički finega koriandra

4 rdeče pomaranče, olupljene in narezane

2 manga, olupljena in narezana

2 avokada

1 skodelica češnjevih paradižnikov

Postopek priprave jedi:

V dovolj veliko posodo zmešajte ekstra deviško oljčno olje, sok rdeče pomaranče, sok limete, med, sol in poper. Premešajte in dodajte še narezano šalotko in koriander. Rezine ali kose manga, avokada in rdeče pomaranče ter na polovico prerezane češnjeve paradižnike postavite na želen krožnik in prelijte z narejenim dresingom. Jed je pripravljena.

Mango solata za vroče dni

Mango solata za vroče dni

Mangov sorbet

Klasika za mango je seveda sorbet. Malo maščob, odlična sladica za vroče in hladne dni.

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

3x mango

200 g sladkorja

1x sok limete

Postopek priprave jedi:

Vsak mango olupite in iz sadeža poberite čim več »mesa«. Vse, kar vam je uspelo dobiti od treh mangov, postavite v mikser. Dodajte dvesto gramov sladkorja, limetin sok in 200 mililitrov vode. Nekaj minut miksajte dokler mešanica ne postane gladka in dokler sladkor ne izgine. Med prsti podrgnite maso in če je še vedno nekoliko peščena, jo še nekaj časa miksajte. Ko ste končali z mešanjem postavite maso v skledo ali tupperware in vstavite v zamrzovalnik za nekaj ur. Sorbet postavite nazaj v mikser in miksajte dokler ne dobite želene teksture in postavite nazaj v zamrzovalnik. Ponovno ponovite čez nekaj ur in vstavite v zamrzovalnik za uro ali dve. Mango sorbet je pripravljen.

Mango sorbet za peklensko vroče dni

Mango sorbet za peklensko vroče dni

Mango salsa

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

4 mange, narezane

1 rdečo papriko, narezano

3 male paradižnike, narezane

1 mala rdeča čebula, sesekljana

½ skodelica koriandra

1 jalapeno paprika, narezana

Sol

Poper

Limetin sok

Postopek priprave jedi:

Vse mange, rdečo papriko, paradižnike, rdečo čebulo in koriander postavite v posodo in premešajte. Dodajte jalapeno papriko, sol, poper in limetin sok ter premešajte. Poskusite, če ste dobro začinili in jed je pripravljena.

Mango salsa je fantastična priloga

Mango salsa je fantastična priloga

Mango lassi

Mango-jogurtova pijača izhaja iz Indije in je popoln napitek za vroče poletne dni. Lahka, sveža in osvežilna pijača je seveda primerna tudi za druge dni, ki niso tako vroče.

Za pripravo pijače iz manga boste potrebovali:

2 manga

½ skodelice jogurta

1 skodelica mleka

Postopek priprave pijače:

Mango narežite na majhne košče in enako ponovite z drugim. Koščke za približno pol ure postavite v hladilnik, kar bo pomagalo pri hlajenju pijače. Koščke manga, jogurt in mleko postavite v mešalec in mešajte dokler ne dobite želene konsistence. Postrezite hladno, po želji pa lahko mango lassi okrasite še s pistacijami, žafranom ali čim drugim.

Mango lassi je osvežilen napitek, ki izhaja iz Indije

Mango lassi je osvežilen napitek, ki izhaja iz Indije

BBQ piščanec in mango quesadille

BBQ piščanec, mango, sir in tortilje za najboljšo poletno quesadillo? Prištejte nas zraven, saj je ta recept iz manga prekrasen, če se vam doma valjajo odvečni mangi, ki jih ne znate porabiti.

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

6 malih tortilj

2 skodelici kuhanega piščanca, natrganega

2 skodelici naribanega čedar sira

1 mango, olupljen in narezan

BBQ omaka

svež koriander

1 žlička masla

Postopek priprave jedi:

V manjši ponvi stopitežličko masla in vanj postavite tortiljo. Tretjino sira, tretjino piščančjega mesa, tretjino mango rezin, mal BBQ omake in ščepec koriandra postavite na tortiljo. Pecite dokler tortilja ne postane zlatorjavo pečena in nato nanjo postavite drugo tortiljo. Previdno obrnite in pecite dokler se enako ne zgodi še z drugo tortiljo. Ko dokončate s pečenjem, tortiljo prerežite na štiri dele in dobili ste quesadillo. Enako ponovite z ostalimi.

Quesadille z mangom in piščancem

Quesadille z mangom in piščancem

Mango margarita

Poletna pijača iz manga je osvežilni »spin« na klasično margarito, ki jo lahko pripravite na poseben način.

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

6 žličk tekile

4 žličke Cointreaua

3 žličke svežega limetinega soka

1 ½ skodelice narezanih koščkov manga

1 žlička agavinega sirupa (tudi navaden sirup)

1 skodelica ledu

Sol

Rezine limete

Postopek priprave pijače:

Rezino limete prerežite in jo podrgnite po robu izbranega kozarca. Potopite ga v krožniček na katerega ste postavili sol. Tako bo rob postal kristaliziran s soljo in okusom limete. V mešalec dodajte tekilo, Cointreau, limetin sok, koščke manga, agavin ali drugi sirup in led ter premešajte skupaj. Prelijte v kozarec in to ponovite tolikokrat, kolikor imate kozarcev.

Mango margarita je svež trik klasične pijače

Mango margarita je svež trik klasične pijače

Mangov cheesecake brez pečenja

Ena izmed najbolj priljubljenih sladic z okusom in pridihom manga je odlična sladica za poletne dni. Mango cheesecake brez pečenja je enostaven za pripravo, njegov okus pa božanski.

Za pripravo jedi iz manga boste potrebovali:

150 g piškotov

80 g masla

500 g kremnega sira ali mascarpone sira

250 g bele čokolade

4 lističi želatine

500 ml smetane za stepanja

1 žlička vanilije

650 g manga

2 pasijonki

2 žlici sladkorja v prahu

3 lističe želatine

Postopek priprave jedi:

Piškote zmeljemo ali zdrobimo, da dobimo piškotne drobtine. Maslo stopimo in z njim prelijemo drobtine piškotov ter pretresemo v pekač z odstranljivim okvirjem. Maso potlačimo na dno in postavimo v hladilnik.

Tri četrtine manga (lahko tudi zamrznjenega) kuhamo, da se segreje in zmehča. Počasi dodamo sladkor in po želji sirup pasijonke ter zmiksamo s paličnim mešalnikom. Lahko tudi precedimo, da se znebimo večjih kosov. Mešanico postavimo nazaj v lonec in kuhamo dalje. Počasi dodamo vsebino obeh pasijonk. Medtem lističe želatine namočimo v hladnejšo vod, nato pa jih raztopimo v mešanici manga, ki jo kuhamo. Odstavimo z ognja in pustimo, da se ohladi na sobno temperaturo. Pazljivo, saj se lahko zaradi želatine začne že trditi.

Lističe želatine (4) postavimo v hladno vodo. V eni posodi stepemo sladko smetano, v drugi pa zmešamo vaniljo in mascarpone oziroma kremni sir. Nad nizkim ognjem stopimo 250 gramov bele čokolado, ki jo pridno mešamo. Vmešamo jo v mascarpone nato pa dodamo še lističe želatine. Dodamo stepeno sladko smetano in počasi, a vestno premešamo.

Pekač s piškotnim dnom vzamemo iz hladilnika ter vanj prelijemo kremo, ki smo jo naredili. Vanjo porinemo nekaj koščkov manga, ki smo jih pustili ob strani in poravnamo celotno maso. Po želji prelijemo še s sirupom iz manga in pasijonke ter tako postavimo nazaj v hladilnik. Pustimo čez noč in naslednji dan je sladica pripravljena.

Mango cheesecake je univerzalna sladica

Mango cheesecake je univerzalna sladica

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com