• C Novo mesto
  • 15:08
  • Sre, 27.09.2023

Recepta za musako: Musaka s krompirjem na nov način

Musaka je priljubljena jed v sredozemskih in bližnjevzhodnih kuhinjah, zlasti v državah, kot so Grčija, Turčija in na Bližnjem vzhodu. To je večplastna jed, običajno pripravljena iz jajčevcev, mletega mesa (običajno jagnjetine ali govedine) in kremaste bešamel omake. Jed je pogosto aromatizirana z različnimi začimbami in zelišči, kot sta cimet in origano.

V prispevku najdete dva recepta za musako, tako klasično kot grško.

Recept za klasično musako s krompirjem, a le malo drugače

Sestavine, ki jih boste potrebovali:

Za krompirjevo plast potrebujete:

  • 4 srednje velike krompirje, olupljene in narezane na tanke kolobarje
  • Oljčno olje
  • Sol in poper po okusu

Za mesno omako boste potrebovali:

  • 500 g mlete jagnjetine ali govedine
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 pločevinka (400 g) zdrobljenega paradižnika
  • 1 čajna žlička origana
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • Sol in poper po okusu

Za bešamel omako boste potrebovali:

  • 4 žlice masla
  • 1/4 skodelice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • Ščepec muškatnega oreščka
  • Sol in poper po okusu
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana (neobvezno)

Kako pripraviti musako?

Za pripravo te musake s krompirjevimi plastmi najprej segrejte pečico na 190°C. Vzemite štiri srednje velike krompirje, jih olupite in narežite na tanke kolobarje. Krompirjeve rezine z obeh strani namažite z olivnim oljem, nato pa jih začinite s soljo in poprom. Rezine razporedite po pekaču v eni plasti in jih pecite približno 15-20 minut, dokler niso rahlo zlatorjave in pečene. Rezine pečenega krompirja za zdaj odstavite.

V veliki ponvi na zmernem ognju segrejte žlico olivnega olja. V ponev dodajte drobno sesekljano čebulo in jo pražite, dokler ne postane mehka in prozorna. V ponev dajte dva sesekljana stroka česna in mleto jagnjetino ali govedino. Meso kuhajte toliko časa, da porjavi in ​​popolnoma kuhamo, pri tem pa ga z žlico razdrobite na manjše kose. V pločevinki zmešajte zdrobljen paradižnik, žličko posušenega origana, pol žličke mletega cimeta ter začinite s soljo in poprom. Pustite, da omaka vre približno 10-15 minut, da se okusi prepojijo. Ko je končano, ponev odstavite z ognja in odstavite.

V srednji ponvi stopite štiri žlice masla na srednjem ognju. Stopljenemu maslu postopoma dodajamo četrt skodelice večnamenske moke, med stalnim mešanjem dobite gladko zmes. Po nekaj minutah, ko je zmes rahlo zlata in gladka, postopoma prilijte dve skodelici mleka in med nenehnim mešanjem ne nastanejo grudice. Nadaljujte s kuhanjem in stepanjem, dokler se omaka ne zgosti in prekrije hrbtno stran žlice. Dodajte ščepec muškatnega oreščka ter začinite s soljo in poprom. Odstranite ponev z ognja.

Sedaj je na vrsti sestavljanje musake. Pekač rahlo namastite z olivnim oljem. Na dno pekača položite plast rezin pečenega krompirja, ki tvorijo osnovo. Pripravljeno mesno omako enakomerno razporedite po krompirjevi plasti. Temu sledi še ena plast rezin krompirja na vrhu mesne omake. Nato krompirjevo plast prelijemo z bešamelom, ki smo ga prej pripravili, tako da se enakomerno razporedi po površini. Za piko na i lahko po vrhu po želji potresete nariban parmezan.

Sestavljeno musako postavite v ogreto pečico in pecite približno 40-45 minut. Pazi na to; vedeli boste, da je pripravljeno, ko vrh postane zlato rjav in začne brbotati.

