• C Novo mesto
  • 11:05
  • Čet, 22.02.2024

Najbolj zdrava živila, ki bi si jih morali privoščiti za zajtrk

Zdrav zajtrk je lahko sestavljen iz kombinacije različnih živil, pomembno pa je, da vključuje vsaj nekaj od spodaj naštetih sestavin. Nedavne raziskave so namreč pokazale, katera so najbolj zdrava živila, ki bi jih morali uživati za zajtrk, saj ravno takrat pustijo največ pozitivnih učinkov na našem telesu.

Jogurt

Jogurt vsebuje tri pomembna makrohranila: beljakovine, ogljikove hidrate in maščobe. Je odlična podlaga za kombinacijo različnih vlaknin, ki jih najdete v sadju in oreščkih, vse skupaj pa tvori uravnotežen zajtrk, ki bo blagodejno deloval na vaše črevesje. Zaradi vsebnosti naravnih probiotikov jogurt uravnava prebavo in odpravlja razne težave, kot so napihnjenost, vetrovi ali zaprtost. Največji učinek bo jogurt imel na vaše črevesje, če ga uživate na prazen želodec za zajtrk.

Jajca

Z jajci lahko v svoj zajtrk na enostaven način dodajate kvalitetne beljakovine. Poleg tega vsebujejo tudi druge pomembne minerale, ki odlično vplivajo na številne organe. Privoščite si jih v kombinaciji z zelenjavo in zdravim kruhom, na tak način boste sestavili uravnotežen zajtrk, ki vas bo nasitil za dlje časa in vas napolnil s svežo energijo.

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so najboljša alternativa sladkim procesiranim kosmičem. Dodajte jim med, oreščke, chia semena, arašidovo maslo, borovnice in žličko cimeta v prahu – rezultat bo slasten sladek zajtrk, poln koristnih hranil. Obrok je uravnotežen in izjemno zdrav, poskrbel bo za uravnavanje apetita in zmanjšal željo po sladkem.

Avokado z lososom

Še en primer zajtrka, ki vas bo dobro nasitil in oskrbel z energijo. Uravnotežen obrok lahko sestavite iz dimljenega ali popečenega lososa, koščkov svežega avokada in polnozrnatega kruha. Zraven dodajte še koščke paradižnika in lističe sveče špinače za vir vlaknin.

Chia semena

Chia semena so zelo drobna, ampak naj vas njihova majhnost ne zavede, saj gre pravzaprav za zelo zdravo superživilo. Uživa se jih tako, da jih predhodno namočimo v vodo, jogurt, kefir ali mleko, da se napihnejo. Dodate jih lahko v ovsene kosmiče, smuti ali jogurt. S pomočjo jogurta, mleka ali kefirja lahko večer prej pripravite tudi slasten chia puding. Chia semena preprosto dodajte v jogurt in pustite, da se čez noč napijejo tekočine. Po želji lahko dodate še koščke sadja in oreščkov.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels