• C Novo mesto
  • 07:25
  • Pet, 02.06.2023

Najboljši veganski namazi, ki so zelo enostavni za pripravo

Čeprav vegansko marsikomu pomeni neokusno, to še zdaleč ne drži. Veganska hrana je lahko zelo zdrava, okusna in enostavna za pripravo, če se je lotite na pravilen način. Če ste razmišljali v smeri, da bi spremenili življenjski stil in se začeli prehranjevati bolj zdravo, lahko v svoj jedilnik vključite tudi domače veganske namaze, ki jih namažite na ajdov kruh z orehi ali pa jih uživajte kot prilogo h kosilu ali večerji. Danes smo pripravili nekaj receptov, ki jih morate preizkusiti.

Namaz iz fižola in tofuja

Potrebujete fižol iz konzerce, tofu, čebulo, majaron, gorčico, sol, poper in rastlinsko olje, na primer repično ali olivno olje. Čebulo na hitro popražite na olju in dodajte tofu, majaron, sol in poper. V mešalniku nato vse skupaj zmeljite in po želji dodajte še nekaj začimb. Če je potrebno, lahko dodate tudi malo vode. Namaz postavite v hladilnik in počakajte, da se ohladi.

Humus iz buče 

Humus je zelo priljubljen veganski namaz, ki izhaja iz arabskega sveta. Tokrat si ga lahko privoščite na malo drugačen način: iz buč. Potrebujete bučo, tahini, limonov sok, olivno olje, česen, kumin in sol. Bučo narežite na večje kose in jih skuhajte. Na drobno narežite česen ga skupaj z ostalimi sestavinami dodajte k buči, nato pa vse skupaj zmeljite v mešalniku. Na koncu lahko dodate še bučna ali sončnična semena.

Namaz iz paprike in oreščkov

Sestavine tega namaza so dve rdeči papriki, česen, oreščki, paradižnikova omaka, olivno olje, limonov sok, kumin, koriander, čili in sol. Narežite paprike, jih očistite in jih približno 30 minut pecite v pečici na 180 stopinj. Po 15 minutah dodajte še neolupljen lesen. Nato olupite česen in papriko ter vse skupaj zmešajte z ostalimi sestavinami v mešalniku. Na koncu dodajte še oreščke v celih kosih ali drobljene, najbolj priljubljeni so orehi.

Namaz iz rdeče pese

Potrebujete rdečo peso, česen, olivno olje, limonov sok, koriander, kumin, kardamom, cimet, poper, sol in veganski jogurt. Rdečo peso položite v pečico in jo eno uro pecite na 190 stopinjah. Na koncu za nekaj minut dodajte neolupljen česen. Potem česen, rdečo peso in ostale sestavine vse skupaj zmeljite v mešalniku. Namaz se odlično prileže s koščki feta sira.