• 23.99C Novo mesto
  • 12:33
  • Pon, 03.08.2020

Michelinove zvezdice kmalu tudi v Sloveniji

Restavracije po vsem svetu si prizadevajo, da bi si prislužile zaželen status Michelinove zvezdice – a kaj točno so Michelinove zvezdice in zakaj so tako pomembne?

Medtem ko je znamka Michelin znana po svojih pnevmatikah, pariško podjetje slovi tudi po letnem Michelinovem vodiču. Michelin je leta 1900 začel objavljati popotniški vodnik po Evropi, da bi spodbudil nove voznike, da so se vozili na lokalne znamenitosti. Vodnik je med drugim vključil anonimne ocene evropskih restavracij, ki so bile osredotočene na kakovost in okus postrežene hrane, pa tudi kulinarične tehnike in težavnosti jedi.

Michelinove zvezdice danes veljajo za vrhunski obed pri številnih vrhunskih kuharskih mojstrih – da ne omenjamo pokroviteljev restavracij. Michelinove zvezdice ni enostavno dobiti, v vodniku pa jih dodelijo le najboljšim restavracijam v posameznem mestu. Prejemniki Michelinove zvezdice si pridobijo ogromen prestiž in izpostavljenost skupaj s častjo, številni lastniki restavracij pa opažajo povečanje poslovanja po prejemu Michelinovih zvezdic (medtem ko so nekateri, ki so izgubili Michelinove zvezdice, doživeli ravno nasprotno).

Kako do Michelinove zvezdice?

Restavracije lahko prejmejo od ene do tri Michelinove zvezdice, in pomembno je vedeti, da celo ena Michelinova zvezdica velja za čast. Ocena z eno Michelin zvezdico ni namenjen kritiziranju jedi v restavraciji, temveč le pohvale.

Michelinove zvezdice

Michelinove zvezdice

Ocene za Michelinove zvezdice so opredeljene na naslednji način:

Ena Michelinova zvezdica: Restavracija v svoji kategoriji velja za zelo dobro, vendar je na nek način omejena. Ta restavracija ima kvaliteten jedilnik in pripravlja kulinariko po nenehno visokih standardih, a morda ji primanjkuje edinstven element, ki bi ljudi privabljal nazaj.

Dve Michelinovi zvezdici: V restavraciji je na voljo edinstvena kuhinja. Ta restavracija ponuja nekaj izjemnega in jo je vredno obiskati med potovanjem.

Tri Michelinove zvezdice: Restavracija ima izjemno kulinariko in je vredna posebnega izleta samo za obrok. Namesto da bi se ustavili na poti do cilja, je ta restavracija destinacija. Ta restavracija streže različne jedi, ki so izpopolnjene do potankosti.

Michelinovi recenzenti (imenovani »inšpektorji«) so popolnoma anonimni in morajo imeti strast do hrane in pozornosti do podrobnosti. Inšpektorjem je prepovedano govoriti z novinarji, Michelin pa jih spodbuja, naj svojo delovno skrivnost skrivajo tudi pred družinskimi člani.

Michelinove zvezdice

Michelinove zvezdice

Ko inšpektor obišče restavracijo, napiše izčrpno poročilo o doživetju, vključno z dejavniki, kot so kakovost hrane, predstavitev jedi in obvladovanje kulinaričnih tehnik (pri čemer ignorira elemente, kot so dekor, nastavitev mize in kakovost storitve). Nato se inšpektorji skupaj pogovorijo o pregledih in odločijo, katere restavracije si zaslužijo Michelinove zvezdice.

Kdo ima največ Michelinovih zvezdic?

Michelinova zvezdica je nedvomno najvišja čast v mednarodni kulinarični industriji. Kuharji po vsem svetu svoje življenje posvetijo zaslužku samo ene Michelinove zvezdica in sicer kot priznanje za njihovo odličnost. Na svetu je le nekaj izbranih kuharjev, ki jim je uspelo zbrati osupljivo število Michelinovih zvezdica.

Joël Robuchon – 31 Michelinovih zvezdic

Nemogoče je razpravljati o večini svetovnih kuharjev z Michelinovo zvezdico, ne da bi omenili pokojnega Joëla Robuchona. Dosegel je rekord z največ Michelinovih zvezdic med kuharji, z 32 Michelinovimi zvezdicami naenkrat. Ob smrti je Robuchon imel 31 zvezdic.

Ta francoski kuhar in restavrator je znan kot pionir obdobja ponovelske kuhinje, njegov neusmiljeni perfekcionizem pa je prevedel v pristnejšo, brezčasno francosko kuhinjo. Njegove jedi so bile znane po tem, da so bile preproste, zakoreninjene v francoskih slogih kuhanja, kar je omogočilo, da okus njegovih sestavin sija tako, kot je narava načrtovala.

