• C Novo mesto
  • 03:38
  • Ned, 02.10.2022

Najslabše zajtrkovalne navade, ki upočasnijo vaš metabolizem

V trenutku, ko zaužijete svojo najljubšo jed ali svojo najljubšo pijačo, vaše telo prične pretvarjati te substance v energijo, ki jo uporabite. Ta proces se imenuje metabolizem oziroma presnova. O presnovi oziroma metabolizmu se vedno pogovarjamo ob temah o hujšanju ali vzdrževanju teže, saj je zelo pomembno za naše zdravje.

Eden izmed načinov, da spodbudite svoj metabolizem, je z zdravo dieto. Pogovorili smo se s strokovnjaki o prehrani in izluščili nekaj najbolj tipičnih in največjih zajtrkovalnih napak, ki upočasnijo naš metabolizem, kar vodi v slabši izkoristek energije in hitrejše pridobivanje teže.

  1. Izpuščanje zajtrka

Čeprav mnogi mislijo, da je izpuščanje zajtrka dobro za naš metabolizem, ne bi mogli živeti v večji zmoti. Z našim metabolizmom je enako kot z ognjem – če hočemo, da zagori, ga moramo prižgati in nato redno vzdrževati. Zjutraj torej želimo zagnati naš metabolizem z obrokom, ki vsebuje veliko beljakovin, vlaknin in kompleksnih ogljikovih hidratov, nato pa tekom dneva imeti še nekaj manjših obrokov za vzdrževanje stalnega dotoka energije.

  1. Sladkor za zajtrk

Če za zajtrk zaužijete preveč sladkorja, vaš nivo sladkorja v krvi nemudoma močno naraste in nato hitro pade. Dodan sladkor, še posebej v obliki sladkih pijač (npr. pomarančnega soka) in sladkih kosmičev, dokazano močno upočasnjuje naš metabolizem. Najbolj zdrav zajtrk vsebuje kombinacijo beljakovin in zdravih ogljikovih hidratov, na primer omleta s paradižnikom ali pa kruh z avokadom. Seveda mora kruh biti polnozrnat ali iz na primer temne ajdove moke.

  1. Za zajtrk le ogljikovi hidrati

Ne samo dodani sladkorji, tudi preprosti ogljikovi hidrati povzročijo nenaden porast v nivoju krvnega sladkorja. Čeprav naše telo potrebuje ogljikove hidrate, je zelo pomembno, da jih zaužijemo v kombinaciji z drugimi hranili, da preprečimo nenaden porast krvnega sladkorja. Izogibajte se torej zajtrku, ki je sestavljen le iz nekaj kosov kruha z marmelado ali z lešnikovim namazom.

Pripravil: NaDlani.si

Foto: Unsplash

 

bloke
dolenjske lekarne