• C Novo mesto
  • 10:58
  • Ned, 28.02.2021

Naredite fine krofe iz gina in tonika

To je recept za fantastične puhaste krofe, polnjene z marmelado in prevlečene s posebno glazuro, pripravljeno iz gina, tonika, sladkorja v prahu in limone.

Sestavine

Za krofe:

500 g gladke moke
2 jajca
40 g svežega kvasa
50 g sladkorja in 1 čajna žlička kvasa
80 g masla
2 dcl toplega mleka in 3 žlice kvasa
1 dcl kisle smetane
4 žlice ruma
ščepec soli
naribana skorja ene limone ali pomaranče

Drugo:

1 liter olja za cvrtje (lahko tudi svinjska mast)
marmelada za polnjenje po vaši izbiri

Za glazuro:

4 žlice gina
2 žlici tonika
10 žlic sladkorja v prahu
4 žličke limoninega soka

Priprava

Tri žlice mleka segrejte z žličko sladkorja, tako da je mlačno in vanj drobite kvas. Premešajte, da se kvas poveže s tekočino, nato vse potresemo z žlico gladke moke in pustimo, da vzhaja. Medtem moko damo v večjo skledo, primešamo suhe sestavine (sol in sladkor) in naredimo vdolbino ter dodamo prej omenjeno zmes. S kuhalnico jo vmešajte v moko in dodajte mlačno mleko, mlačno stopljeno maslo, smetano sobne temperature, jajca, rum in naribano limonino ali pomarančno lupino. V tej fazi lahko posežete po mikseru ali gnete ročno, kot so to storile naše babice. Testo je pripravljeno, ko zmes postane gladka in sijoča. Nato ga pokrijte s kuhinjsko brisačo in pustite na toplem eno uro, da vzhaja.

Vlijemo ga na pomokano površino, potresemo z moko in razvaljamo na približno debelino palca in pol. Nato vzemite okrogel kalup v želeni velikosti ali kozarec s tankim robom in ga potopite v moko ter izrežite oblike. Opomba: Iz tega testa lahko naredite tudi krofe z luknjo, ki se ne zapolni z marmelado, zato nanje položite glazuro iz gina in tonika.

Ko končate z izrezovanjem oblik, jih pustite vzhajati pol ure. Po tem sledi cvrtje. V velik globok lonec dajte olje (ali mast) in segrevajte na močnem ognju, nato pa temperaturo znižajte na srednjo. V olje počasi spustite okrogle koščke testa in lonec pokrijte s pokrovom. Spodnja stran bodočih krofov je pripravljena, ko dobi zlato barvo. Nato jih obrnite, da bo druga stran dobila enak odtenek, a ko jih obrnete, ne polagajte več pokrova, vzemite jih ven na podstavek, na katerega ste položili papirnate brisače, da vpijejo odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih napolnite z marmelado. Pri tem vam bo v pomoč slaščičarska brizga ali vrečka z daljšim ozkim nastavkom.

Nato jih premažite z glazuro.

Priprava glazure: Vse sestavine dobro premešajte. Mešanica mora biti gosta in lepljiva. Z žlico jo položite na krofe in razporedite po površini, tako da dobite tanko plast glazure, poroča portal zadovoljna.hr. Pa dober tek!

NaDlani.si; Foto: Pixbay