• C Novo mesto
  • 16:35
  • Pet, 22.09.2023

Najboljše alternative, ko vam zmanjka masla

Zagotovo se je tudi vam že kdaj zgodilo: zaželeli ste si preizkusiti nek recept ali pa pripraviti jed, ki ste jo pripravili že večkrat, pa ste ugotovili, da vam manjka ključna sestavina: maslo. Kaj pa sedaj? Namesto, da hitite v trgovino (ali pa če te možnosti v tistem trenutku nimate), se lahko znajdete tudi drugače. Pri peki in kuhanju lahko maslo hitro nadomestite z drugimi živili, ki jih bomo našteli spodaj. To pride zelo prav tudi v primeru, če se iz kakršnegakoli razloga izogibate maslu in bi ga radi zamenjali za najboljšo alternativo.

Olivno olje

Olivno olje in navadno maslo imata sicer približno enako kalorij, kljub temu pa je olivno olje veliko bolj zdravju prijazno. Je vir ogromno koristnih hranil, ki jih maslo nima, primerno je za vsakogar, ki ima težave s srcem ali ožiljem, za povrh pa še znižuje slab holesterol. Pri izbiri olivnega olje je pomembno le, da izberete čim bolj kvalitetnega, to je ponavadi hladno stiskano ekstra devično oljčno olje.

Kokosovo olje

Če bi radi pripravili sladico ali nekaj v sladkem slogu, lahko namesto masla uporabite tudi kokosovo olje. Ima podobno konsistenco kot maslo, je pa zagotovo bolj zdrava različica. Ima celo protivnetne lastnosti, poleg tega pa zelo dobro prenese tudi segrevanje in višje temperature, zaradi česar je odlično za peko.

Jabolčni sok

To je morda možnost, na katero ne bi pomislili sami od sebe. Če imate doma jabolka, jih lahko naribate in potem uporabite sok ter drobno naribana jabolka namesto masla. Odlično se lahko obnese pri peki mafinov, piškotov, kruha in peciva, saj bo dal pekovskemu izdelku prav poseben okus.

Arašidovo maslo

Če vam je zmanjkalo navadnega masla, lahko uporabite tudi arašidovo. Ima poseben okus, ki bo popestril jedi, še posebej piškote in tortice.

Avokado

Še ena srcu prijazna alternativa je avokado, ki je bogat vir omega-3 maščob. Če želite pripraviti jed, ki bo imela kremno teksturo, je lahko prav avokado izjemno uporaben kot nadomestek masla; na primer za pripravo raznih tortic in piškotov.

Potlačene banane

Če želite jedi dodati nekaj sladkosti, mehke teksture in veliko kalija, so odlična alternativa masla tudi potlačene banane. Iz njih lahko pripravite odlične palačinke, kruh, puding, tortice in druge slaščice.

Grški jogurt

Grški jogurt je alternativa z manj maščobami, če želite vaši jedi dodati več beljakovin, kalcija in vitamina B. Grški jogurt se lahko zelo dobro obnese pri peki mehkih beljakovinskih palačink ali pa koruznega kruha.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels