• C Novo mesto
  • 21:30
  • Sob, 04.12.2021

Osupljive lastnosti sladkega krompirja

Ste ga že poskusili? Sladki krompir postaja v zadnjem času vse večji trend v svetu kulinarike. Zraste lahko v različnih velikostih in barvah – od oranžne in bele pa vse do vijolične, je izjemno nizkokaloričen in ob pravilni pripravi tudi zelo okusen. Nutricionisti priporočajo, da večkrat posežete po sladkem krompirju, saj ima polno zdravju prijaznih lastnosti, za povrh pa lahko predstavlja hitro in slastno pripravljen obrok. Že poznate pozitivne lastnosti sladkega krompirja?

Je bogat z vsemi potrebnimi hranili

Sladki krompir je zelo hranilen, a ni visoko kaloričen. Vsebuje namreč tako vlaknine kot tudi vitamine, zdrave beljakovine in minerale. 200 gramov pečenega sladkega krompirja vsebuje le 180 kalorij, od tega ogromno vitamina C, kalija, vitamina A, vitamina B6 in izjemno malo maščob. Poleg tega je sladki krompir, še posebej oranžen in vijoličen, poln antioksidantov, ki krepijo imunski sistem in ščitijo telo pred škodljivimi zunanjimi dejavniki ter vnetji.

Odlično vpliva na prebavo

Ker vsebuje veliko vlaknin in antioksidantov, sladki krompir zelo ugodno vpliva na prebavni sistem in pospešuje prebavo. Raziskave so pokazale celo, da zmanjšuje tveganje za nastanek raka na črevesju in pospešuje rast zdravih bakterij v črevesju. Priporočljivo ga je uživati tudi, če imate kakršnekoli prebavne težave, pazite le, da ga čim manj začinite.

Ima protivnetne lastnosti, ki preprečujejo nastanek rakavih obolenj

Študije so pokazale, da ima sladki krompir zaradi visoke vsebnosti antioksidantov protivnetne lastnosti. Prav tako naj bi preprečeval tveganja za nastanek rakavih obolenj in celo pripomogel k zdravljenju rakavih obolenj, predvsem raka na prebavilih, prsih, mehurju ali trebuhu.

Pozitivno vpliva na zdravje oči

Sladki krompir je bogat vir beta karotena, ki je tudi zaslužen za oranžno barvo te zelenjave. 200 gramov pečenega sladkega krompirja naj bi kar sedemkrat preseglo dnevno količino beta karotena, ki jo potrebuje odrasel človek. Zakaj je beta karoten zdrav? V našem telesu se pretvori v vitamin A, ki ima zelo ugoden vpliv na vid in oči na sploh.

Spodbuja delovanje možganov

Če redno uživate vijoličen sladki krompir, boste izboljšali delovanje možganov, pravijo raziskave. Sladki krompir izboljšuje spomin in preprečuje ter zmanjšuje vnetja v možganih.

Pripravil NaDlani.si; Foto: Pexels