• C Novo mesto
  • 21:10
  • Sob, 04.12.2021

Nikar ne kupujte vnaprej narezane solate – to je razlog

Dandanes je v živilskih trgovinah na voljo ogromno različnih izdelkov, med drugim tudi takšnih, ki nam lahko pošteno olajšajo vsakdan. Naporna služba in drugi opravki nam čez dan skorajda ne pustijo dovolj časa, da bi si lahko pripravili zdrav in kakovosten obrok. Kdo pa ima poleg osemurnega delovnika in drugih obveznosti za povrh čas še kuhati?

Zato lahko v živilskih trgovinah kupimo veliko predpripravljenih jedi, ki se jih samo pogreje ali da peči v pečico. Kaj pa solata? Prodajajo tudi že narejene solate, ki jih lahko zaužijemo takoj. Druga možnost, ki izgleda za veliko ljudi še bolj privlačna, pa je narezana in oprana solata, zapakirana v plastični embalaži. Namesto, da torej kupite glavo solate, ki jo morate potem dobro oprati in narezati, je to namesto vas nekdo že naredil. Sliši se zagotovo zelo privlačno, saj si lahko solato še vedno pripravite po svojem okusu, samo manj dela boste imeli. Pa je to resnično tudi zdravo? Preberite, zakaj bi se morali izogibati vnaprej narezani in oprani solati v plastični embalaži.

Manj vitaminov in koristnih snovi

Vnaprej narezana solata je sicer vakuumsko dobro zapakirana, a žal kljub temu izgubi veliko vitaminov in koristnih snovi. Če želite jesti zdravo, je najbolje, da solato kupujete na tržnici pri lokalnih ponudnikih in jo operete ter narežete doma. Narezati je potrebno le toliko solate, kolikor je boste takrat pojedli, preostanek glave pa zavijte v vrečko in postavite v hladilnik. Vnaprej narezana solata, ki jo kupite v trgovini, pa tam stoji dlje časa in je zelo verjetno že izgubila veliko vitaminov.

Več možnosti za razrast bakterij

Na vnaprej narezani in zapakirani solati ponavadi piše, da je tudi že oprana in vam je zato ni potrebno prati. Svetujemo vam, da jo pred obrokom kljub vsemu operete. Narezani listi solate namreč sproti spuščajo vodo znotraj embalaže, vlažno okolje pa je kot nalašč za razrast raznih bakterij, ki lahko povzročijo prebavne motnje ali celo hujšo zastrupitev s hrano. Ena izmed raziskav je pokazala, da vnaprej narezana solata poveča možnost razrasta salmonele za kar 110 %. Sokovi, ki jih spuščajo poškodovani listi solate namreč omogočajo salmoneli, da se razvije v vodi in prebije do solate. Ko enkrat pride do tega, jo je praktično nemogoče sprati s solate. Previdno torej pri izbiri solate.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels