• C Novo mesto
  • 04:59
  • Ned, 11.04.2021

Michelinove zvezdice prihajajo tudi v Slovenijo

Michelinove zvezdice si prizadevajo dobiti mnoge restavracije širom sveta. Tako je tako rekoč od takrat, ko je pariško podjetje Michelin leta 1900 pričelo objavljati popotniški vodnik po Evropi, da bi s tem pripomogli k prepoznavnosti lokalnih znamenitosti. Michelinove zvezdice so danes kot statusni simbol, toda v vrhunskih kuharskih mojstrovinah. Vendar pa Michelinove zvezdice ni tako enostavno dobiti. V njihovem vodniku jih podelijo zgolj najboljšim restavracijam v posameznem mestu, toda če pa jih restavracije dobijo, pridobijo s tem tudi ogromno čast in vrhunsko reklamo.

Michelinove zvezdice

Kako priti do Michelinove zvezdice in kaj pomenijo?

Ena Michelinova zvezdica ni namenjena kritiki jedi v restavraciji, temveč pohvali. Ocene pa so opredeljene na način, da ena Michelinova zvezdica velja, da ima restavracija kvaliteten jedilnik in pripravo kulinarike na visokih standarih, toda zmanjkuje ji pa edinstven element. Morda je ta element to, da ne privablja ljudi nazaj ali pa kaj podobnega. Dve Michelinovi zvezdici pomenita to, da je v restavraciji na voljo edinstvena kuhinja in da restavracija ponuja izjemno ponudbo in jo je vrednost obiskati. Tri Michelinove zvezdice pomenijo izjemno kulinariko, ko jo ima restavracija in da je izleta vredna že zgolj samo zaradi obroka. Tovrstna restavracija streže vrhunske jedi, ki so izpopolnjene do potankosti. Zanimivo je, da so tako imenovani »inšpektorji« za Michelinove zvezdice popolnoma anonimni. Seveda pa je nujno potrebno, da so gurmani in imajo oko za podrobnosti. Prepovedano jim je govoriti z novinarji, svoje delovno mesto pa naj bi po Michelinovih narekih celo skrivali pred družinskimi člani. Kako jim to uspeva tudi v realnosti, pa je seveda povsem drugo vprašanje. Zna pa biti to precej zanimiv poklic iz različnih pogledov in ozirov. »Inšpektorji« obiskujejo restavracije in pišejo obširna poročila o svojih doživetjih s kakovost hrane, obvladovanje kulinaričnih tehnik in predstavitev. Pri tem pa se ne ozirajo na dekoracijo, postavitev mize in kakovost storitve.

Michelinove zvezdice kmalu tudi v Sloveniji

Šepeta se o tem, da Michelinove zvezdice prihajajo tudi v Slovenijo. Menda naj bi se to zgodilo od marca naprej. Toda ocenjevalci vodnika že lep čas, menda okrog eno leto, na skrivaj ocenjujejo Slovenijo in slovenske restavracije, toda ne ve se pa točno koliko inšpektorjev točno se nahaja pri nas in koliko bo število restavracij, ki jih bodo ocenili. Pri Michelinu so očitno prepoznali potencial v Sloveniji in tudi to, da imamo poleg naravnega bogastva, tudi bogato kulturno tradicijo, dobro hrano in veliko nadarjenih kuharskih mojstrov. Michelinove zvezdice dobijo restavracije, ki privabljajo najbolj petične goste, ki so pripravljeni za kuharske mojstrovine odšteti veliko denarja in se v državi oziroma kraju muditi čim dlje. Restavracije, ki imajo Michelinove zvezdice, prav gotovo privabljajo že zgolj na račun tega veliko tovrstnih gostov. Zanimivo je, da sta Michelinov vodnik za izlete  sicer pričela ustvarjati ustanovitelja tovarne pnevmatik Andre in Edouard Michelin, ki sta imela željo, da svojim uporabnikom tovrstni vodnik nudi ideje za izlete. Najprej so v dvajsetih letih prejšnjega stoletja pri Michelinu res nudili ideje za izlete, nato so dodali tudi ocenjevanje restavracij in hotelov ter ocenjevanje s tremi Michelinovimi zvezdicami. S tovrstnimi aktivnostmi ocenjevanja pa med različnimi restavracijami poskrbijo za dobro ali pa »slabšo« kritiko, saj so tri Michelinove zvezdice najprestižnejša nagrada, ki je dodeljena le redkim restavracijam, ki so v samem vrhu po odlični kulinariki. Največ restavracij s tremi zvezdicami je do sedaj v Franciji. Michelinove zvezdice pa imajo velik vpliv tudi na to katere destinacije gostje izberejo. Predvsem pri poslovnih gostih se delež tistih, ki so pripravljeni svoje bivanje podaljšati zaradi Michelinovih zvezdic, poveča kar na 80 odstotkov. Toda tudi pri ostalih gostih ni zanemarljiv. Sorazmeroma s tem so dejansko pripravljeni tudi več plačati za kakovostno in vrhunsko dovršeno ter postreženo hrano.

Michelinove zvezdice

Michelinove zvezdice

Michelinove zvezdice imajo pozitiven vpliv tudi na zaposlovanje

Ob prejemu prve Michelinove zvezdice lahko destinacije računajo na približno 50 odstotni dvig. Pozitiven vpliv pa imajo tudi na gospodarstvo in posledično tudi na zaposlovanje. Vsaka zaposlitev v restavraciji, ki ima Michelinovo zvezdico, ustvari delovno mesto, ne zgolj v gostinstvu, temveč tudi v transportu, turizmu, kmetijstvu in še marsikaterem drugem sektorju. Prav tako pomembno vplivajo tudi kulinarično sceno v državi. Nam sosednja država Hrvaška, ki že ima nekaj restavracij, ki imajo Michelinove zvezdice, se jim vpis v Michelinov vodnik že kaže kot nekaj dobrega in pozitivnega za celotno državo, ne zgolj za restavracije, ki imajo Michelinove zvezdice. Toda ob vstopu v tovrstni projekt pa se ne cedi zgolj med in mleko, temveč je potrebnega tudi veliko truda, energije, časa in denarja, da se ostane na enakem nivoju ali pa se še napreduje. Tovrstni podvig, da Michelinove zvezdice prihajajo tudi v Slovenijo, pa bo v letih 2020 in 2021 stalo malo manj kot milijon evrov. Slovenija je sicer kljub temu, da še nimamo Michelinovih zvezdic v nobeni restavraciji, vseeno vedno bolj kakovostna kulinarična in turistična destinacija. Prav tako pa imamo tudi mnogo vrhunskih strokovnjakov in kulinaričnih mojstrov, ki svojo kulinariko ponujajo v različnih ambientih in tudi na raznih dogodkih, kjer jih lahko poskušajo praktično vsi ljudje v zmernih cenah. Tovrstni dogodek je tudi projekt Teden restavracij. S prihodom Michelinovih zvezdic bodo sicer zadeve malce drugačne in še na višjem nivoju, toda v Sloveniji bo vsekakor več kot dobrodošla tudi ta novost.

Avtor: M.S.

Fotografije: Pixabay