Ko je pečena, pustite, da se musaka nekoliko ohladi, preden jo postrežete. To pomaga, da se plasti strdijo in olajša rezanje na porcije. Uživajte v bogatih okusih vaše domače musake s krompirjevimi plastmi! Pomembno je vedeti, da lahko pride do razlik v sestavinah in časih kuhanja glede na osebne želje in opremo, ki jo uporabljate.

Klasična musaka

Klasična musaka

Recept za musako po grško

Sestavine za pripravo grške musake

Za plast jajčevcev boste potrebovali:

  • 2 velika jajčevca, narezana na kolobarje
  • Oljčno olje
  • Sol in poper po okusu

Za mesno omako boste potrebovali:

  • 500 g mlete jagnjetine ali govedine
  • 1 čebula, drobno sesekljana
  • 2 stroka česna, nasekljana
  • 1 pločevinka (400 g) zdrobljenega paradižnika
  • 1 čajna žlička posušenega origana
  • 1/2 čajne žličke mletega cimeta
  • Sol in poper po okusu

Za bešamel omako boste potrebovali:

  • 4 žlice masla
  • 1/4 skodelice večnamenske moke
  • 2 skodelici mleka
  • Ščepec muškatnega oreščka
  • Sol in poper po okusu
  • 1/2 skodelice naribanega parmezana
Musaka po grško

Musaka po grško

Kako pripraviti grško musako?

Če želite začeti pripravljati svojo pristno grško musako, začnite s predgretjem pečice na 190 °C. Nato dva večja jajčevca narežite na kolobarje. Te rezine jajčevcev na obeh straneh namažite z olivnim oljem ter jih začinite s soljo in poprom. Začinjene rezine položite na pekač in jih pecite približno 15-20 minut, dokler niso mehke in rahlo zlate. Ko končate, te pečene rezine jajčevcev odložite.

Če nadaljujete z mesno omako, vzemite veliko ponev in na srednjem ognju segrejte žlico oljčnega olja. Vanjo stresite drobno sesekljano čebulo in jo pražimo toliko časa, da postekleni in postane mehka. V ponev dodajte dva sesekljana stroka česna in mleto jagnjetino ali govedino po izbiri. Meso kuhajte, dokler ni popolnoma popečeno in popolnoma kuhano, med kuhanjem pa ga z žlico nalomite na manjše kose. Vmešajte pločevinko zdrobljenega paradižnika, žličko posušenega origana, pol žličke mletega cimeta, sol in poper. Pustite to mešanico vreti približno 10-15 minut, da se okusi premešajo. Ko je omaka dobro začinjena, ponev odstavite z ognja in jo odstavite.

Zdaj pa pripravite bešamel. V srednji ponvi stopite štiri žlice masla na srednjem ognju. Postopoma dodajate četrt skodelice večnamenske moke in zmes pridno mešate, da dobite gladko konsistenco. Mešajte še nekaj minut, dokler zmes ne dobi svetlo zlate barve. Med nenehnim mešanjem postopoma prilivate dve skodelici mleka, da ne nastanejo grudice. Nadaljujte s kuhanjem in stepanjem, dokler omaka ne postane dovolj gosta, da premaže zadnjo stran žlice. Dodajte ščepec muškatnega oreščka, začinite s soljo in poprom. S tem odstranite ponev z ognja. Ko ste pripravljeni na sestavljanje musake, pekač rahlo namastite z olivnim oljem. Po želji po dnu posode posujte plast drobtin. Na dno pekača položite plast pečenih rezin jajčevca, tako da ustvarite temelj. Po tej plasti enakomerno razporedite pripravljeno mesno omako.

Zdaj na mesno omako dodajte še eno plast pečenih rezin jajčevca. Čez to plast jajčevcev prelijte bešamel, ki ste ga prej pripravili, tako da se enakomerno porazdeli po površini. Za zaključek potresite nariban parmezan čez plast bešamela za dodatno plast okusa. Sestavljeno musako pred peko po vrhu malo pokapajte z olivnim oljem. Pekač postavite v ogreto pečico in pecite približno 40-45 minut. Pazi na to; vedeli boste, da je pripravljeno, ko se vrh obarva lepo zlato rjavo in začne nastajati mehurček.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: bbc.com, telegraph.com