• C Novo mesto
  • 15:13
  • Sre, 29.11.2023

Neverjetne prednosti pitja kokosove vode

Čeprav kokosi ne rastejo v naši neposredni bližini, je postalo uživanje tega sadja in pitje kokosove vode v zadnjih letih zelo priljubljeno. Kokosovo vodo lahko pijemo samostojno ali pa jo zamešamo v različne smutije, koktejle, juhe, omake, prelive za solato … Še posebej priporočljivo jo je piti poleti, ko potrebuje naše telo več vode, saj je odlična izbira za hidracijo telesa. Poleg tega pa vsebuje tudi ogromno pomembnih hranil, med drugim mineralov, ki jih večini ljudi najpogosteje primanjkuje. Tako lahko z občasnim pitjem kokosove vode okrepite svoje zdravje in imunski sistem, veliko uslugo pa boste naredili tudi nekaterim organom, predvsem srcu in ledvicam. Pa poglejmo, katere so še druge prednosti pitja kokosove vode.

Bogat vir vitaminov in mineralov

240 mililitrov kokosove vode vsebuje 60 kalorij, med drugim tudi:

  • 15 gramov ogljikovih hidratov
  • 8 gramov sladkorja
  • 4 % priporočenega dnevnega vnosa kalcija
  • 4 % priporočenega dnevnega vnosa magnezija
  • 2 % priporočenega vnosa fosforja
  • 15 % priporočenega vnosa kalija

Kokosova voda vsebuje 94 % vode in le malo maščob. Seveda pa je ne smete zamešati s kokosovim mlekom, ki je narejeno z dodajanjem vode kokosovemu mesu. Kokosovo mleko vsebuje 50 % vode in ima zelo visoko vsebnost maščob. Če se želite znebiti odvečnih kilogramov, bo kokosova voda boljša izbira za vas.

Ima protivnetne lastnosti

Raziskave na živalih so pokazale, da kokosova voda vsebuje veliko antioksidantov, ki delujejo protivnetno na telo, znižujejo holesterol in krepijo zdravje srca ter ožilja.

Preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov

Da se izognete težavam z ledvicami, je zelo pomembno, da pijete veliko tekočine. Čeprav je že navadna voda odlična izbira, pa je kokosova voda v tem primeru nekaj posebnega, saj preprečuje, da bi se kristali prilepili na ledvice in sečila ter se izoblikovali ledvični kamni.

Skrbi za hidracijo telesa

Če ste v kratkem času izgubili veliko vode in elektrolitov bodisi zaradi intenzivnejše vadbe bodisi zaradi prebavnih težav, jih lahko nadomestite tudi s pitjem kokosove vode. Poleg tega bo napitek blagodejno deloval na vaš želodec.

Znižuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni

Pitje kokosove vode naj bi glede na številne raziskave pomagalo pri zniževanju tveganja za razvoj srčno-žilnih bolezni. Znižuje holesterol in krvni pritisk ter spodbuja delovanje srca.

Kje najdete kokosovo vodo?

Kokosovo vodo je možno kupiti v skoraj vsaki trgovini z živili, pomembno pa je, da znate izbrati kvaliteten izdelek, ki je čim bližje naravni različici in vsebuje čim manj dodatkov ter konzervansov. Če pa se v bližnji prihodnosti odpravite v kakšen tropski kraj, kjer naravno uspevajo kokosi, pa se nikar ne obotavljajte, ampak si čimprej privoščite svežo kokosovo vodo.

Pripravil: NaDlani.si; Foto: Pexels

qlandia krško