• 10.05C Novo mesto
  • 12:19
  • Pet, 28.02.2020

Miške, enostavna različica krofov

Miške so vam ne morejo ponesrečiti. Za razliko od krofov so miške preproste, z malo domišljije in nekaj sprememb v receptu pa so lahko tudi precej slajše.

Miške imajo radi vsi ljubitelji ocvrtih sladic, saj so ravno pravšnje velikosti, da se od njih pretirano ne najemo. Najboljše pri njih je, da jih ni nujno oblikovati, saj pustimo testo vzhajati v skledi, v vroče olje pa ga dajemo kot žličnike – z jušno žlico. Tudi miške lahko po cvrtju polnimo z marmelado, čokoladno ali drugo kremo. Da je okus še boljši, pa seveda poskrbimo že s tem, ko dodamo kakšno posebno sestavino že v samo testo. Tega si pri krofih, ki se precej hitro ponesrečijo, marsikdo ne upa.

Miške niso nič manj privlačnega videza kot krofi.

Miške, ki se ponašajo z okusi

Doseči poseben okus ocvrtega testa je precej lahko, če dodamo vanj razne arome. A če smo vsaj malo naklonjeni naravni hrani, bomo namesto arom v miške raje dodali naravne sestavine, ki spremenijo okus. Precej enostavno lahko nanje vplivate tako, da namesto masla dodate kokosovo maščobo ali običajno maslo kombinirate s kikirikijevim. Sicer pa lahko rum v testu tudi zamenjate z naribano limonino ali pomarančno lupinico, dodate cimet ali vaniljo
Otroci imajo vedno radi sladice, ki vsebujejo čokolado, in miške niso prav nobena izjema. Drobno nasekljana čokolada naredi miške slajše, vendar je ne dodajajte preveč. Prav tako lahko v testo dodate malo kakava, pa boste dobili temno, čokoladno testo.
Miške so odlične, če vanje dodate rozine, obnesejo pa se tudi brusnice in drugi koščki suhega ali kandiranega sadja. Prav tako lahko v testo, ki ga pripravite iz pol kilograma moke, vgnetete približno 50 gramov marcipana – okus bo poseben, po mandljih, a nihče ne bo uganil, da ste dodali marcipan.
Tako kot pri vsej drugi ocvrti hrani, lahko okus spremeni tudi posebno olje, v katerem cvrete. Miške lahko ocvrete tudi v kokosovem olju, potrebno ga je le počasi segreti do prave temperature.

Je za miške nujna bela moka?

Najbolj puhasto in najbolj slastno je gotovo ocvrto testo iz bele pšenične moke, vendar to ne pomeni, da za pripravo ne morete uporabljati tudi druge. Polnozrnata pšenična ali pirina moka bosta ravno tako postregli z okusnim prigrizkom. Enako kot pri beli pšenični moki tudi za drugo vrsto moke velja, da jo je potrebno pred uporabo presejati. Tako je v testu več zraka, ki zagotavlja odlično vzhajanje in poskrbi, da so ocvrtki bolj mehki.

Kvas ali pecilni prašek?

Tradicionalno se miške pripravljajo s kvasom in tudi danes je kvašeno testo najbolj pogosta izbira. Če kvasa nimate pri roki ali želite okus, ki bolj spominja na pecivo, pa lahko uporabite tudi pecilni prašek. Največkrat se testo s pecilnim praškom pripravi z dodatkom jogurta, pinjenca ali kisle smetane. Prednost tovrstnega testa je, da ne zahteva vzhajanja, zato je priprava še bolj enostavna. Prav tako imate pri testu s pecilnim praškom možnost, da miške cvrete sproti oziroma po potrebi, saj imate lahko testo tudi cel dan v hladilniku.

Miške lahko posujete s sladkorjem, prav tako pa so odlične s sadnimi prelivi, sirupi in smetano.

Nadevi in prelivi

Marsikdo se priprave krofov loti tako, da jih nadeva z marmelado že pred samim cvrtjem, ne pa šele po njem. Pri miškah to ni mogoče, saj testa ne izrezujemo, temveč ga v vroče olje nadevamo z žlico. Lahko pa se, enako kot pri krofih, poigramo z različnimi nadevi.
Največkrat se odločimo za marmelado. Marelična, ki je pri nas največkrat uporabljena za polnilo, pa se lahko nadomesti tudi s šipkovo, jagodno, borovničevo, slivovo … Ravno tako lahko uporabite druge kreme, na primer čokoladno ali vaniljevo, pomarančno ali limonino, kremo iz mladega sirčka z gozdnimi sadeži ali kremo iz sirčka maskarpone za tiramisu. Uporabite domišljijo!
Kreme, ki so gostejše, za polnjenje niso primerne, lahko pa jih servirate poleg mišk. To velja predvsem za kreme iz različnih oreščkov, prav tako pa lahko k miškam postrežete jabolčni nadev s cimetom, pokuhate zamrznjene češnje ali celo dodate nekaj kepic vaniljevega sladoleda.
Še ena možnost so razni prelivi. Miške, ki niso polnjene, ne potresite s sladkorjem v prahu, temveč jih prelijte s čokoladnim prelivom, medom, datljevim, javorjevim ali agavinim sirupom. Iz sadja lahko skuhate tudi odlične domače sadne prelive, dodate pa tudi malo stepene sladke smetane.

Kako se znebiti odvečne maščobe?

Pri vsej ocvrti hrani velja, da je lahko vsrkane maščobe hitro preveč. Da bi to preprečili, je treba najprej poskrbeti za pravo temperaturo olja. Miške cvremo v maščobi, segreti na 180 stopinj Celzija. Če je temperatura višja, se pričnejo hitro smoditi in imajo namesto zlate temno barvo. Tudi lastnosti olja se spremenijo – marsikatera maščoba postane pri višjih temperaturah škodljiva zdravju. Kadar je temperatura prenizka, pa testo ob stiku z oljem na zakrkne dovolj hitro, da bi zunanja skorjica preprečevala nepotrebno vsrkavanje maščobe. Testo se tako prepoji z oljem.
Najbolje je, da se odločite za cvrtje v cvrtniku, pri katerem lahko nastavite izbrano temperaturo olja. Da bi to ves čas zadržali, vanj nikoli ne polagajte preveč testa, temveč cvrite le kakšne tri miške hkrati.
Kaj pa, če cvrtnika nimate? Najbolj enostavno je primerno temperaturo za miške preveriti s pomočjo lesene kuhalnice. Njen ročaj potopite v vroče olje. Če je to dovolj segreto, se bodo okoli ročaja tvorili mehurčki.
Ko vzamete miške iz olja, jih polagajte na vpojne papirnate brisačke, ki bodo popivnale odvečno maščobo.

Napake, ki jih enostavno odpravimo

Poleg vsega že omenjenega si velja zapomniti, da so miške najbolj okusne, kadar so pripravljene tik pred postrežbo. Marsikdo ima rad še tople. Če jih boste pustili po pripravi daljši čas stati, bodo postale trše, testo se bo zdelo bolj zbito. V želji, da bi jih ohranili tople, pa jih kljub temu ne zlagate v posodo in pokrivajte s pokrovko. Pomembno je, da “dihajo” in se toplota ter vlaga ne zadržita.
Prav tako pogosta napaka je uporaba olja, ki ni popolnoma sveže. Slovenci smo radi varčni in tudi olje za cvrtje uporabimo večkrat. Takšno olje je neprimerno z zdravstvenega vidika, prav tako pa lahko močno vpliva na okus. Tudi drobne delčke testa, ki se ločijo od mišk in plavajo v olju, sproti pobirajte iz njega.

Ne spomnite se nanje samo za pusta!

Naj vam miške teknejo, tako v pustnem času kot ob drugih priložnostih. Nobene potrebe ni, da bi jih cvrli samo za pusta. Če jemo preko celega leta krofe in vaflje, potem lahko tudi ob miškah uživamo pogosteje.

Urša Novak