• C Novo mesto
  • 14:03
  • Sre, 27.09.2023

Najboljše priloge za piknik

Poletje je kot nalašč za prirejanje piknikov, kjer uživamo okusno domačo hrano in s svojimi najbližjimi preživljamo kvaliteten prosti čas. Če se tudi vam zdi, da na vsakem pikniku postrežete enake jedi, predvsem priloge k mesu, ribam in siru, potem imamo za vas nekaj svežih idej. S temi prilogami boste popestrili naslednji piknik in poskrbeli za višjo kulinarično izkušnjo.

Lahek guacamole

Ena najbolj enostavnih prilog, ki vas bo osvežila, je omaka guacamole. Glavna sestavina je avokado, ki se zmeša skupaj s čebulo, česnom, olivnim oljem, poprom, soljo, po želji tudi nasesekljanim paradižnikom. Obstaja več različic receptov za pripravo guacamole omake, izberite tisto, ki najbolj ustreza vašemu okusu.

Špinača v kremni omaki

Imate doma veliko špinače, pa ne veste, kaj bi z njo? Na hitro jo popecite na maslu, dodajte smetano za kuhanje, začinite po okusu in po želji dodajte še koščke popražene slanine.

Nadevan krompir s skuto in mlado čebulo

Pokuhajte krompir, ga razpolovite in izdolbite, potem pa ga napolnite s skuto, dodajte sol in poper ter drobne kolobarje mlade čebule. Na koncu ga na kratko popecite še na žaru.

Krompirjeva solata z masleno bučo

Če imate veliko krompirja, lahko pripravite tudi hladno krompirjevo solato s čebulo in kuhano masleno bučo, ki ima podoben okus kot krompir. Začinite jo z olivnim ali bučnim oljem ter kisom in pred postrežbo ohladite v hladilniku.

Solata s kozjim sirom

Poletna solata je ponavadi sestavljena iz paradižnika, kumar, paprike, čebule in druge sezonske zelenjave, seveda pa sestavine izbirajte po svojem okusu. Dodate lahko malo rukole, kozjega sira in koščke hrušk, okusi se čudovito dopolnjujejo. Če ne marate hrušk, lahko uporabite tudi koščke jabolka. Vse skupaj začinite z olivnim oljem in limoninim sokom.

Popečen kruh z olivnim oljem

Najbolj enostavna priloga, ki pa je hkrati tudi zelo slastna. Uporabite lahko tudi starejši kruh, saj bo ravno tako odličnega okusa. Narežite ga na rezine, ga popecite na olivnem olju, začinite s soljo in poprom ter na koncu še na rahlo prelijte s svežim olivnim oljem. Lahko pa ga namažete tudi z maslom, ki se na toplem kruhu lepo raztopi.

Mešana zelenjava na žaru

Poleg mesa na žaru nujno pripravite tudi zelenjavo; bučke, fižol, šparglje, paradižnik, šampinjone, jajčevce …

Testeninska solata s kislo smetano

Hladna priloga, ki vas bo prijetno osvežila, je tudi testeninska solata. Potrebujete testenine, ki jih najprej skuhate in počakate, da se ohladijo. Vmes lahko narežete poljubno zelenjavo (paradižnik, kumare, paprika, čebula) na drobne koščke in jih zmešajte skupaj s kislo smetano. Začinite s soljo, poprom in olivnim oljem, potem pa zmešajte skupaj s testeninami in postavite v hladilnik, da se jed ohladi. Dodate lahko tudi pečeno zelenjavo.

Pečena koruza s kokosom in karijem

Malo bolj eksotična priloga, ki bo navdušila ljubitelje azijske kuhinje. Na žaru specite koruzo, jo namažite s karijevim maslom, pokapljajte nekaj kapljic limetinega soka in posujte s kokosovimi drobtinami.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krsko