• C Novo mesto
  • 20:42
  • Pon, 15.04.2024

Najboljši recepti za ragu omake

Ragu je v italijanski in svetovni kulinariki poznan kot mesna omaka, ki jo najpogosteje dodajamo kar testeninam. Pripravili smo tri recepte, ki bodo navdušili vsakega kulinarika kakršne koli ravni znanja in okusa. Ragu recepti za ljubitelje govejega mesa, mešanega mletega mesa, ribe in ragu za vegane. Da bo priprava raguja še lažja, smo pripravili tudi nekaj osnovnih informacij o italijanski jedi, ki jo bo posvojila vaša kuhinja.

Recept za klasični ragu z govejim mesom

Sestavine za 2 osebi:

500 g govejega mesa v kosih

1 čebula

1 korenje

1 steblo zelene

1,5 žlice olivnega olja

1 strok česna

1 žlica paradižnikovega koncentrata

150 g pasiranih paradižnikov

125 ml vina

1 lovorjev list

Začimbe (sol, poper, rožmarin, peteršilj, dimljena paprika)

Priprava klasičnega raguja

Meso za ragu naj bo nekoliko cenejše in s kostjo, a je tudi to izbira vsakega posameznika. Rebra, bočnik in podobno meso operemo in popivnamo s papirnatimi brisačkami. Začinimo s soljo in poprom, kar storimo po želji. Očistimo in operemo korenje in peteršilj ter narežemo na poljubno majhne koščke. Olupimo in sesekljamo še čebulo in strok česna. V velikem loncu segrejemo olje in vanj dodamo kose mesa. Mešamo ga dokler se ne obarva lepo in ga poberemo iz lonca ter odložimo na krožnik. V lonec zdaj stresemo čebulo, peteršilj in korenje ter dodamo še kanček olivnega olja. Pražimo približno deset minut in dodamo česen in paradižnikov koncentrat ter pražimo dve minuti z nenehnim mešanjem. Prilijemo 125 mililitrov rdečega vina ter dobro premešamo vse, kar imamo v loncu ter čakamo, da alkohol povre.

V lonec dodamo še pasirane paradižnike, rožmarin in lovorjev list. Iz krožnika damo kose mesa nazaj v lonec ter prilijemo toliko vode (lahko tudi jušna osnova), da pokrijemo vse sestavine. Lonec pokrijemo s pokrovom in znižamo temperaturo na rahlo vretje. Kuhamo dve do tri ure oziroma toliko časa, se meso omehča. Vmes večkrat premešamo in začinimo po svojih željah in če je to potrebno. Omako v zadnji uri kuhanja zgostimo tako, da odstranimo pokrov in kuhamo.

Zmehčano meso ponovno vzamemo iz lonca ter spravimo na krožnik. Najdemo rožmarin (če je bila vejica) in lovor ter zmiksamo omako s pomočjo paličnega mešalnika. To je korak, ki ga lahko brez težav tudi izpustimo in se lotimo le naslednjega. Kose mesa narežemo na poljubne manjše koščke, odstranimo kosti in ga lahko celo natrgamo. Dodamo nazaj v lonec in ragu je pripravljen.

Priloge za ragu so testenine, njoki, krompir, polenta in druge jedi

Priloge za ragu so testenine, njoki, krompir, polenta in druge jedi

Ragu bolognese – tradicionalen recept za bolonjsko omako

Sestavine za dve osebi:

300 g mešanega mletega mesa

1 čebula

1 strok česna

1 steblo zelene

100 g pancete ali pršuta

100 ml vina

2 dl paradižnikove mezge

2 korenja

Priprava raguja bolognese:

Olje zlijemo v ponev ali lonec in ga segrejemo. Narezano korenje, zeleno, čebulo in suho meso popražimo za dve minuti in dodamo mleto mešano meso. Pustimo, da spusti tekočine in se rahlo obarva sivo. Takrat zalijemo z vinom in počakamo, da alkohol povre med mešanjem. Dodamo paradižnikovo mezgo in na nizkem ognju kuhamo vsaj dve uri. Občasno premešamo, predvsem pri dnu. Čisto na koncu posolimo, popopramo, a pazimo, ker je omaka že slana zaradi suhega mesa.

To je originalen recept za bolonjsko omako oziroma ragu de bolognese, ki se uporablja v Italiji in velja za pristno omako o kateri govorimo. Vsekakor je to omaka, ki jo lahko nekoliko prilagajamo po svojih željah, a se z vsakim dodatkom oddaljujemo od originalnega recepta.

Ribji ragu za ljubitelje morja

Sestavine za dve osebi:

400 g ribjih filejev

limonin sok

25 g slanine

1 čebula

2 korenja

paradižnikova mezga

1 žlica olivnega olja

Začimbe (sol, poper, sladka rdeča paprika)

Priprava ribjega raguja:

Ribje fileje, ki so lahko od različnih rib, operemo in osušimo. Narežemo jih na kocke, pokapamo z limoninim sokom in posolimo. Narežemo tudi slanino in namreč na poljubno majhne koščke. Sesekljamo tudi čebulo in narežemo korenje. V loncu ali ponvi segrejemo olje in vanj postavimo slanino. Pražimo jo toliko časa, da izpusti večji del maščobe, nato pa dodamo čebulo. Pražim jo dokler ne porumeni in dodamo korenje, ribje meso ter paradižnikovo mezgo. Vse skupaj začinimo in prelijemo z nekaj vode. Kuhamo do vrenja in občasno premešamo nato znižamo ogenj. Kuhamo malo manj kot pol ure in ribji ragu je pripravljen.

Ribji ragu je namenjen vsem ljubiteljem morja in tistim, ki bi želeli nekaj spremembe

Ribji ragu je namenjen vsem ljubiteljem morja in tistim, ki bi želeli nekaj spremembe

Ragu: Ali ste vedeli?

V etimološkem smislu je beseda ragu svoj izvor našla v Franciji. Ragout je beseda, ki je italijanske dežele našla med Napoleonovimi osvajanji in se tam tudi naselila. V svoji zgodovini ima veliko narodov in kultur obare ter omake iz mesa, ki bi lahko bile ragu, a niso. Ragu se je v italijanski zgodovini pojavljal v pisanih receptih vse od osemnajstega stoletja naprej. Danes je ragu največkrat povezan kar s testeninami in italijansko kulinariko.

Veganski ragu za nekaj spremembe

Tudi ragu je jed, ki ima svojo vegansko različico. Vsak mora pri sebi odgovoriti na vprašanje o tem, če je to še vedno ragu, a tokrat bo veganski ragu preprosto ragu.

Sestavine za dve osebi:

250 g sojinih koščkov

1 čebula

1 strok česna

2 korenja

1 žlica olivnega olja

2 dcl paradižnikove omake

2 lovorjeva lista

Začimbe (sol, poper, mleta paprika,)

Priprava veganskega raguja

Ker v veganskem raguju ni mesa, je priprava veliko bolj enostavna in hitrejša. Sojine koščke skupaj z narezanim korenjem, soljo, poprom in lovorjem vstavimo v globlji lonec. Prelijemo z vodo, ki je mora biti dvakrat več. Kuhamo približno deset minut, sestavine ocedimo in delno ohladimo.

V ponvi ali loncu segrejemo olivno olje ter popražimo čebulo, ki smo jo nasekljali. Pražimo jo, dokler se ne omehča, potem pa nanjo postavimo sestavine, ki smo jih skuhali (sojini koščki, korenje) in dodamo sesekljan strok česna. Premešamo in dodamo še paradižnikovo omako, preostale začimbe po želji ter pražimo približno deset minut. Veganski ragu je pripravljen.

Veganski ragu je možno narediti iz sojinih koščkov in zelenjave

Veganski ragu je možno narediti iz sojinih koščkov in zelenjave

Kaj postreči z ragujem?

Ker je ragu omaka, mesna ali ne, potrebuje svojo prilogo ali kar osnovo. Najpogostejša priloga so vsekakor testenine, pri katerih svetujemo domačo izdelavo, saj bo ragu zaživel v vseh svojih lastnostih. Zelo dobra izbira priloge raguju so tudi njoki, polenta in krompir. Tudi pri njokih svetujemo domačo izdelavo, saj bodo okusi polnejši in boljši. To je prav tisto, kar si želimo od vsake jedi.

Avtor: Žiga Kastelic, FOTO: pixabay.com