• C Novo mesto
  • 15:38
  • Sre, 12.06.2024

Napitki, ki izboljšujejo prebavo

Se tudi vam pogosto dogaja, da se po obroku pogosto počutite napihnjeno, se spopadate z nadležnimi vetrovi in zaprtostjo? Prebavne težave lahko zelo neugodno vplivajo na kvaliteto vsakdanjega življenja, za povrh pa so lahko tudi primarni vzrok za nastanek raznih bolezni v telesu, saj neredna in slaba prebava onemogoča izločanje strupov iz telesa in absorpcijo koristnih hranil. Recept za zdravo prebavo je zagotovo zdrava prehrana. Veliko vlaknin in tekočin, poleg tega pa je izjemnega pomena tudi gibanje, ki pospešuje in spodbudi prebavni sistem. Pomembno je, da jeste počasi, da dobro prežvečite hrano in nikar ne hitite. Kaj pa napitki? Vam lahko določene pijače pomagajo pri spodbujevanju prebavnega sistema? Strokovnjaki pravijo, da ja.

Voda

Skoraj samoumevno je, da voda ugodno vpliva na prebavo. Ustrezna hidracija in dovoljšnja količina vode pomagata potovati hrani po prebavnem traktu in pri celotnem prebavnem procesu. Poleg tega pitje vode na splošno ugodno vpliva na zdravje, saj spodbuja izločanje strupov iz telesa in omogoča normalno delovanje notranjih organov. Če vam pitje navadne vode v velikih količinah ne gre najbolje, vam predlagamo, da dodate nekaj kapljic svežega soka limone ali pomaranče.

Kombuča

Zadnja leta je zelo popularen napitek, ki ga nekateri imenujejo kar eliksir zdravja, tudi kombuča. Gre za fermentiran probiotik, ki vsebuje ogromno koristnih bakterij, ki ugodno vplivajo na črevesno floro, preprečujejo zaprtost, bolečine v trebuhu in napenjanje. Kombučo si lahko pripravite sami doma, lahko pa jo seveda tudi kupite Pri nakupu v trgovini bodite pozorni, da izberete čim bolj naravno verzijo s čim manj sladkorja in umetimi dodatki Ravno to so včasih snovi, ki povzročijo težave v črevesju.

100 % kokosova voda

Če trpite za diarejo, potem izgubljate elektrolite iz telesa, ki pa jih lahko zelo enostavno nadomestite z naravno kokosovo vodo. Nekateri prisegajo nanjo, medtem ko drugim njen okus ni preveč všeč, zagotovo pa gre za črevesju prijazen napitek, ki okrepi vaše telo po prebavnih težavah.

Zlato mleko ali kurkumin čaj

Napitki s kurkumo vsebujejo tudi kurkumin, ki je poleg vseh drugih koristnih lastnosti znan tudi po tem, da izboljšuje prebavo. Ima namreč protivnetne lastnosti, ki ugodno vplivajo na črevesno floro. Privoščite si kurkumino zlato mleko, kurkumin čaj ali smuti s kurkumo.

Ingverjev čaj

Ingver so za blaženje želodčnih in trebušnih težav uporabljale že naše babice. Skuhajte si ingverjev čaj: pogrejte vodo in v njej kuhajte košček olupljenega svežega ingverja približno 10 minut. Če želite močnejši okus, ga kuhajte več časa.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels