• C Novo mesto
  • 04:07
  • Pon, 23.05.2022

Najhujše napake pri kuhanju testenin

Testenine so enostaven in hitro pripravljen obrok, pravijo. Načeloma jih znajo pripraviti tudi tisti, ki sicer niso vešči kuhanja. Pa je to res? V resnici je lahko tudi kuhanje testenin prava umetnost. Preberite, katere so najpogostejše napake, ki jih presenetljivo veliko ljudi dela pri pripravi testenin. Preverite, ali ste med njimi.

Ne uporabite dovolj vode

Verjetno nikdar zares ne razmišljate, koliko vode boste natočili v lonec, ko boste kuhali testenine. Ravno zato se marsikomu zgodi, da za kuhanje testenin uporabi premalo vode, zaradi česar so lahko testenine potem nekoliko gumijaste in neprijetne teksture. Načeloma na vsaki škatli testenin piše, koliko vode je potrebno za kuhanje, preverite.

Testenine dodate v lonec prezgodaj

Ste tudi vi kdaj neučakani in testenine dodate v lonec, še preden je voda popolnoma zavrela? Če se v vodi v loncu delajo majhni mehurčki, to še ne pomeni, da je čas, da dodate testenine. Bodite potrpežljivi in jih dodajte v trenutku, ko voda resnično vre. Če testenine dodate prehitro, je to pravi “italijanski greh”.

V lonec z vodo dodate olje

Marsikdo se posluži trika, da v lonec z vodo doda nekaj kapljic olja, da bi preprečil, da bi se testenine zalepile na lonec ali med seboj. Tudi to je huda napaka pri kuhanju testenin, pravijo italijanski kuharski mojstri. Zakaj? Olje na testeninah preprečuje, da bi se omaka lepo prijela na testenine. Zlepljene testenine lahko preprečite tako, da jih v lonec dodate, ko je voda že dobro zavrela. Drugi pogoj je seveda, da je vode v loncu dovolj.

Premalo solite vodo

To je eden redkih primerov, ko je priporočljivo hrano (pre)soliti, zato nikar ne skoparite s soljo. Sol je glavna sestavina, ki da samim testeninam odličen okus, ki se bo poznal tudi kasneje, ko jih boste zmešali skupaj z omako.

Testenine kuhate predolgo

Razkuhane testenine lahko pokvarijo celoten obrok, zato bodite pozorni, da jih vzamete iz lonca takrat, ko poteče čas kuhanja in niti malo kasneje. Najbolj priporočljivo je, da si nastavite alarm, ki vas bo spomnil na to. Optimalen čas kuhanja testenin bo namreč konkretno izboljšal vaše kosilo oziroma večerjo.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels