• C Novo mesto
  • 20:28
  • Čet, 30.06.2022

Ne boste verjeli, kaj se zgodi, ko uživate mango

V nekaterih predelih sveta imenujejo mango kar »kralj sadežev.« Mango izvira iz Indije in jugovzhodne Azije, kjer ga prebivalci gojijo že več kot 4000 let. Obstaja na stotine različnih vrst manga in vsaka ima svoj značilen okus, obliko, velikost in barvo. Ne samo, da je odličnega okusa, mango s svojimi hranili spodbuja naš imunski in prebavni sistem. Nekatere sestavine celo zmanjšujejo verjetnost za nastanek raka.

  1. Je bogat s hranili

Mnogi ljudje mango preprosto obožujejo – pa ne samo zaradi njegovega okusa, ampak tudi zaradi izjemne hranilne vrednosti. Ena izmed najbolj izjemnih lastnosti je, da le 165g manga vsebuje kar 67% potrebnega dnevnega vnosa vitamina C. Vitamin C je ključen za delovanje našega imunskega sistem, za absorpcijo železa in za obnovo ter rast celic.

  1. Ima nizko kalorično vrednost

Še ena izmed prednosti manga je njegova nizka kalorična vrednost; 165g manga ima namreč manj kot 100 kalorij. Hkrati ima tudi zelo nizko kalorično gostoto, kar pomeni, da vsebuje zelo majhno količino kalorij glede na svojo prostornino. Raziskave so dokazale, da uživanje manga na začetku obroka prepreči prenajedanje in posledično pojemo manj, saj imamo večji občutek sitosti.

  • Spodbuja zdravje oči

Mango je bogat s hranili, ki spodbujajo zdravje naših oči. Ključni pri tem so nekateri antioksidanti, ki so še posebej skoncentrirani v mrežnici našega očesa. Tam igrajo pomembno vlogo pri omogočanju našega vida. Hkrati pa mango vsebuje antioksidante, ki imajo še posebno vlogo zaščite našega očesa pred modro svetlobo, ki je dandanes prisotna praktično povsod, saj seva iz vseh ekranov (telefonskih, televizijskih, računalniških).

  1. Lahko pomaga preprečiti sladkorno bolezen

Svež mango vsebuje relativno veliko sladkorja v primerjavi z ostalimi sadeži, 165g sadeža vsebuje namreč približno 22g sladkorja. Na prvi pogled se zdi, da bi ta količina sladkorja nastanek sladkorne bolezni le še spodbujala, vendar pa so raziskave dokazale, da uživanje svežega sadja zmanjša možnost za nastanek sladkorne bolezni.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Unsplash

poletni festival