• -1.36C Novo mesto
 • 05:19
 • Pet, 06.12.2019

Marmaleda je odlična poslastica

Slastna marmelada je sadni pripravek z veliko sladkorja, ki jo lahko naredimo skoraj iz katerega koli sadja. Nekako najbolj poznane so nam marelične, slivove, višnjeve, ribezove ter jagodne marmelade, seveda pa je izbira prepuščena predvsem vašemu okusu in domišljiji. Ne smemo pozabiti tudi na marmelade iz mešanega sadja. Marmelada je primerna za uživanje na kruhu, kot namaz za palačinke, v različnih sladicah in še bi naštevali. Katero imate najraje vi?

Kaj je marmelada?

Marmelada

Marmelada je zelo star način konzerviranja sadja. Pretlačene sveže kose sadja pri tem kuhamo z dodatkom sladkorja. Med kuhanjem začne sadje želirati, a le, če ima na voljo dovolj kisline in pektina. V primeru izdelave marmelade sladkor deluje kot konzervirno sredstvo, ki marmeladi podaljša rok trajanja. To se zgodi zaradi tega, ker povečuje osmotski tlak in veže nase vodo, tako da le-ta ni na voljo mikroorganizmom.  

Sadje največkrat nima dovolj sladkorja, zato moramo sladkor pri izdelavi marmelade dodajati. Poleg navadnega belega sladkorja lahko uporabimo tudi melasni sladkor, kokosov sladkor, želirni sladkor in tako naprej.

Marmelada – kratka zgodovina

Ste vedeli, da ime marmelada izvira iz Portugalske besede mermelos, ki predstavlja pasto iz kutin in je po teksturi precej podobna pasti iz pomaranč, ki ji pravimo marmelada? Izvor marmelade sega daleč v preteklost, in sicer v obdobje srednjega veka. V angleškem jeziku se je pojavila že leta 1480.

Džem ali marmelada?

Prav vsi ste gotovo že slišali za besedi marmelada in džem. Pa ste se kdaj vprašali, kakšna je razlika med njima?

Džem

Za začetek naj napišemo to, da je džem mešanica sadja, pektina in sladkorja, ki jo na hitro prevremo, tako da sadje še obdrži svojo organsko obliko. Razpade toliko, da se lahko maže. Ko mešanica namreč doseže temperaturo 104 stopinj Celzija, sadne kisline in pektin reagirajo s sladkorjem, tako da nastane gosto mazljiva zmes.

Džem je ponavadi izdelan iz ene vrste sadja, najbolj pogosto iz jagodičevja, seveda pa tudi iz marelic, breskev, hrušk in tako naprej. Nekaterim vrstam sadja pri izdelavi džema ni potrebno dodajati pektina, saj ga imajo same dovolj. To so predvsem jabolka, višnje, robide, slive, kutine, …. Po drug strani pa borovnice, češnje, marelice, ananas ali jagode nimajo dovolj naravnega pektina, zato je treba le-tega dodati.

Marmelada

Marmelada

Marmelada je običajno izdelana iz citrusov, pri tem pa tekom izdelave združijo tako lupino kot tudi notranji del sadeža. Marmelada je izvorno narejena iz grenkih španskih ali portugalskih pomaranč. To so pomaranče sorte Seville, ki so tudi glavna surovina za proizvodnjo marmelade v Veliki Britaniji. Imajo veliko pektina, cenjene pa so tudi zaradi grenke lupinice, ki da marmeladi značilen okus.

Seveda se danes marmelada dela iz številnih različnih citrusov, kot so limone, bergamotke, pomaranče, limete, grenivke, mandarine in tako naprej. Na splošno pa ljudje pod marmelado štejejo izdelke iz različnih vrst sadja, ne samo iz citrusov.

Izdelava marmelade: nekaj koristnih napotkov:

 • Pri kuhanju marmelade moramo poskrbeti za odlično higieno.
 • Za izdelavo marmelade uporabljamo samo dozorelo sadje, saj le takšno sadje zagotovi odlično aromo in okus.
 • Dobra marmelada ima pravo ravnovesje med pektinom, sladkorji ter sadnimi kislinami.
 • Sadje lahko kombiniramo glede na vsebnost pektina.
 • Marmelada se lahko pripravi tudi iz zmrznjenega sadja.
 • Marmelado lahko pripravimo tudi z zelenjavo, in sicer tako, da dodamo paradižnik, čebulo, gomolje in tako naprej.

Kuhanje marmelade

Marmelada se skuha na dokaj preprost način.

 1. Sadje najprej temeljito operemo in posušimo.
 2. Odstranimo poškodovane in nagnite dele.
 3. Sadje damo v veliko posodo in kuhamo, dokler ne zavre.
 4. Nato pri nižjem plamenu kuhamo toliko časa, da se vsebina posode zmehča.
 5. Med nenehnim mešanjem začnemo počasi dodajati sladkor.
 6. Sladkor se mora popolnoma stopiti.
 7. Nato poskrbimo, da vsebina spet zavre.
 8. Vsebina se bo začela gostiti.
 9. Sproti odstranjujemo nastalo peno.
 10. Pri 104 stopinjah Celzija bo masa želirala.

Marmelada je narejena takrat, ko se kapljica vroče vsebine ne razleze več, ampak se strdi. Ko smo marmelado skuhali, jo prelijemo v sterilizirane kozarce, jih dobro zapremo in zložimo v shrambo.

Pri izdelavi marmelade moramo v primeru, da sadje samo ne vsebuje dovolj pektina, dodati tudi želirno sredstvo. Najpogosteje uporabljamo želirni sladkor, pektin in agar agar. Pri tem je potrebno biti pozoren na pravilno razmerje vseh sestavin, saj bo le tako marmelada imela ustrezno čvrstost.

Kaj pa kozarci za marmelado?

Marmelada

Če želimo, da bo marmelada zdržala dlje časa, moramo dobro poskrbeti tudi za kozarce, v katere jo bomo shranili. Vse kozarce in pokrovčke izperemo z vročo vodo in pustimo, da se odcedijo na kuhinjski krpi. Nato jih steriliziramo v pečici. Ko v njih napolnimo vročo marmelado, to storimo povsem do roba. Dobro jih zapremo s pokrovčkom in jih obrnemo na glavo ter počakamo, da se vsebina ohladi.

Recept: marelična marmelada

Sestavine:

 • 1 kg razkoščičenih marelic
 • 80 dag navadnega sladkorja

Postopek priprave:

 1. Marelice najprej dobro operite in očistite, nato jih razkoščičite ter narežete na kose.
 2. Položite jih v dovolj veliko posodo in čeznje potresite sladkor.
 3. Pustite stati 24 ur.
 4. Na zmernem ognju skuhajte marelice in med tem stalno mešajte.
 5. Ko vsebina zavre, pustite vreti približno 5 minut, nato posodo odstavite.
 6. Marmelado, ki ste jo dobili, premešajte s paličnim mešalnikom.
 7. Vlijete jo v sterilizirane kozarce in jih dobro zaprete.

Pripravila: Monika M.

Marmaleda je odlična poslastica
1 od 3
Kliknite na sliko za prikaz celotne slike.