Robuchon je tudi nekdanji mentor drugega najbolj nadarjenega kuharja na tem seznamu – Gordona Ramsayja.

Gordon Ramsay – 16 Michelinovih zvezdic

Gordon Ramsay, znan po svoji nestabilni maniri kuhinje in izjemni britanski kuhinji, se je prebil na televizijske zaslone v skoraj vseh delih angleško govorečega sveta.

Ta škotski kuhar, katerega ime je pripisano 35 restavracijam po vsem svetu, je skupno prejel 16 Michelinovih zvezdic. Njegova restavracija Restaurant Gordon Ramsay iz londonskega Chelseaja ima od leta 2001 tri Michelinove zvezdice.

Ramsay se je leta 2014 znašel v solzah, potem ko je njegova newyorška restavracija prešla iz statusa dveh v status Michelinove zvezdice. Vendar to Ramsayju ni preprečilo izjemnega uspeha.

Martín Berasategui – 10 Michelinovih zvezdic

Martin Berasategui je trenutno okrašen z desetimi Michelin zvezdicami, bolj kot kateri koli drugi španski kuhar. Specializiran je za baskovsko kuhinjo, kuha pa že približno 44 let.

Preden je odpotoval v Francijo, da bi se izučil pri nekaterih najboljših kuharjih na svetu, je pri svojih 14 letih začel kuhati v restavraciji svojih staršev. Ko se je vrnil domov, je prevzel družinsko restavracijo in si prislužil prvo Michelinovo zvezdico.

Pierre Gagnaire – 10 Michelinovih zvezdic

Po stopinjah njegovega očeta, ki je imel v lasti restavracijo z Michelinovo zvezdico, je Pierre Gagnaire zdaj lastnik štirih: njegova titularna restavracija v Parizu s tremi zvezdicami, Sketch v Londonu z drugimi tremi, Bernard Magrez Grande Maison v Bordeauxu, Francija ter Pierre v Hong Kongu z dvema zvezdicama vsaka.

Gagnaire se je rodil v Franciji in se z oživljanjem klasične francoske kuhinje z nepričakovanimi okusi, teksturami in sestavinami uveljavil kot kuhar.

Njegova restavracija Sketch je napolnjena z različno tematskimi razkošnimi sobami in ikoničnimi kopalnicami v obliki jajca, ki ustrezajo njegovi edinstveni kuhinji.

Michelinove zvezdice

Michelinove zvezdice

Tudi Slovenija bo leta 2020 prejela svoj Michelinov vodnik

Marca 2020 bo Michelin predstavil svoj prvi izbor, namenjen slovenskim gastronomskim dobrotam. Poleg tega, da je Slovenija vse bolj priljubljena destinacija za turiste, ki iščejo kulturo in lepo ohranjeno naravno okolje, je država postala tudi prava poslastica za ljubitelje hrane, ki je pritegnila pozornost Michelinovih inšpektorjev.

»Odkar je pred skoraj 120 leti izšel prvi vodič MICHELIN, je bila naša misija odkrivanje najboljših kulinaričnih destinacij po svetu,« pravi Gwendal Poullennec, mednarodni direktor Michelin vodnikov. »Slovenija je nedvomno ena izmed njih, zlasti zaradi bogatih naravnih virov, ki omogočajo izdelavo izredno kakovostnih sestavin in njihovo izboljšanje s strani profesionalnih kuharjev po vsej državi.«

Vedno pozorni na lokalno znanje in kulinarične tradicije so recenzenti posebej cenili bogate sveže in lokalne izdelke, ki so celotni generaciji kuharjev omogočili, da izrazijo svoj talent in ustvarjalnost. V vsaki od 24 regij v Sloveniji živi posebna gastronomija, vsaka pa ponuja posebno izkušnjo na način, ki spoštuje lokalne naravne vire.

Michelinov vodnik posledično z veseljem potrjuje, da bo svoj izbor slovenskih talentov razkril na slovesnosti, ki bo predvidoma marca prihodnje leto.

Vse restavracije bo izbrala slovita anonimna skupina inšpektorjev v skladu s preverjeno metodologijo, ki jo uporabljajo po vsem svetu, da bi sladokuscem zagotovili zanesljiva priporočila, kjer koli se nahajajo.

Slovenija se bo pridružila tridesetim drugim destinacijam, ki jih pokriva portfelj Michelin vodnikov.

Avtor: M.V.

Vir slik: Pixabay