• C Novo mesto
 • 23:28
 • Pet, 20.05.2022

Piknik

Pred nami so prvomajski prazniki in vsi držimo pesti, da nam bodo postregli z lepim in sončnim vremenom. Vremenom, ki je kot nalašč za prvi spomladanski piknik. Upajmo, da bomo lahko kmalu odprli sezono piknikov, saj jih po dolgi zimi vsi že pošteno pogrešamo.

Kljub temu, da je piknik lahko povsem preprost, pa predstavlja čudovito popestitev za družino, sorodnike in prijatelje. Seveda bo takšen dogodek dobro izpadel le v primeru, da ga bomo že vnaprej skrbno načrtovali. Razmisliti moramo o lokaciji piknika, o hrani, družabnih igrah in še bi lahko naštevali.

Zakaj je spomladanski piknik dobra ideja?

Ker bo piknik v naravi, vam ni potrebno pospravljati po hiši, poleg tega vam tudi ni potrebno skrbeti, da bodo gostje v vašem domu kaj razbili, umazali ali pokvarili. Seveda je dobra lastnost piknika v naravi tudi to, da vam ni potrebno omejiti števila gostov zaradi pomanjkanja prostora. Nenazadnje pa boste v naravi tudi uživali ter se dodobra sprostili.

Super ideje za romantičen piknik

Piknik lahko seveda pripravite doma, na svojem vrtu, če ga seveda imate.

Kaj potrebujete za piknik?

 • Košaro za vse stvari
 • Odejo
 • Krožnike, kozarce, skodelice in pribor iz plastike
 • Papirnate prtičke
 • Posode, ki se dobro zapirajo, in pripomočke za serviranje.
 • Odpirač za steklenice ter za konzerve
 • Plastične vrečke za odlaganje smeti
 • Hrano, pijačo in začimbe
 • Kremo za sončenje, sredstvo za odganjanje žuželk, družabne igre, knjige, žogo in podobno
 • Fotoaparat
 • Glasbo
 • Veliko dobre volje

Na kaj bodite še posebej pozorni?

Poskrbite, da bo hrana za piknik res v dobrem stanju. Zato hrane ne puščajte na soncu, temveč zanjo ustrezno poskrbite. Razmislite o tem, koliko hrane za piknik sploh potrebujete, ne pretiravajte s količino. Hrano, ki mora biti na hladnem, pustite v avtomobilu s prižgano klimo. Lahko pa s seboj vzamete tudi hladilno torbo. Na samem prostoru za piknik pa hrano položite v senco, tako bo dalj časa ostala sveža.

Kje boste priredili piknik?

Piknik lahko seveda pripravite doma, na svojem vrtu, če ga seveda imate. Lahko pa poprosite svoje sorodnike, da vam odstopijo prostor. Seveda pa je tu še tretja možnost, na piknik se lahko odpravite kar v naravo. Postavite si mizo in klop, lahko pa obedujete kar na piknik odeji. Na voljo imate tudi številne piknik prostore, ki pa jih morate za uporabo prej rezervirati, za prostor pa morate tudi plačati. A vse to poplača čudovit pogled na okolico, saj so takšni piknik prostori običajno na res slikovitih lokacijah. Ponudba je zelo pestra.

Odločiti se morate tudi za to, ali boste imeli piknik z žarom ali brez. Če ste se odločili za prvo možnost, potem morate razmisliti tudi o tem, kakšno vrsto žara boste uporabili. Najboljši okus daje seveda klasičen žar na drva, a tu potrebujete kar nekaj znanja in izkušenj. Če imate na voljo elektriko, lahko posežete po električnem žaru, hrano pa lahko pripravite t

Super ideje za romantičen piknik

Razmisliti moramo o lokaciji piknika, o hrani, družabnih igrah in še bi lahko naštevali.

na in pijača

Rekli smo že, da s količino hrane za piknik nikar ne pretiravajte, vseeno pa morate poskrbeti, da bodo vsi gostje siti. Če vam bo hrana ostala, jo boste lahko pojedli naslednji dan. Še kako pomembno pa je, da hrano prilagodite okusom gostov na pikniku, saj so lahko okusi zelo različni.

 

Kaj pripraviti za piknik?

Običajno izbira pri mesu za piknik sploh ni težka. Odločite se za čevapčiče, ražnjiče, pleskavice, perutnino in hrenovke. Tudi ribji fileji ne bodo odveč. Izberite vsakega po malo in prepričani smo, da z izbiro sploh ne boste zgrešili. Če boste na pikniku postregli tudi s prilogami, kot so zelenjava, kruh, solate, … potem bo 400 g do 500 g mesa na osebo več kot dovolj. Premislite tudi o tem, ali boste čevapčiče, ražnjiče in pleskavice naredili sami, ali pa boste morda odšli v trgovino po že narejene jedi.

Številni ljudje obožujejo tudi takšne in drugačne piknik solate, ki dodajo mesu svežino. Seveda imate poleg klasične zelene solate na razpolago še številne druge možnosti. Predlagamo vam makaronovo, šobsko, kuskusovo, krompirjevo ali francosko piknik solato.

Kaj pa priloge in zelenjava? Tudi to ne sme manjkati na nobenem dobrem pikniku. Pripravite pomfri ali pečen krompir, ne pozabite na kruh, ki vedno pride še kako prav, narežite pa tudi različne vrste zelenjave (paprika, paradižnik, čebula, …). Ne pozabite na ajvar, gorčico, majonezo.

Kot dober gostitelj pa ne smete pozabiti niti na tiste, ki mesa ne jedo. Za njih lahko na piknik žaru popečete različno marinirano zelenjavo, kot so bučke, melancani, paprike in tako naprej. Ponudite lahko tudi piknik sir, ki se speče na žaru. Prav tako lahko spečete banane in ananas. Sadja bodo veseli tudi mesojedci. Obstajajo pa tudi vegetarijanske pleskavice, čevapčiči, ražnjiči in hrenovke. Danes je skrb, da bodo takšni gostje ostali lačni, povsem odveč.

Smo na kaj pozabili? Seveda, tu je še piknik pijača. Priskrbite za dovolj velike količine piva, lahko tudi lahkega vina, vodo sokove, gazirane pijače in podobno.

Popestrite si piknik z različnimi družabnimi igrami

Piknik je čas za lenarjenje, uživanje na svežem zraku, pa tudi za različne športne aktivnosti ter družabne igre. Po vsaki dobri jedi paše tudi malo rekreacije, zato smo za vas pripravili še nekaj zanimivih družabnih iger, ki se jih bodo z veseljem udeležili prav vsi gostje.

Drevo, zamenjaj se

Piknik gostje naj na tla zarišejo krog in se postavijo vanj. Eden od igralcev pa lovi. Če so drugi igralci v krogu, se jih lovilec ne sme dotakniti. Ko lovilec zakliče: “Drevo, zamenjaj se!”, morajo vsi igralci steči in poiskati nov krog. V tem času lovilec skuša nekoga ujeti. Če se mu to posteči, lovi naprej ta, ki je bil ulovljen.

Dirka s papirjem

Piknik se lahko nadaljuje tudi s posebno dirko z zavoro. Na tla narišite startno in ciljno črto. Vsak tekmovalec naj med koleni stisne kos papirja in dirka se lahko začne. Zmaga tisti, ki z listom papirja med koleni pride prvi do cilja. Kdor list izgubi, je seveda izločen.

Potiskanje

Še ena odlična družabna igra za piknik. Na tla narišite dovolj velik krog, v njem naj stojijo vsi igralci. Na znak poskušamo izriniti čim več tekmovalcev iz kroga – kdor prestopi črto kroga, je izključen. Igra je dodatno zapletena zaradi tega, ker moramo imeti pri potiskanju prekrižane roke.

Tako, našteli smo vam kar nekaj koristnih nasvetov, kako pripraviti res nepozaben piknik. Zdaj vam ostane le še to, da počakate na sončen in dela prost dan ter organizirate piknik. Želimo vam veliko užitkov!

Pripravila: Monika M.

dolenjske lekarne